用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣知道教琴老師是否有料 ?
go

怎樣知道教琴老師是否有料 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

怎樣知道教琴老師是否有料 ?

自己對鋼琴完全唔識, 想幫囝囝搵教琴老師, 怎樣知道老師是否有料 ? 可否要求佢出示証書 ?

Re: 怎樣知道教琴老師是否有料 ?

我都想知
我今日係supermarket 搵果d
嚇親我
講廣東話未正...
有d學得8級又出黎教
問佢著重教乜手勢點
佢又話唔重要

我想搵何文田教琴老師

醒目開學勳章

好姨,

咁岩既, 我都係住0個區喎 ! 依家好多學得8級就出黎教, 本身都只不過係剛剛攞cert., 沒有任何經驗, 真擔心會誤人子弟.   

我以前享某大琴行做架. 可以比 d 意見你地參考下.

証書係第一個條件, 因為証明佢去到某個程度. 不過, 佢有某張証書, 唔代表佢教得好. 有經驗亦唔代表教得好, 而新手都可以教好你個小朋友. 因為每個人教學法, 或者表達方式都唔同, 都要同你個小朋友配合. 你地要留意個老師用個方法. 只要佢用o岩個方法, 同埋有耐性, 有冇愛心都係其次. 教小朋友係唔使呃呃 tum tum.

我建議你可以叫佢比你試堂. 家長要旁觀. 觀察老師個方法是否適合你個小朋友. 可能一堂真係睇唔到 d 乜. 不過你大致上都知道佢個型式係點教.

請唔好"奇" 視內地人, 雖然佢地講唔正廣東話, 但係佢地享內地個訓練比香港人更嚴格, 你地要客觀 d 分析同觀察.

另一個建議就係, 可以去 d 較大型o既琴行學琴, 因為佢地對老師個要求甚高, 經常會觀察老師個教學法, 同佢地個態度. 另一方面, 佢地會睇埋學生個進度.  大琴行亦會定期舉辦音樂會, 或者叫觀摩會. 最重要一樣野, 如果你對老師有咩不滿, 佢地會盡力同你解決你o既困難同問題. 當然佢地都會調查下係老師定係學生有問題, 唔會一面之詞.

希望呢 d 意見幫到你地.

簽名被屏蔽

I am currently looking for a piano teacher - does anyone have a good piano teacher to recommend?

Also what is the monthly fees?  Tom Lee Music Centre charges $400 per month for 0.5 hour lesson.

Thank you.

好的教琴老師, 可遇不可求.  在琴行教那些, 做part time 工作, 有 "dum" 時間的問題, 學的進度慢.  一星期學得半個鐘, 實質教/學唔到好多彈奏/音樂知識.

想搵好老師, 一係熟人介紹, 一係自己試到岩心水為止.

我仔都有個好的教琴老師, 修讀音樂教學法, 富經驗, 有耐性, 但有大把學生, 想搵佢私人教琴要輪候.  

p.s. 教幼兒piano , 除左我仔個老師,  我知道在Jordon 德興街 有間都唔錯.   大少少, 10+歲以上, 在 YMT富榮花園.

我之前搵個個得7級tim炸, 佢收500/m tim

rosactf9999

我想講清楚同補充小小
關於我所提及的廣東話未講好
我無低估佢能力
因佢認該30歲以上
但問題係我都聽唔多明佢講d野
何妨一個4歲小孩呢
如果我係上海人
我一定會試呢個上海人老師

DELETED BY WEBMASTER

DELETED BY WEBMASTER

簽名被屏蔽

Near Ho Man Tin.  I can consider both 上門  or 去老 度.

Thanks.

醒目開學勳章

好多謝各位既意見, 如果剛剛開始學, 是否應該0係琴行試下先, 到真係發掘到興趣後, 才轉私人教授 ? 因為小朋友仲細, 未知道他對這方面的興趣有多大.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2

my son 去琴行就黎3個月
彈的手勢好唔掂
初學係咪咁?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

終於幫囝囝0係屋企附近既琴行報左名, 希望遇到好老師啦 !
請問老師教時, 如果可以用英文教授是否好d ? 因為他日考試唔需要請"番譯".
‹ 上一主題|下一主題