用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Esf vs Fis
樓主: ababCc
go

[小學] Esf vs Fis [複製鏈接]

回覆 melobi12 的帖子

我其實都係睇geo expat FIS 舊生嘅comment,我諗佢嘅意思係非法籍學生感覺有點「二等公民」,所以想問吓有冇家長/學生咁覺得⋯

回覆 Activehealth 的帖子

請問這FIS女孩係香港人嗎?

sabsab122 發表於 21-3-10 21:04
回覆 Activehealth 的帖子

請問這FIS女孩係香港人嗎?

不是,係外國人。

不過呢,FIS其實有兩個stream, 不排除French stream的學生係會比較開放D。

sabsab122 發表於 21-3-10 21:02

我其實都係睇geo expat FIS 舊生嘅comment,我諗佢嘅意思係非法籍學生感覺有點「二 ...

以前唔奇,好少Local, 現在不會吧,就算外國passport也應該很多是local.

sabsab122 發表於 21-3-10 21:02

我其實都係睇geo expat FIS 舊生嘅comment,我諗佢嘅意思係非法籍學生感覺有點「二 ...

我都只係推斷

Activehealth 發表於 21-3-10 20:44
我都係外國讀女校大(Church of England),學校會派老師返學放學在學校周圍遠至1km外火車站巡邏,睇吓學生 ...

我未讀過咁嚴嘅學校呀,只係想分享自覺自己都幾乖 而我嘅「乖」主要係受屋企影響,所以幫自己小朋友揾學校時,冇諗過要揾特別strict嘅學校,只係按感覺加上少少其他客觀因素揀咋。

紋身嚟講,我又唔介意人地紋身,會盡量同自己小朋友解釋紋身嘅consequences,如果佢成年之後要紋到成身係tattoo都冇辦法,始終佢係一個獨立個體,身體係佢嘅。

揀學校冇話邊間係最好,只有最適合,最緊要配合到自己家庭教育理念

Activehealth 發表於 21-3-10 20:44
我都係外國讀女校大(Church of England),學校會派老師返學放學在學校周圍遠至1km外火車站巡邏,睇吓學生 ...

喺香港紋身就算只係紋全手臂都唔平,個學生一係就屋企比錢佢,咁家庭都係讚成呢件事,一係佢自己賺零用錢,咁真係好難控制住個青少年去做呢件事喎,點能夠靠晒學校嘅校規去規範佢哋呢啲行為?

AliciaT 發表於 21-3-10 23:53
喺香港紋身就算只係紋全手臂都唔平,個學生一係就屋企比錢佢,咁家庭都係讚成呢件事,一係佢自己賺零用錢 ...

我一早已經講咗家庭教育係最重要。

認識國際學校好多外國人家庭,家長因為工作、探親關係經常不在港(家中只有外傭),會留一筆錢(數目通常唔細)俾仔女自己發辦,有些孩子甚至會用那筆錢買毒品...

melobi12 發表於 21-3-10 23:32
我未讀過咁嚴嘅學校呀,只係想分享自覺自己都幾乖 而我嘅「乖」主要係受屋企影響,所以幫自己小朋友 ...

我唔鐘意咁嚴嘅學校,為守規矩而守,我希望在一個框格下再給予自由度,培養自主和自律,亦更有自信。但大前提要set boundaries.
例如學校説可以纹身,但不能expose (其實冇乜地方可以紋,因為要上游泳堂)
沒有校服你著乜都得,但衣着要appropriate, 否則會比套PE衫褲你笠住(好瘀,這個懲罰比記過更慘

Activehealth 發表於 21-3-11 00:26

認識國際學校好多外國人家庭,家長因為工作、探親關係經常不在港(家 ...

家庭教育絕對首要,不過去到青春期,朋輩影響都好大威力,當然希望近朱者赤。
太放任和太專制都不好,外國父母識教個d, 係教到子女自律得來又好自信好又有主見,唔係我地local要求「乖學生聽話成績好」咁簡單。
去過一個外籍同學屋企,佢12歲的大女食完飯不是入房,而是坐係度同我地班大人auntie高談闊論,分享她那天第一日復課的趣事和感想,我覺得很impressed,佢地係家庭會議,說好了番學大女就9:30pm要入房睡,細女8:30,講完真係算數,因為係大家協議的。

Activehealth 發表於 21-3-11 00:26

認識國際學校好多外國人家庭,家長因為工作、探親關係經常不在港(家 ...

好嘅家庭教育無分國藉,見過好多家長生左小朋友之後將教育子女嘅責任外判俾工人 / 學校,我自己係不能理解佢地點解要生小朋友。

melobi12 發表於 21-3-11 10:41

好嘅家庭教育無分國藉,見過好多家長生左小朋友之後將教育 ...

絕對係,我都見過local家庭把小朋友放在IS, 就完全唔洗理,外判工人和長老,然後投訴個小朋友「唔知佢學咗乜,冇野做」。我心想,你同小朋友都冇互動,當然唔會知佢識得乜; 小朋友學咗野沒有家長的肯定,當然唔會再有動力學下去。

964000 發表於 21-3-10 16:50
法國係比較自由開放
美國中間
英國德國比較嚴

咁你囡囡間學校好好喎。請問係邊一間?

我地學校講明任何時間如果父母皆不在港,要通知學校及assign一位guardian,不得只留學生和工人在港。

我是小學用家,中學都幾隔涉同有條斜路,學校就在盡頭,學生放學有車接或直行落去搭車,企過起FIS中學門口幾次無見過人食煙,正常唔會有學生停留起果度,唔係用家更加唔會經果度,但因為中學除PE堂著便服,見有一兩個女生比較性感,還有個Indian染髮,睇吓家長自己接唔接受到,我就無乜所謂,因為大學都係咁,其他學生都係好sporty,school tour的學生都好乖同smart....小學FIS真心好著重學術,唔會好似LS同英式IS咁講太多校規同discipline,在我自己來說有好有唔好,子女難handle咗但有自己思維,有時我博唔到,學術就好滿意,學費很貼地,英文數學程度好,藝術課很有趣,還有法文和電腦編碼,如果自己出面學的費用都很高。還有老師為同學involve的程度係令我震驚,令他們過深刻愉快的校園生活,我覺得性價比很高,係如果住得唔近比較麻煩

A.O.C 發表於 21-3-9 22:55
FIS 一星期多少堂中文?如有interview 是否只要in 一次?

一堂中文

回覆 jane__411 的帖子

Hi, would u mind sharing which campus is that? Did your child start from recept? Thx

回覆 sabsab122 的帖子

JL, Yes and I have more than 1 kid there

jane__411 發表於 21-6-11 10:50
我是小學用家,中學都幾隔涉同有條斜路,學校就在盡頭,學生放學有車接或直行落去搭車,企過起FIS中學門口 ...

你好,請教可否講多啲,關於老師對學生involvement? 你對老師教學質素,有何評價?謝謝你
‹ 上一主題|下一主題