用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs SPCC
go

DGJS vs SPCC   [複製鏈接]

16    0    0    0

You have a happy choice! DGS 中學冇IB. SPCC可選IB.

回覆樓主:

DG:女校 自由風 英文小學 中學可選IAL DSE成績長期排第二 運動音樂非常勁 學生會比較獨立 有英文語景 學校課外活動多

SPCC: 男女校 校規較嚴 中文小學 DSE成績長期排全港第一 中學有IB揀 學校會控制學生多點(最近爆出不少負面新聞)家長不可私自開WhatsApp 谷等等 可見學校的控制程度

其實兩間各有各好 DSE成績叮噹馬頭 主要睇男女校定女校 同埋 將來想IAL定IB, 不過多數家長會PREFER男女校

回覆 tinoijcc 的帖子

樓上已講出重點,有幾點可再補充。
我有不同朋友的女兒在讀SPCC及DG,都是小學原校升上中學。SPCC的那位本身在小學是級頭,但升中後只列中遊,頗為失落。DG的那位本身是中遊,但現在中學的級頭都是小學級頭的那一班。感覺可能小學成績是DG較好,上到中學後新加入的學生是SPCC較好。

另一點是SPCC小學,除非是舊識或一起坐校巴,否則很難約好朋友一起上學放學的,更難約放學後遊玩(不可以有家長通訊群),不太可能會約到家長自發的全班活動。DG小學多團體活動,同學間會比較熟悉。

運動校隊,SPCC都是以個人運動為主,DG則是五花百門,都是全港頂級。

所以如果覺得男女校是最主要考慮點,就SPCCPS,  否則我會建議DGJS。

回覆樓主:

DG比較自由,引導學生自律自主學習。CC 比較傳統,學業壓力比DG大,「管」比較多,所以學生比人感覺較斯文有禮。

英語水平分別不大,CC中文小學但學生平時都習慣英語溝通。

從自己圈子睇到,CC學生家境平均遠比DG富裕,慢慢會有小圈子(沒有負面意思),插班生較難融入。

課外活動兩間都多元化,但DG較出名

肥仔爸B 發表於 24-5-29 11:14

樓上已講出重點,有幾點可再補充。

關於原校生直上DGJS成績較好 呢樣野聽好多前輩都咁講 我覺得可能係Spcc小一收一半或大半都係關聯人士有關 唔係話關聯人士差 但比起N無考入 質數上會差少少

到中學 基本全港各校級頭都會揀Spcc 所以原校生整體上有機會被比下去

雖然成日有人攞出嚟 Vs, 但感覺每個人心目中都有自己嘅preference,咸魚青菜各有所愛。揀 DG棄 spcc同揀 spcc 棄 DG 都大有人在。

而大多數,自己嘅 preference 係唔會因為其他人嘅comments 而改變。

另外,DSE成績排名我覺得唔需要太執着,唔代表你小朋友入第一嗰間成績就會好過入第二嗰間。

兩間學校有唔同vibes ,我認識嘅spcc 嘅女仔感覺叻得嚟humble 啲,DGS 就有光環啲,女神啲(純個人感覺),都好睇樓主希望自己個女係邊type

以小學計,應該 DGJS 成績好 D。SPCCPS 有男生,始終無淨女生咁乖,所以嚴 D 係可以理解。
照計兩間唔會輸,揀間比較近屋企都係一個好方法

兩間合埋眼間揀都唔會輸
呢個決定權放返自己手啦

我上年都同你一樣,最後選擇了DGJS.  當時身邊的朋友都叫我揀SPCC (因為多數人prefer 男女校) , 但我都係根據女兒喜好 (她偏偏喜歡女校)及性格揀 (有主見及經常要求多多)。 我都聽過 SPCC 的家長講學校會對小朋友行為有嚴格規管,小朋友會感到壓力,DGJS 女孩子就可以喺老師面前自由表達意見 (當然都要有禮貌),而課程及課外活動的設計都係反映出這點。而我個女都會被老師鼓勵要更 outspoken ,我想這是兩間學校的最大分別。

回覆樓主:

tinoijcc 發表於 24-5-29 20:32
多謝各位的寶貴意見,因為兩間都是絕對的好學校。我們真的不懂怎樣選擇。有時覺得spcc好點,有時又覺得DG好 ...

DGJS

tinoijcc 發表於 24-5-29 22:35
請問原因?謝謝你

其實我不是JS 家長,而係中學部。不過因為將來妳囡囡會直升,我可以分享少少,唔知有無用。
升中時也是在CC and DG 中揀了DG, 一如我所想,DG 能夠在不同範疇上給予學生們無限的機會,呢樣我好欣賞。另外,絕大部份學生也不會沉悶地只讀書,她們都主動地接觸不同嘅嘢,參與很多活動。
有人會話圍內競爭大,呢樣我承認,但不是學校老師給予壓力,而係學生們自己久而久之就會咁,但係我在女兒身上見到她雖有爭勝之心(有人可能覺得咁樣唔好),但同時也越見她的自動自覺,為著她的目標努力。
另外,我見到女兒和她的同學們每個也是思維上很活的,性格很開朗,好有主見,但又點子多多。教學上,可能我哋好彩,我見女兒的老師都會很花心思令佢哋學習上多點樂趣。
我相信入到嚟你會發現自己無揀錯,將來上中學,你會體會得更多。

BTW, 關於A-level , DGS 的不是IAL, 而是英制的GCE-AL, 亦不是可以自由選擇讀的。因為只有一班,任何人可以申請,但批唔批由學校決定,基本上會係中文成績較遜色的會讀。

比多過特別和長遠D的觀點你考慮:DG的女仔因為比較獨立,做老豆,老公或男朋友將來都幾難頂。

回覆 FNN 的帖子

我相信真正出色嘅男士係會懂欣賞 DG 女仔的主見及獨立,而DG 女仔也不屑選擇做不到這點的人。

估唔到已經2024年,女仔獨立自主竟然係一個缺點

Cheerup821 發表於 24-5-30 07:46
回覆 FNN 的帖子

我相信真正出色嘅男士係會懂欣賞 DG 女仔的主見及獨立,而DG 女仔也不屑選擇做不到這點的 ...

果然係乜都要贏、贏、贏!
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊