用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Esf vs Fis
go

[小學] Esf vs Fis [複製鏈接]

小朋友有2間year 1 offer . 唔識揀(emoji)
   11    0    0    0

你本身ESF幼稚園?其實如果唔特別鐘意FIS咪繼續ESF。
FIS應該academic d,想學法文就FIS, ESF都一樣要搞中文。
另外自己考慮地點和校車,食飯安排(有cafeteria好d),課外活動,campus等。
我覺得唔係好大分別,個人喜好。

964000 發表於 21-3-8 08:22
你本身ESF幼稚園?其實如果唔特別鐘意FIS咪繼續ESF。
FIS應該academic d,想學法文就FIS, ESF都一樣要搞中文 ...

本身Esf 幼稚園。我自己係遍向Fis 多啲,一值都好想入Fis.但因為Esf 小學已經交左留位費,同埋如果揀Fis 會比Esf 貴主要去Fis 校車好貴。所以諗緊值唔值得。擔心會唔會比貴左但2間其實都係差唔多嘅嘢

回覆樓主:

其實又真係2間都差不多
你邊間esf year 1?

mayyeung0716 發表於 21-3-8 12:19
其實又真係2間都差不多
你邊間esf year 1?

Bhs

ababCc 發表於 21-3-8 12:52
Bhs

如果你住新界
就BHS好d
Fis始終真恢係太遠

回覆 ababCc 的帖子

點解會心儀FIS 多啲呢?

mayyeung0716 發表於 21-3-8 13:12
如果你住新界
就BHS好d
Fis始終真恢係太遠

2間車程時間一樣

ababCc 發表於 21-3-8 12:09
本身Esf 幼稚園。我自己係遍向Fis 多啲,一值都好想入Fis.但因為Esf 小學已經交左留位費,同埋如果揀Fis  ...

我覺得如果想比小朋友喺學校學法文就Y1安排比佢好啲,普通話就算揾外補/自己同小朋友練都會有一定成效。

FIS 一星期多少堂中文?如有interview 是否只要in 一次?

ababCc 發表於 21-3-8 12:09
本身Esf 幼稚園。我自己係遍向Fis 多啲,一值都好想入Fis.但因為Esf 小學已經交左留位費,同埋如果揀Fis  ...

我自己覺兩間學校好唔同。法文vs中文、課程唔同、師生比例唔同、student mix唔同、校舍設施唔同,真係好唔同

回覆 melobi12 的帖子

Hi,melobi 12,想請教吓呢幾方面分別都有咩唔同呢?謝謝!

A.O.C 發表於 21-3-9 22:55
FIS 一星期多少堂中文?如有interview 是否只要in 一次?

一星期一堂,如有錯請用家糾正。

如果比較校風同文化,邊間會好啲?聽講FIS 的老師會「偏心」French 學生多啲, 校風開放啲(例如吸煙文化好普及),請問是否真?

我兩間都有報⋯

sabsab122 發表於 21-3-10 11:42

如果比較校風同文化,邊間會好啲?聽講FIS 的老師會「偏心」French 學生多啲, 校風 ...

French 同international 係分開上堂。唔同老師教。應該好難「偏心」

如果比較校風同文化,邊間會好啲?聽講FIS 的老師會「偏心」French 學生多啲, 校風 ...

FIS Jardine’s Lookout 中學部放學時門口企一陣,學生企正學校門口食煙,就知所言非虛。

我有個英國醫生朋友(在港私人執業多年)見到咁情況,寫信去FIS 表示對學校容許學生在校吸煙+吸煙影響青少年健康表示關注,得到的答覆係吸煙係老師/學生的自由,學校不會阻止,真真O咀。

Activehealth 發表於 21-3-10 13:48
FIS Jardine’s Lookout 中學部放學時門口企一陣,學生企正學校門口食煙,就知所言非虛。

我有個英國醫生 ...

法國係比較自由開放
美國中間
英國德國比較嚴
我女學校中學部,出了memo 女仔條裙/短褲要reach mid-thigh length,不得太短。因為IS的女仔一般都好短,父母未必叫得聽,所以我覺得係好事。

964000 發表於 21-3-10 16:50
法國係比較自由開放
美國中間
英國德國比較嚴

我覺得家庭教育最重要

我中學時喺外國,係一間天主教女校。老師會度我地裙長,唔可以太短,食煙當然唔俾。但當老師擰轉面,反叛嘅少女們依然會卷返起自己條裙(有啲真係短到去patpat),亦有唔少同學空堂去學校大門食煙(出左學校範圍老師都耐佢唔何)。

咁但係我冇卷到條裙去pat pat,因為我覺得好唔decent;我都冇食煙,因為我覺得又臭又唔健康。呢啲係自細屋企灌輸俾我嘅觀念。

我相信FIS同其他學校一樣,唔會鼓勵學生食煙,亦會教佢地咩係健康生活。只係Teenagers本性就係咁,總有人係你越管佢佢越要做;亦有人好奇做完覺得唔啱自己就唔再做。我諗間間學校嘅學生都一樣。

French steam 同 international stream 唔同班,international stream d 老師又唔一定係 French,我覺得應該唔會有呢種偏心嘅情況出現呀。

開唔開放睇家長接受程度,好難評論

(我小朋友出年先入FIS,而我冇報ESF)

melobi12 發表於 21-3-10 20:01
我覺得家庭教育最重要

我中學時喺外國,係一間天主教女校。老師會度我地裙長,唔可以太短,食煙 ...

Del

‹ 上一主題|下一主題