用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣知道教琴老師是否有料 ?
樓主: 3b
go

怎樣知道教琴老師是否有料 ? [複製鏈接]

原文章由 好姨 於 07-5-16 15:02 發表
我都想知
我今日係supermarket 搵果d
嚇親我
講廣東話未正...
有d學得8級又出黎教
問佢著重教乜手勢點
佢又話唔重要

我想搵何文田教琴老師

點解我回應的文章好似睇唔倒的?

原文章由 acepno 於 07-7-10 07:52 發表
各位家長,老師固然重要,但家長與老師合作亦不可少

我同意.
學琴時老師教得好唔好固然重要,
但阿媽知唔知點幫個小朋友,
叫個小朋友每日練什麼重緊要!
咁就好睇個阿媽同個老師有無溝通了!

其實學什麼都係,
個老師自己好叻並唔代表識教,
再者就係識教但唔同媽媽們keep住溝通都係無用!

請問有無好老師介紹?大埔,現在不上門住.請幫忙.
原文章由 chichiyiyi 於 07-7-10 10:18 發表

我同意.
學琴時老師教得好唔好固然重要,
但阿媽知唔知點幫個小朋友,
叫個小朋友每日練什麼重緊要!
咁就好睇個阿媽同個老師有無溝通了!

其實學什麼都係,
個老師自己好叻並唔代表識教,
再者就係識教 ...

醒目開學勳章

hi,

yes and sure!!

yuk hei mun

原文章由 acepno 於 07-7-10 07:52 發表
各位家長,老師固然重要,但家長與老師合作亦不可少

試下咪知囉!!

原文章由 Ivy124 於 07-5-18 14:45 發表
我想請問...教我囝個琴行老師佢話自己去到演奏級...可以教到8級琴...如果私人教佢收同tom lee一樣價錢...即$520 -4 堂/30 mins...我諗算平啦...但點知佢係咪真係掂呀?

上堂最好一齊上,妳自己多多少少都有感受的!指法,拍子.,數音…呢D一定要嚴謹,你睇睇啦!

分辨鋼琴老師學歷的方法

香港的鋼琴老師所持的"演奏級", 其實是有幾個種類的, 全是八級以上的程度.

倫敦聖三一音樂學院:
由易到難分別為: ATCL  ,  LTCL  , FTCL
詳情可到http://www.trinitycollege.co.uk/ 看看.

英國皇家音樂學院:
由易到難分別為: dipABRSM, dipLRSM, dipFRSM

ATCL 是最多人考到的"演奏級" , 因為 ATCL 的程度及考試要求是這6 個中最易的了, 所以, 大部份所謂"演奏級", 若果沒有註明,通常就是 ATCL. 有興趣的話可以問老師的考試分數, 100分為合格, 120 為Merit, 130為 Distinction, 150 是滿分. 近年評分緊了不少, .. 若是僅僅合格, 你便可心裡有數了.

個人認為, 老師若雍有 LTCL, 或 dipABRSM, 已是不錯的了.

另外, 香港的老師大部分都是考聖三一,為什麼呢?
其實是因為, 皇家 的考試是比較難一點, 因為, 除了要識彈 和識寫programme note 之外, 還多了Aural 這一part, 外藉考官會即塲問妳一些問題,考你對曲目的了解有多少.
以我所見, 有能力考皇家的考生通常是大學音樂系畢業生或學生.

希望對你地選鋼琴老師有幫助啦!
‹ 上一主題|下一主題