用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 收到信了 - 銅鑼灣 - 軒尼詩道官立小學- 插小三 ...
go

收到信了 - 銅鑼灣 - 軒尼詩道官立小學- 插小三 [複製鏈接]

收到信了 - 銅鑼灣 - 軒尼詩道官立小學- 插小三

想了解升中情況

男仔 / 本身讀私校 / 全科90
   0    0    0    0

學校官網列明得好清楚

https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=11&pageId=429&cpmId=382

som 發表於 24-5-28 15:49
收到信了 - 銅鑼灣 - 軒尼詩道官立小學- 插小三

想了解升中情況
不明白你 為什麼要由有直中的私校轉出來官津學校如想升中輕鬆應該選SPC 或 YW

軒銅 我仔都有考過但最終因了解而放棄
插班考試不難
但問題係校舍細(特別相對千禧校舍)
雖然話係happy school
但實際係學校唔谷 要家長谷
特別係呈分2年壓力非常大

除非你非QC 不可 又準備好陪他作戰
否則不應由有直中的學校 跳入這個火坑

wai324 發表於 24-5-28 19:03
不明白你 為什麼要由有直中的私校轉出來官津學校如想升中輕鬆應該選SPC 或 YW

軒銅 我仔都有考過但最終因 ...
認同,軒小程度比私小差一段距離,舉例:教學語言、同學能力等,惟一係,慳學費!

我們也收到信,昨晚看了很多灣仔升中的文章,有點忐忑。當初報名想著灣仔對男仔友好,看完前人分析的數據,並沒有那麼簡單。

===

回覆 wai324 的帖子

可能有弟妹跟尾.... 私校好多不收弟妹

Chloe13th 發表於 24-5-29 05:17
我都好迷茫呀,求各位賜教

本身小朋友係小三男仔,現就讀東區私校,成績表冇排名,但家長日向老師了解係級 ...
轉校原因可以有好多
P4轉你要預左當升中
轉了就一心一意跟大隊升上去

一般有B1直聯學校的同學都會以升上中學部為目標
入去讀小朋友都會被同化
再講到了小六 大個仔了 佢自己都想和好朋友一齊升上去中學部
再唔係三年級咁 阿媽話讀邊間就邊間。

你報了幾間 盡力考了 看看有什麼offer 再諗吧

軒銅係官校 只按教育局課程教
雖然不用學費 可能補習費都係一項支出

回覆 Chloe13th 的帖子

東區私立級頭好有競爭力, 直接插直屬小學吧

要在軒銅keep倒band1都唔係容易,到呈分試個個上晒力,雖然唔係深,但係如果平均分90頭已經接近邊緣人。

wai324 發表於 24-5-29 16:36
轉校原因可以有好多
P4轉你要預左當升中
轉了就一心一意跟大隊升上去

多謝你嘅回覆(emoji)(emoji)

如果真係要轉校應該都只會轉一次,唔會話插入軒銅再插去其他學校,我意思係到升中階段,軒銅考直資中學會否比原私校有競爭力呢?

另外,外出補習係要補學校嘅書本內容定係更深嘅拓展課程呢?

謝謝解答(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

peterwongpeter 發表於 24-5-29 17:43
回覆 Chloe13th 的帖子

東區私立級頭好有競爭力, 直接插直屬小學吧

都有報幾間,不過都未知有冇機會筆試

回覆 rsx 的帖子

呈分試 Band 1 要科科9字頭 ?

本身小朋友係小三男仔,現就讀東區私校,成績表冇排名,但家長日向老師了解係級 ...

B1男生東區升中本區英中選擇較多

HK2
皇仁(男) 港華(男)
MSS(女) SPSS(女) 坑真(女) SFCC(女)
聖鄧

HK3
BPS(女) 嘉諾撒(女)
張祝珊 聖馬可 中婦 港島民生 筲官

heidya    發表於 24-6-20 15:25

peterwongpeter 發表於 24-5-30 11:37
回覆 rsx 的帖子

呈分試 Band 1 要科科9字頭 ?

只可以講:
平均分90分,也不保證keep到band 1,因為排名已經去到近40,學校又永遠答band123各三分一!

所以千祈唔好諗住入左有聯繫可以輕鬆

-------------------------

som 發表於 24-6-1 10:36
有直龍上8/9成在原校, 好唔好博出來? 經濟係有點緊但末始於供末唔到

我見30個位去到QC ...

依家私小升龍中係咪高主教
私小學費係貴,如果升到龍當然值得啦

som 發表於 24-6-1 10:36
有直龍上8/9成在原校, 好唔好博出來? 經濟係有點緊但末始於供末唔到

我見30個位去到QC ...
經濟問題就換間平一些學費的直資私校好多5、6萬 直資有些2、3萬

兩軒裡面男多女少 每級男仔都around 80人
得26/27個升到QC 其實得1/3
另外其實考到band1都係要抽
抽唔中就。。。。。

你仔小學嚮東區升中一向好好,如果你仔keep 住級頭,最多人入張祝珊。
唔為QC, 我覺得無必要為課外活動/大校舍而轉軒小,你自己幫佢外面報都得。
私校課程深過津小,加上你小朋友而家級頭,如果想插班,可以試SPB,SPCC 有直屬中學果d  學校。

路過,有D唔明,小朋友讀私校全90+,又說私校課程較官津校深,理應轉去軒官係無敵,可鶴立雞群,但又說會比下去,邏揖好似有D問題。其實向上,向橫,向下轉都會遇到了不同層面挑戰,冇人一定成功,盡力就可以。軒官入QC機會大,QC可算是男校之首。我自己覺得樓主做法正確,而樓主友人一樣想轉走,表示已用腳投票。樓主要相信自己,心要定。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊