用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k2 ...
樓主: 袓安
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k2 [複製鏈接]

Re: 05禮賢k1

禧媽媽,
俾你笑死!

tiffshiao,
我當初都擔心過阿囡架! 除左頭兩日, 之後一定唔可以陪, 我自己既心得就係當知道情況之後, 就開始同阿囡講佢已經大個囡, 媽媽或者工人都唔可以同佢上堂,俾定個心理準備佢,話俾佢知返學會點, 會有d咩人, 會做d咩~ 搭校車除左有司機姐姐(我囡那個是後生女司機), 會有褓母, 會有同學, 同佢上咗校車, 放學會在同一位置等佢諸如此類..., 一有時間, 在阿囡開心放鬆既心情告知她, 又話相信佢會好開心, 識到好多新朋友, 老師會好鍚佢哋, 若果有同學蝦佢, 佢要點處理, 佢上咗校車就好開心咁同佢bye bye, 唔好俾佢見到自己擔心同唔捨得既樣! 當佢放學之後就同佢傾下, 返學有冇唱歌呀~ 開唔開心呀~ 有冇食茶點呀...~
那時我囡有告訴我在校不心的事,有同學蝦佢, 跟住我問番阿囡佢點, 佢話俾我知有話俾老師知, 老師又處理到, 咁住我未話咁就ok啦~ 跟住佢都冇野咯~ 我自己就盡量將佢唔開心(鎖碎的事,例如同學蝦佢唔過份果隻)事, 輕輕帶過! 等佢唔好成日記住d唔開心既野! 小小心得俾你參考下,祝你成功!

Allie,
咁失魂既你! 記得家長會喇~

katieman,
我第一日同學返學都有響學校影相    

glory,
昨天嚴老師同李老師都冇返, 我唔知另一位班主任係邊個呀!  所以都唔知昨天收票那位是否另一位班主任!

嘩!原來今年咁多媽咪响度,好熱鬧呀!

Allie 寫道:
終於註左冊啦!  不過買唔到校服.  要2/9先有得買.  不過運動衫就可以自己去買.

woon woon, 我個仔同你個女一班喎! 不過點解咁少幼愛班ge?

AM:
禧媽媽(囝囝) -- 禧禧 (幼勇班)
均媽媽(囝囝) -- 均均 (幼勇班)
彤媽媽(囡囡) -- 彤彤 (幼勇班)
車厘子(囝囝)--源源
宛媽媽(囡囡) - 宛宛
Woon-Woon(囡囡) -- 楚媛 (幼愛班)
Allie (囝囝)--軒軒(幼愛班)

PM :
Katieman(囡囡) -- Ashley (幼望班﹞
glory(囝囝) --樂樂 (幼望班)
yukmama(囝囝) --Nick (幼望班)
yykid(囝囝) -- Anson (幼望班﹞

我仔仔會讀下午幼望班呀! :

Hi yukmama,

I aldy apply leave on 2/9 so I will definitely to be at school with Anson. 5/9 I will try my  best to swap the shift due I believe the first two days are very important to the kid.  See u there!!
[url=]www.youngnutrition.net[/url]

penpen,

好多謝您

大家好!
買咗校服啦!但正懊惱裹面點着.....有否想過自製校服裙呢?
我個女"劭頤"都係幼愛班ga?

AM:
車厘子(囝囝)--源源
lenloub(囡囡) -- 劭頤(幼愛班)

PM :
Katieman(囡囡) -- Ashley (幼望班﹞
yykid(囝囝) -- Anson (幼望班﹞

tiffshiao,
客咩氣! 大家都想自己既小朋友早些適應校園生活嘛~

lenloub,
你想怎樣自制校服裙?! 順便提提你, 佢哋老師時常會帶佢哋出花園玩, 我覺得女仔著褲會方便d, 我囡真係在平時返學既日子未著過裙, 但在一些特別日子, 例如生日會...之類, 我就會俾佢著裙返去!   

禧媽媽,
睇返之前d msg,原來係你幫我塡我個女o個名bor!你咁鬼好記性o既~

yukmama,
我就9月2號陪佢返,5號重諗梗人選:wink:

AM:
車厘子(囝囝)--源源

PM :
Katieman(囡囡) -- Ashley (幼望班)
yykid(囝囝) -- Anson (幼望班)
YMandy(囡囡) -- 欣欣 (幼信班)
mandy1205(囝囝) --      (幼望班)

all~~
睇番個list, bk都唔少小朋友今年讀禮賢, 真係好啦, 可以互相交流
2/9,5/9兩日我倆個都會放假, 但未決定到我定老公帶上堂, 因囝囝太痴我, 爸爸反而好多時會控制到仔仔既情緒

katieman
當然喇, 我地大家相認於02年5月(會所)ma  
02/09 & 05/09 我會自己帶囝囝返學!!

tiffshiao
你囝囝係奧運站學咩架?? 我都想搵d野比禧禧學!!

Woon-Woon
你囡囡之前係"基督教"讀過 ?? (因為我見到佢套校服).

Allie
可能有d(幼愛班)媽咪未入到黎呢果 topic 呢 !!

glory
校車有冇消息 ?? 今日都3號囉    

AM:
車厘子(囝囝)--源源

PM :
Katieman(囡囡) -- Ashley (幼望班)
yykid(囝囝) -- Anson (幼望班)
YMandy(囡囡) -- 欣欣 (幼信班)
mandy1205(囝囝) -- (幼望班)

禧媽媽
係lu, 未有校車消息, 唔知係咪未落實有幾多人會讀呢? 過了1/8後應會作實, 希望快些有消息
樂樂現時番緊宏福暑期班, 遲些適應了幼稚園後, 都想搵些興趣班, 奧運站又幾近喎

glory
咁樣, 你係宏福上暑期班, 近過奧運站好多啵  
而我仲盡, 比禧禧返n1, 返到8月尾 (事關我驚佢, 放得太長假期, 9月唔肯返學呀)  

禧媽媽 & Glory,

我個仔係讀青衣學之園

禧媽媽
本來我1516同唔同個仔報暑期班, 因佢好認地方性格內向, 驚佢唔肯讀, 不過好彩, 上了一個星期後佢好鍾意, 仲話讀暑期班唔讀禮賢, 比佢激c
又幾好喎讀埋8月, 我都驚佢放假太長唔想番學, 所以最後都要佢番暑期班, 咁你仔仔讀緊邊間?

tiffshiao
樂樂未讀暑期班時都係讀宏福, 不過n要係青怡上堂, 暑期班係宏福上堂, 我自己都住係宏福同埋要返工既

tiffshiao, glory
我禧禧就係 ywca 讀梗 nursery.
我仲比佢激4呀, 佢居然大大聲講 : 我唔鍾意返呢間, 我要返禮賢!! 我跟住就話, 你唔好咁大聲呀, 比老師聽到會唔開心架  :cry: 真失禮
我住藍澄灣   早上返工, 夜晚揍仔  

有無其他幼信班同學仔呀!!!!!    

校車司機唔會咁快聯絡你哋~ 真係要預開學前大若一個星期!  

你地就好啦!  有校車搭.  我住深井, 校車唔入來呀!

重有, 阿仔今日話唔想轉校(佢而家返緊nursery)呀!  我真係驚佢開學會喊呀!  所以我諗我都會陪佢返兩日學先, 到時大家可以相認啦!~

係呢, 你地會比咩個小朋友做茶點架?

禧媽媽,

係喎~你住o個樹樓價升o左喎!
‹ 上一主題|下一主題