用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Esf vs Fis
樓主: ababCc
go

[小學] Esf vs Fis [複製鏈接]

AIW 發表於 21-6-12 11:17
你好,請教可否講多啲,關於老師對學生involvement? 你對老師教學質素,有何評價?謝謝你
...

高年級就academic啲,不過如果學生唔明老師會抽時間1對1教,插班生法文會有補堂追進度,RC基本上每日也會影相比家長,他們的活動我自己覺得好用心,佢哋上一堂可以張個課室反𨍭,又加入好多元素,老師教學資素都滿意,佢哋都好認真,我唔肯定佢哋係唔係個個educational background都好好,但係課程編排同內容我覺得幾好

回覆 jane__411 的帖子

有冇聽聞過將軍澳FIS 新開嘅 nursery 質素如何?喺FB 國際學校page 有家長話nursery year 老師沒有early years teaching 嘅qualifications, 唔知係咪真?
Thanks

sabsab122 發表於 21-6-12 16:56

有冇聽聞過將軍澳FIS 新開嘅 nursery 質素如何?喺FB 國際學校page 有家長話nurser ...

第一屆今年9月先開,信相冇人可以評論到質素……
睇到你個post我都去咗fb爬文,如果那個comment消息屬實,佢提到個initials嗰位老師其實之前都有教Reception的,是非常好的老師,小朋友好鍾意佢。
(我小朋友在FIS TKO,有細佬妹跟尾我都留意緊nursery。認同樓上Jane 411對小學部的評價。)

sabsab122 發表於 21-6-12 16:56

有冇聽聞過將軍澳FIS 新開嘅 nursery 質素如何?喺FB 國際學校page 有家長話nurser ...

未開唔知質素呀,正常所有RC老師都要有International Early Years Curriculum (IEYC)的經驗,nursery老師一樣跟IEYC唔會無經驗,不過唔肯定質素無信心就不要報,無謂做白老鼠,除非想升讀FIS,做踏腳石可以考慮,其實nursery stage最重要都係安全、群體生活同自理,FIS的RC呢幾方便都ok,nursery 學術教乜無了解過,不過你關注nursery qualification我諗應該唔係講緊個課程。同埋你真係要問清楚,TKO暫時只有幾%Local passport,而nursery係直升RC同primary,到時TKO無位係唔係要轉JL定提高TKO Local passport的%?有nursery果班直升之後,即係每年RC的mass intake會收少好多外來生,咁可能FIS收生轉咗玩法大家要留意

RC係4歲小朋友,咁Nursery 就應該係3歲?

我小朋友係3歲開始讀另一間用IEYC嘅幼稚園,3歲同4歲,運作模式係一樣,只係題目不同,學術上嘅內容不同,老師教4歲班教得好,基本上教3歲班都唔會有問題。

所以如果RC 口碑係好,而Nursery又揾返原本RC嘅老師教,我覺得唔使擔心Nursery嘅質素呀。

回覆 melobi12 的帖子

I see, Would u mind sharing which nursery did your child go to? I went to Les petit lascxx n Lou pichoun for school visit but couldn’t decide which one is better. Any other recommendations on english only nursery? Thanks!

我喺小朋友出世四個月已經報咗FIS reception year, 但當時冇nursery year , 所以我諗緊而家好唔好問學校轉報nursery year. 我哋有外國Passport,但就唔知FIS 而家開咗nursery 嘅話,如果我照樣係reception year 先in, 會唔會過咗mass intake year 而難收d? 但我又見nursery year 返學時間好長(同小學一樣2:30先放),質素又唔肯定所以問吓。anyway, thx for your sharing .

sabsab122 發表於 21-6-13 11:13

我喺小朋友出世四個月已經報咗FIS reception year, 但當時冇nursery year , 所以我 ...

我問過admissions team ,nursery點報名,佢哋答未confirm明年是否開 nursery,叫我照報Reception就得,如果開班到時會通知。

TKO campus Reception有50個位,nursery maximum 22個位(2021-22年情況)。

jane__411 發表於 21-6-12 13:08
高年級就academic啲,不過如果學生唔明老師會抽時間1對1教,插班生法文會有補堂追進度,RC基本上每日也會 ...

請問法文補堂係課後上?我女coming year 插班入Y4

綠荳媽媽 發表於 21-6-16 17:00
請問法文補堂係課後上?我女coming year 插班入Y4
請問你個女今年FIS year 4覺得學校點?法文追得上嗎?喜歡學校嗎?是否JL campus?

jane__411 發表於 21-6-11 10:50
我是小學用家,中學都幾隔涉同有條斜路,學校就在盡頭,學生放學有車接或直行落去搭車,企過起FIS中學門口 ...
自己也曾經是FIS舊生家長,妳的描述和見解十分中肯。

honeymelonkids 發表於 22-4-10 06:21
請問你個女今年FIS year 4覺得學校點?法文追得上嗎?喜歡學校嗎?是否JL campus?

yes, JL
佢開心呀,學術都跟到
明顯學校對學生有學術要求
法文TEST冇温書或交漏功課家長會收EMAIL

ababCc 發表於 21-3-7 21:09
小朋友有2間year 1 offer . 唔識揀(emoji)

Esf你已經俾咗$48,000
如果give up,好唔抵(emoji)

綠荳媽媽 發表於 22-4-10 14:02
yes, JL
佢開心呀,學術都跟到
可否請教一開始怎麼追法文?我仔來緊插班Y5

nganchi176 發表於 22-4-10 14:47

Esf你已經俾咗$48,000

如果已經交了HKD48, 000  給ESF.,兼近住返學,建議還是去ESF吧。ESF vs FIS, 由RC讀到 year 13,兩間學校學生的學術成績根本沒分別,甚至因為中學部走了很多學生,又轉入很多LS學生,最終IB,成績不算突出。唯一advantage 是由year 1 念到year 13 畢業,法文是十分流利。

女兒兩所學校也讀過,家長們依然有聯絡,對孩子的update 亦知道,已經是20至30歲。個人頓悟是:讀書好,讀好書,無必要跟「多勞多得」掛勾,只要有「德智體群美」,去邊間讀也相差不大。

Leo0128 發表於 22-4-10 14:56
可否請教一開始怎麼追法文?我仔來緊插班Y5

無特別追,一星期已四堂,另有ECA. 再追我驚已太大壓力

綠荳媽媽 發表於 22-4-12 20:43
無特別追,一星期已四堂,另有ECA. 再追我驚已太大壓力
感謝回復,所以入學前唔使特別自己學習法文?

Leo0128 發表於 22-4-12 20:55
感謝回復,所以入學前唔使特別自己學習法文?

我地冇

綠荳媽媽 發表於 22-4-10 14:02
yes, JL
佢開心呀,學術都跟到

請問除左法文,其他科係唔係都有測驗或者考試?壓力大不大?

honeymelonkids 發表於 22-4-17 23:30
請問除左法文,其他科係唔係都有測驗或者考試?壓力大不大?

有課堂quiz
冇測考
每個小朋友唔同,我囡就冇壓力
‹ 上一主題|下一主題