用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS TSL
go

APS VS TSL   [複製鏈接]

囝囝有幸分別有APS同TSL的offer, 兩間都是好學校, 實在難以抉擇. 據了解APS較谷, 小朋友底子打得好, 而TSL的英文語境好, 小朋友在英文會話方面會較出色, 囝囝相對是坐唔定的類型, 未學過任何樂器, 不知有否天份或興趣, 有否過來人可以給些意見!!

hppa  aps  發表於 17-1-25 14:56
   18    0    0    0

校網+升中成績,我選APS

HKpama  Agree  發表於 17-1-25 17:29

waveraywl 發表於 17-1-25 13:58
囝囝有幸分別有APS同TSL的offer, 兩間都是好學校, 實在難以抉擇. 據了解APS較谷, 小朋友底子打得好, 而TSL ...

我覺得是看家長期望, 中學有目標?

因為住址已是九龍城, 所以APS的校網暫且不成優勢, 關於升中期望, 反而我想知升中面試時, 其實底子好著數, 還是英文會話水平高有利?

fguy  但要注意轉校網是有跌Band風險的  發表於 17-1-26 11:19
hppa  底子好著數  發表於 17-1-25 15:41

醒目開學勳章 貢獻勳章

係咪即係唔打算抽獎?如果仲有一絲希望抽,唔駛煩,APS

至於兩間學校,我覺得你睇完升中成績都未知自己要乜的話,倒不如俾個小朋友自己揀,特別係佢對音樂有無興趣
恐龍家

waveraywl 發表於 17-1-25 14:21
因為住址已是九龍城, 所以APS的校網暫且不成優勢, 關於升中期望, 反而我想知升中面試時, 其實底子好著數,  ...

我覺得是底子, band 1最重要

APS 畢業生考得出色,但正如有些人所說,要衡量自己小朋友是否最top那些。至於音樂,就讀家長又覺得不一定要好叻。

小朋友坐唔定,相信TSL 都幾適合。校長講過TSL 的學生偏向活潑聰明,通常都不是坐定定那種,所以老師會用比較生動的教學方式,引起他們的學習興趣。派位方面確不及APS, 看你是否同樣重視學習過程。

APS 小一每班約有43人, 一個老師要睇住咁多人, 可想像老師上堂時對學生的紀律是有要求, 如小朋友坐唔定在APS相對會辛苦, 反觀TSL可包容呢方面.  另外, 我個人認為語言係由細開始培養係最好, TSL係呢方面會優勢過APS, 如果唔好彩小朋友讀唔到書 (相對部份男仔係小學階段未發力), 起碼英文都唔會差呀, 小朋友叻的話係TSL 一樣可以考到神校!

cacanov06 發表於 17-1-25 16:49
APS 小一每班約有43人, 一個老師要睇住咁多人, 可想像老師上堂時對學生的紀律是有要求, 如小朋友坐唔定在AP ...
APS: 43 人 vs TSL: 30人一班

target4  太多人了.....  發表於 17-1-26 13:36

回覆樓主:

Vote for TSL, congrats

多謝各位意見, 令我可以從多角度去思考抉擇

waveraywl 發表於 17-1-25 13:58
囝囝有幸分別有APS同TSL的offer, 兩間都是好學校, 實在難以抉擇. 據了解APS較谷, 小朋友底子打得好, 而TSL ...

有無諗抽獎?有既就留APS。

我有自己做過APS,SFA,TSL 統計。 APS 係一路數,一路嘩嘩聲。計畢業生數據係近乎無敵山。數據上老實講有距離。

但如果諗著中學階段出國,又唔係咁玩法。TSL英文語境 ,你讀另一間支出多好多都補唔番,仲有校舍設備(小學有泳池唔係人人有),劇院,課外活動等等。。。 個PACKAGE 真係好低。

可以淨諗小學,就TSL。

要抽獎,或願意有心有力有錢拼六年,揀APS。

陽光點的歌    發表於 17-1-26 15:42

回覆:retriever 的帖子

分折得好好

APS是不需要入學前學樂器,43人一班的老師經驗豐富,教他們卓卓有餘,如果上过APS課堂便明白老師的教學生動、有趣、最重要是有用。他們教IPA phonics 對學生發音、默寫有很大得益。
APS調教出來學生的自律、品德、底子獲中學青睐是有目共睹的

hppa    發表於 17-1-27 01:52

認識幾位現讀APS的小朋友,見過他們的功課和課程,不算深亦不算谷。APS家長分析升中成績那麼好,不是學業,反而是樂器取勝。幾位讀APS的小朋友都狂谷樂器,一日放在樂器練習的時間真不少。有的專攻神校中學需要的樂器,結果順利考入神校中學。

引用:囝囝有幸分別有APS同TSL的offer,+兩間都是

原帖由 waveraywl 於 17-01-25 發表
APS中學在九龍城網,好過TSL的油尖旺。  APS要學樂器,小朋友喜愛音樂嗎? 否則係一件苦差。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

甘恩 發表於 17-1-25 21:11
認識幾位現讀APS的小朋友,見過他們的功課和課程,不算深亦不算谷。APS家長分析升中成績那麼好,不是學業, ...

識有個APS小朋友,B2成績靠排球入拔萃

retriever 發表於 17-1-25 18:11
有無諗抽獎?有既就留APS。

我有自己做過APS,SFA,TSL 統計。 APS 係一路數,一路嘩嘩聲。計畢業生數據 ...

很好的分析. 可否比較埋SFA?

神校(DBS/DGS/HY/MCS......)是有名額收天下他們欠缺的兵器,名額不單單給APS, 但入神校不可能單靠樂器,成績必須相當

APS
‹ 上一主題|下一主題