用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?
go

其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?   [複製鏈接]

25    0    0    0

嘩!咁樣講想被圍攻?

PuffyBobby    發表於 24-5-24 09:51
HK-MAN    發表於 24-5-24 08:59
UniKitty    發表於 24-5-24 08:28
RainyRice    發表於 24-5-23 23:01

WYHK > SJC ? 有 GH HY 無 BPS YWGS?

回覆樓主:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873653

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879089
不如參考前輩的研究結果

Cisssy 發表於 24-5-23 23:09
的確係幾敏感。

但係除咗BIG 2, 真係講咩都會被圍。

SPCS QC > DBS LS?
都係放棄吧啦

Cisssy 發表於 24-5-23 23:15
其實我舊同事成日炫耀佢個女讀St Mary, 我初初係冇乜反應。因為如果唔係果個區真係唔知。正如某個榜前列有 ...

作為港島人,你這裏9樓提到這幾間我以前只聽過張祝珊,不過印象中以前都唔係特別勁。
不過最緊要學生讀得開心,為自己學校驕傲,而學校又可以幫到學生做到最好,家長同事要炫耀又影響唔到我,由得佢自我感覺良好冇乜所謂嘅。

Cisssy 發表於 24-5-23 23:09
的確係幾敏感。

但係除咗BIG 2, 真係講咩都會被圍。

呢堆學校名過於實,不外如是!

1 SPCC 讀書叻體藝唔得
2 DGS 讀唔掂被勸退或報自修
3 QC 冇小學包袱,只收B1A學生
4 SPCS 學生靠補習
5 LSC 成績參差,好成績全憑外來生
6 WYHK 退色名校,轉唔成直資冇運行
7 GH 升中大屠殺,中學廣收校外
精英
8 HY 中小學脫勾,只教好學生
9 MCS 只係有間靚校舍,虛有其表
10 DBS …. 更加冇嘢好講!

11 點及得我仔女讀緊嗰間低調好學校!

YJWWW    發表於 24-5-24 11:03
RainyRice    發表於 24-5-23 23:38

Cisssy 發表於 24-5-23 23:15
其實我舊同事成日炫耀佢個女讀St Mary, 我初初係冇乜反應。因為如果唔係果個區真係唔知。正如某個榜前列有 ...

其實舊同事有乜好炫耀! 就算入到乜乜神校, 又唔係一定入到Oxbridge/MIT/Stanford, 就算入晤到乜乜神校, 一樣有人入到Oxbridge/MIT/Stanford.

就算入到Oxbridge/MIT/Stanford, 又唔係一定事業有成, 就算入晤到Oxbridge/MIT/Stanford, 一樣有人事業有成.

睇餸食飯, 盡力而為咪OK罹

Soundervolt 發表於 24-5-23 23:31
呢堆學校名過於實,不外如事!

1 SPCC 讀書叻體藝唔得

比你講完, 乜都"香"哂!

同你一樣, 咁當然我都覺得呀仔間二线係好唔錯啦.

回覆 Cisssy 的帖子

相比spcc 及dg,st mary dse成績遜色很多!

twhkleung 發表於 24-5-24 03:57
其實舊同事有乜好炫耀! 就算入到乜乜神校, 又唔係一定入到Oxbridge/MIT/Stanford, 就算入晤到乜乜 ...
成日都講,入到CC DGS又如何,唔洗努力讀書咩?唔洗俾心機咩?咪一樣要!好多網友睇5+睇到上腦,最緊要自己小朋友啫,有得揀就係老板喇

以成績計,DBS輸十條街

twhkleung 發表於 24-5-24 03:57
其實舊同事有乜好炫耀! 就算入到乜乜神校, 又唔係一定入到Oxbridge/MIT/Stanford, 就算入晤到乜乜 ...

所以反而想知道(八卦)同事自己讀什麼學校,這更值得炫耀。不是職級高低,而是可以見到不同學校出來的學生的工作態度、能力、社交人際關係。
然後又可以睇吓那間的畢業生,又會送小朋友去哪間讀書。

RainyRice 發表於 24-5-23 23:07
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873653

https://www.edu-kingdom.com/forum. ...

hkpapa 男女校12種子分佈各區

男女校
--------------------------------------------------------
HK1 聖保羅男女中學# ✓✓✓
HK2 聖公會鄧肇堅中學
HK3 張祝珊英文中學 ✓✓✓
HK4 港大同學會書院# ✓✓✓

KL1 伊利沙伯中學 ✓✓✓
KL2 聖瑪加利男女英文中小學#
KL3 香港培正中學
KL4 保良局第一張永慶中學 ✓✓✓
KL5 滙基書院(東九龍)#

NT1 聖公會林護紀念中學 ✓✓✓
NT2 荃灣官立中學 ✓✓✓
NT3 保良局百周年李兆忠紀念中學 ✓✓✓
NT4 新界鄉議局元朗區中學
NT5 香港道教聯合會鄧顯紀念中學 ✓✓✓
NT6 迦密柏雨中學
NT7 聖公會曾肇添中學 ✓✓✓
NT7 浸信會呂明才中學 ✓✓✓
NT7 沙田崇真中學 ✓✓✓
NT8 迦密主恩中學
NT9 保良局馬錦明夫人章馥仙中學

# 直資

✓✓✓ hkpapa 男女校12種子

【2016-2022】男女校(種子組別) DSE成績回顧

Cisssy 發表於 24-5-23 23:11
原來有2個精華帖,THANKS.

觀乎樓主top 10沒有SJC, top4 沒有LS DBS,似乎是成績主導,那還有以下猴子爸這個,但這個只有有公開2023 CEM 每科5+ %的學校。所以很多所謂名校也未必在榜上。另外,樓主舊同事女讀的St Mary都在2023 CEM 5%+榜上排第10。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3879337

Cisssy 發表於 24-5-23 22:24
如果數十大BIG TEN,(以名氣,公開试成績,入名牌大學,畢業之後職業/收入來計)爭論性就會好大?

如果揀 ...

咪玩啦, 去邊度找收入資料呀
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊