用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS TSL
樓主: waveraywl
go

APS VS TSL   [複製鏈接]

ok3 發表於 17-1-29 10:47
有冇你自己最清楚。公道自在人心!

说人歧视是严重的指控, 你最好找律师看看我的留言,哪里有歧视成分,如果没有,就好像楼上家长所言,你是诽谤我。

DD仔 發表於 17-1-29 15:24
你的留言就是证据,我已经列出来了。

請你細閱版規及搵律師取法律意見,大人要為自己做的事負責。你貴為宣道小學六年級家長,粉絲,鐘意自己學校是你的選擇,你亦心知學校因為跑而罰小息的事,亦應知道一兩年前有人因在走廊跑受傷而要叫白車的事。樓上亦有人談論過罰小息的,這都是事實,不是因此談論呢間學校好或唔好,是留給大家選擇自己適合自己學校,正如你依家為兒子找中學一樣,人人話一間學校好,唔等如適合每個人的。但不可盲目為辯論而話人地抺黑,顛倒黑白是非。樓上有人說公道自在人心,完全同意。與其改為初二赤口,免在雞年惹官非,何不留更多時間為自己兒子找適合中學呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

yumiee 發表於 17-1-29 09:54
TSL 的小朋友幾醒目, 但不太著重discipline.

好多活動,一句講晒--- 開心。

課程唔深,功課少。 如果唔追求去到top,好輕鬆。
答咀:小四生初二被問做哂功課未答:咁多!點可能咁快做哂呀!

參考:我個小四就一早做哂 (就讀津校甚少假期多加功課)
恐龍家

ok3 發表於 17-1-28 08:37
支持自己心怡學校都唔需要揶揄對方嘅!最後幾句說話, 隱隱看到種族岐視嘅影子..... ...

我覺得沒有歧視呀,TSL係真的多其他種族,這也算歧視冇野好講了,討論區是可以有任何討論及自由發表

小Monkey 發表於 17-1-27 18:28
回覆 wongkitty 的帖子

我有时都寫简体字,因为想自practice 自己的普通話拼音,用普通話拼音輸入就出現簡 ...

好方法

hkmelody 發表於 17-1-29 15:38

请你细读我的回应,我并非说要找律师控告他/她,而是叫他找律师好好看看我的留言,看看有没有歧视成份,才对我作出指控。虽然我已经作出清楚解释,但他仍然不太明白,我才有这样的建议。看来,这位家长的阅读理解能力需要再加强。至于阁下,其实也是不遑多让。。。
你们都是TSL的家长? 听闻TSL英文出众,但中文比较低落,所以band1率始终比较相对地偏低,其实一切都是有迹可寻的。

小曳人 發表於 17-1-29 15:39
答咀:小四生初二被問做哂功課未答:咁多!點可能咁快做哂呀!

我正想說,TSL已經不是happy school。

可能小一輕鬆,但小四打後,除非天資極佳,否則谷升中甚忙碌,我見我friend同happy/輕鬆有段距離。

DD仔 發表於 17-1-29 18:05
请你细读我的回应,我并非说要找律师控告他/她,而是叫他找律师好好看看我的留言,看看有没有歧视成份,才 ...

是不是TSL 家長並不是重要,似乎你已走火入魔,毫不理智。最重要的不是踩低他人,抬高自己。各有各人選擇,無為強要人家接受自己,這才是智者,智慧的開端。

hkmelody 發表於 17-1-29 18:13
是不是TSL 家長並不是重要,似乎你已走火入魔,毫不理智。最重要的不是踩低他人,抬高自己。各有各人選擇 ...
任何人只要细读所有留言,就会看出来谁先再没有足够有力证据下作出对别校不公平的判断,当有人提醒要停止抹黑,有人反倒骂别人是诽谤,此等恶行,实在令人摇头叹息。经过旁人解释过后,还是执迷不悔,执意反驳,把一切责任推给别人。
只是,EK家长都有雪亮的眼睛,精明的头脑,知道谁是谁非。
如果刚才的留言令你感到不快,我愿意抱歉!但我是认真留言的。

引用:Quote:hkmelody+發表於+17-1-29+15:38+本帖

原帖由 DD仔 於 17-01-29 發表
请你细读我的回应,我并非说要找律师控告他/她,而是叫他找律师好好看看我的留言,看看有没有歧视成份,才 ...
TSL B1率相對地偏低,係同边D相對既比較,似乎講清楚會好D噃 ~~~

wongkitty 發表於 17-1-29 17:04
好方法

家長真辛苦

DD仔 發表於 17-1-29 18:25
任何人只要细读所有留言,就会看出来谁先再没有足够有力证据下作出对别校不公平的判断,当有人提醒要停止抹 ...

你似乎忘記了你自己在此最初寫了什麼。叫人攞證據證明小息不可跑會被罰,早兩年有人在走廊跑受傷叫白車的事。APS 家長皆知呢件事,你是宣道小學六年級家長,唔通你話沒有呢啲事?

其實真有此事又如何,你認為會影響校譽嗎?每間學校一定有正負事情及評價,有何出奇。

DD仔 發表於 17-1-29 18:05
你自己睇返啲留言, 唔止我一個話你有岐視嘅成分。其他人嘅閱讀理解能力都有問題? 我唔係TSL嘅家長, 只係睇唔過眼一啲同現代文明嘅核心價值背道而馳嘅“岐視”言論啫!唔係個個人 (其實亦唔須要),一有人話自己學校就會跳出嚟㗎!

yeemelody  好似任何人都唔可以講APS壞話咁  發表於 17-1-29 19:27
yeemelody  沒錯,佢在其他有同APS 比較的post內,一樣意見偏頗  發表於 17-1-29 19:26

peggyhklam 發表於 17-1-29 15:41
我覺得沒有歧視呀,TSL係真的多其他種族,這也算歧視冇野好講了,討論區是可以有任何討論及自由發表
...

一個 coin有兩面, 南亞裔同你睇到嘅嗰面大慨會好唔同。BTW, 討論區嘅討論同發言都係有規限嘅,唔係話你喺討論區想講咩就講咩!

Babyloveuuu 發表於 17-1-29 11:48
陈守仁德育不是太好。。。我是用家

德育不是太好係何以見得?另外好多野都要靠家庭教育!

ok3 發表於 17-1-29 19:26
一個 coin有兩面, 南亞裔同你睇到嘅嗰面大慨會好唔同。BTW, 討論區嘅討論同發言都係有規限嘅,唔係話你喺 ...

香港係有言論自由

回覆:francis_chan 的帖子

我自己是用家發覺的,家庭教育當然有,但在校每天8小時,影響相當大

回覆:APS VS TSL

請各大陈守仁粉丝放下护航,容许别人说话吧

peggyhklam 發表於 17-1-29 20:13

言論自由都一樣要受道德同法律嘅規限

可唔可以唔好開啲VS鋪呢?次次都鬧交收場

其實除非有小朋友兩間都讀過,否則點比較
‹ 上一主題|下一主題