用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無工人的妳, 覺得辛苦嗎?
go

無工人的妳, 覺得辛苦嗎? [複製鏈接]

無工人的妳, 覺得辛苦嗎?

我囡囡讀全日制幼兒園, 平時放4:30p.m. 最遲放6:00p.m.
我工人無所事事, 越來越心散,
做錯野比我話一次之後就黑面,
我唔想再要呢個工人, 但我放工趕唔切接放學,
我想請問妳地有咩意見可以比我參考呀?
我怕我應付唔到屋企家頭細務, 仲要湊女, 我應該點做好呀

Re: 無工人的妳, 覺得辛苦嗎?

我屋企都無工人,都做得幾辛苦架,所有野都一腳踢自己包辦,如果你先生肯幫手就無問題既,但如果唔係就會為了屋企鎖事嘈架喇..
我意見係咁
1)換過個工人
2)向幼兒園延長服務時間
3)有或者請人幫手接放學,然後給她一餐晚餐果種service,到你放工跟手去湊女
4)唔做一心湊女(可以的話)

其實你睇下有冇鄰居可否幫忙,或者請個鐘點,
你仲可以叫佢執埋屋!

請鐘點, 我覺得唔係咁化算, 如BB有病番唔到學, 請鐘點每鐘頭計, 有可能比請個工人總貴, 我以前也是沒工人用, 只是請保母, 而自己每日放工後, 要買"送", 跟住7:00PM接BB, 而我老公份工做到好晚, 所以幫唔到手, 加埋屋企D鎖碎事, 真係做到扒係到, 如果真係要KEEP  住份工, 不如換個工人, 或同老公商量下, 睇佢D時間可唔可以幫下手,  

請鐘點真係唔化算,我之前都諗過約 $30-40/鐘,計落總貴
個工人,而且香港人好計較,月薪我都搵過香港人做,幫唔到多,
要趕住走人,屋企D鎖碎事放工後一樣做到扒係到,

我都同樣有這個問題?念o左好奈都未念掂,打算搵個保母住係自己屋企附近,放便d,但到以家都唔之點?大家有無意見比,請指教

冇工人都幾辛苦架,由其是全職媽咪,放左工又要揍仔又要做家務,真係人都癲,老公又成日唔係香港,冇人分擔家務,真係會成為些瑣碎事而同老公鬧咬,完全沒有時間,我bb是我媽咪揍,放工後我自己揍,因覺得屋企多左個工人會唔慣,而暫時仲handle到,如生多一個才會請工人.如你用開工人唔用,我想你會唔習慣.

我覺得如果唔用工人, D時間只可以放在家務上, 沒時間教小朋友, 而且會令自己壓力大增, 很容易生氣. 除非負擔不了吧, 工人始終有他們的存在價值. 至於請鐘點, 我覺得太貴了.

同意!
有時工人放假,我見小朋友同先生冇手尾就會火都黎埋! 如果日日係咁,就家變都似!!!

由 twokidsmum 於 2005-04-12 09:41:12

我覺得如果唔用工人, D時間只可以放在家務上, 沒時間教小朋友, 而且會令自己壓力大增, 很容易生氣. 除非負擔不了吧, 工人始終有他們的存在價值. 至於請鐘點, 我覺得太貴了.

ss2003,

我就係亞囡2歲就俾佢讀幼兒園(都係全日), 唔要工人就搵個街坊幫我湊亞囡放學, 自己番工前就帶亞囡番學, 放工要買送o個隻, 其實真係幾辛苦, 日日放工好似打扙咁, 好彩老公都可以準時走人, 咁就可以買完送佢負責煮, 我就同亞囡沖涼睇功課(雖然暫時都冇乜)同埋玩, 食得飯來已經係八點, 食完就老公同亞囡玩, 我洗碗, 每日都不知幾充實, 不過因為我倆公婆都番工, 亞囡又番學, 所以覺得要工人來又好似作用唔大, 依家星期六亞囡番學後就係我o係屋企大掃除既時間, 所以我覺得最緊要睇下你老公可唔可以就到時間幫下手, 如果唔係一個人既話就不如換工人, 咁自己都會輕鬆o的.  

我老公返工唔定時架, 未必可以幫到手, 我一個人真係應付唔黎, 睇黎都係要等我第時唔洗返工, 先可以唔要工人, 專心湊女喇

以你咁既情況, 你老公又幫唔到手, 你都係換工人好d, 如果唔係你會好辛苦架, 因為真係架, 有時小朋友番學後會成日病, 屋企真係要預備定一個人係度先得, 如果唔係, 小朋友病左你就會好無助, 唔通佢一病你就請假咩, 遲早連飯碗都不補呀, 呢d都係好重要既問題, 你要諗清楚呀!

‹ 上一主題|下一主題