用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 校車事件睇真D!!
樓主: 哪爸媽
go

校車事件睇真D!!   [複製鏈接]

回復 哪爸媽 的帖子

我個女好彩畢業啦,過去1年佢返學好吾開心,今朝同班的士炒家K下計收下風,原來互力有限公名下真係一架校巴都未有,校長話10/6/2012與營辦商簽約,營辦商出示正式文件,包括雙方買賣車輛文件,校長被騙定知情?家長應否報警?

k808964  我果仔都係今年畢業喎,明天頒獎禮。  發表於 12-7-6 02:04

理旺陽 發表於 12-6-27 12:54
回復 哪爸媽 的帖子

我個女好彩畢業啦,過去1年佢返學好吾開心,今朝同班的士炒家K下計收下風,原來互力有限 ...
不是那麼搞笑呀化?

互力有冇車我就未揸倒,因為車是資產類,3個股東,而冢講緊唔咪千幾蚊,糸最少千幾萬,既然互力是新公司,又有後台照,互力你要同校長撐到底,不過,咁。就當有啦!因為佢到時可以話互力仲有第四,第五間公司持有好多架車,昨日我個細路又比佢洗腦,校長活有十三架車,叫媽咪放心報名!為人師表,繼續大話連篇,執迷不悔,時間會審判佢!

哪爸媽 發表於 12-6-27 14:48
互力有冇車我就未揸倒,因為車是資產類,3個股東,而冢講緊唔咪千幾蚊,糸最少千幾萬,既然互力是新公司, ...
咁樣好明顯係無咩人報名 ,而學校同互力講有幾多幾多人搭,但而家就唔夠人搭之下,開一程車就薛一程,學校緊係勁 sell 同「孩子」洗腦。
其實邊間都無咩所謂,只係時間同埋興趣班的問題令到大家都好頭痕,希望回頭是岸啦

回復 哪爸媽 的帖子

家長有無覺得今年家教會個吳師奶好不民主,都係上一屆個主席陳生有文化,會幫家長講下野,去年家教會旅行陳主席好有風度,點解今屆又唔出選?

大家有冇發覺,好奇怪!我搬咗 d 証據出嚟後,d打手唔陏我喎!!冇人駁斥我,好唔慣!
糸咪拮中要害呀!痛唔痛呢?左右護法仲唔護駕,
我今日又打咗去果間唯一回覆唔投標既供應商奔騰旅運有限公司,原來佢哋比九巴收購咗幾年!!仲已經唔接校巴服務,多謝晒喎!!原來糸合埋眼就一相情願比標書人哋,真糸浪費標書嘞;
跟住我試吓聯絡互力個大估東陳民強!!本來會打算問吓佢,三個裏面你最大,最有資格講嘢!你哋9月份準備咗幾多架車同沙呂小玩呀,而家d車泊响邊?不過我打去果間車行,佢哋話唔方便比佢既聯絡電話我,所以就唯有止步.
有個稅局 friend 話比我知,叫我咪玩的士車主,佢哋怕比人知佢哋既財源,要生活低調,稅局會留意呢班人,分分鐘玩大咗,會追查佢 d $ 响邊度嚟,就要同佢秤身家,因為的士買賣差價上落/車租收入,賺既 $ 唔咪我哋睇得咁簡單!要開 file 做嘢!你想人哋死呀!

有個沉重既消息,我哋既互力校車已經四週圍響警號搵救兵.
互力糸冇財力又冇實力,校長你唔好又話你唔知!我收倒消息,有一名自稱投得沙呂小校車的人,
這幾天搵緊幫手,連黃色果 d 坐十幾個人既褓母車都唔放過?
搵車兼搵褓母,點知慘食檸檬,各位已交支票留位既家長,快 d 留意吓張支票過咗數味,希望可以賠雙訂啦!!
大家又估吓 6月30日星期六(可能打風),校車報名處邊位坐陣?校車大計又會唔會胎死腹中?
校長你準備好藉口未,理由要充足,唔好自打嘴巴,你有排頭痕,
比料我既人仲話,新城响呢行糸人都識既!點解你哋校長會迫走人,
仲想有以前返學放學既大場面,此情不再隙,買板唔知訂呀!
迫走人,仲邊有人敢埋嚟沙呂小呢個道理都唔識, d 做車既人最憎 d 自以為是既人,
你一路都搵唔倒車,都糸你自作孽,抵你比人教訓!!接連仲要巧遇老千,你有問題咩校長,反省吓啦!
沙呂因為你比人笑緊亞呀!重要死頂,回頭是岸呀!!
請校長你快 d 自費去訂做定十幾架大型吹氣校巴,夠鐘就叫 d 校工拖出馬路邊 bump 賬佢,
頂得一陣得一陣,唔好訂錯吹氣神九,費事人哋誤以為沙呂小 d 學生放學坐火箭升空,
你仲要搵舊年家教會陳主席幫手,搵 d 汽車行業強人重新設計獨家沙呂小車身花紋,
要死頂就快 d 行動隙,因為做嘢要時間!又或者投降!!我再搵唔倒料就當放過你,不過你咁強,你實有計,
我哋好聲好氣同你講!你耍我哋,仲帶我哋遊花園,反口覆舌,本來件事雞毛蒜皮!
但你處理得太弱,嚟到今日既局面,拖跨晒兼冇灣轉!!! 9月份開學,學校門庭冷落,家長奔波,都糸拜你功德無量所賜!!

k808964  好嘢比個叻你  發表於 12-7-4 12:42
carensiu    發表於 12-7-3 10:32
ElizaChicken  我俾個  發表於 12-6-29 13:13

我問過我細妹老公,佢老公哥哥以前係做校巴同旅遊巴的,我都想叫佢幫幫手,睇下搵唔搵到校車俾我地,但係佢話佢阿哥近年都執左接小學0個d車了(cut左幾十架),因為無肉食,計唔掂條數。佢話而家我地想搵小學校車真係難過登天。

有個沉重既消息,我哋既互力校巴已經四週圍響警號搵救兵, 互力真糸冇財力又冇實力,首領你唔好又話你唔知!
我收到料,有一名自稱投得沙呂小校車的人,這幾天搵緊幫手,連黃色果 d 坐十幾個人既褓母車都唔放過?搵車兼搵褓母,點知慘食檸檬.
各位已交支票留位既家長,快 d 留意吓張支票過咗數味,今天30/6(星期六)校車報名處,原來都糸校學代辦?校車大計夠竟會點收場呢?
首領你準備好藉口未,記住理由要充足,唔好自打嘴巴,你仲有排頭痕亞.
比料我既人仲話,新城响呢行糸人都識既!點解你哋迫走人?
仲想有以前返學放學既大場面,此情不再隙,買板唔知訂咩!迫走人!仲邊有人敢埋嚟呢個道理都唔識,自以為是既你,一路都搵唔倒車,都糸自作孽,抵你比人教訓!!接連仲要巧遇校車老千黨,你有問題咩領導,反省吓啦!
我哋因為你比人笑緊呀!重要死頂,唔該你快 d 自費去訂做定十零架大型吹氣校巴,夠鐘放學就叫 d 校工拖出馬路邊 bump 脹佢,頂得一日得一日,唔好睇漏眼訂錯吹氣神九,費事人哋誤以為沙呂小升呢!學生放學糸坐火箭返屋企.
你仲要搵前家教會主席幫手,搵 d 車壇巨星重新設計獨家沙呂小車身花紋,要死頂就快 d 行動隙,因為做嘢要時間!又或者投降!!我搵唔倒料爆,就當放過你,不過你咁強,你實有計既!
我哋好聲好氣同你講!你耍我哋,仲帶我哋遊花園,反口覆舌,本來件事雞毛蒜皮!但你處理得太弱雞,嚟到今日既局面,拖跨晒兼冇灣轉!!!
9月份開學,學校門庭冷落,家長奔波,都糸拜你功德無量所賜!!
(我之前po上嚟既原文,比人delete咗,今天重見天日!多謝支持喎!)

k808964  我呢個師9真係蠢,睇極都唔明你點解咁激動?如果有日大吉利士(當然唔會啦)新城唔做,啲學生咪要行路返學?  發表於 12-7-6 02:01

D人以為可以欺瞞他人,不容納他人發表意見,卻容許自己放屁。

哪爸媽  多謝你之比個,雖然唔見咗!!我會繼續努力爆!!  發表於 12-6-30 14:54

嘩!點解咁奇既!之前果個發表,叻到響6月3O日唔見咗,要我頁嘢失踪1日(咁耐).
咁唔文明架,糸邊個做既!
好彩有 friend 話比我聽咋,我即時補飛!
你驚校車收生數字唔理想呀!
鬼鼠到Lea埋響間房到收就以為我唔知!我响死之前都會無處不在既!
記住!唔洗仇!你有你做,我D咁既衰人,對你D禮義廉影響唔大。
反正你新收既小一家長仲未開始研究你既人格同醜聞,白紙嚟架咋,放鬆D,慢慢訓練同洗腦,你糸得既!

引用:+本帖最後由+哪爸媽+於+12-7-1+11:01+編輯+

原帖由 哪爸媽 於 12-07-01 發表

嘩!點解咁奇既!之前果個發表,叻到響6月3O日唔見咗.咁唔文明 ...
呢度言論沒自由嗎,點解要刪?講事實都唔可以?請版主要刪言論時,懇請解釋為什麼要刪除,人生攻擊?賣告廣告?粗言穢語?好讓人死得明白。~~~~哪爸媽,將事實儲存起,版主不給一個明白原因,一路繼續貼。~~~版主,別讓我們第二個李旺角,唔知點解會死。

Flower

回復 哪爸媽 的帖子

留意一下,洗腦果D不紙2個,還有其他人,小朋友如不應同,就視為異類,又或是給孤立。

回復 ElizaChicken 的帖子

記者招待會,記者可舉手發問,可企起身發問,但由薛校長領導下的沙呂小家長會,家長祇准將問題寫在白紙上交出來比佢,佢手法不民主,霸權主義,薛校長之前任教的將軍澳宣基小學職員說:e家勁開心,校園解禁喎!!!

k808964  你仲厲害真係要比叻叻  發表於 12-7-4 12:44

回復 理旺陽 的帖子

真犀利!連宣基D人都識!勁!

回覆:校車事件睇真D!!

轉載其他學校的帖子 :
下年你有校車坐 , 都已經偷笑了 , 我哋學校第一次向13間校巴公司招標 , 無一間入標 , 第二次向18間公司招標 , 只得1間入標 , ( 我哋學校成千幾人架 ) 仲要加價30%及無第二輪校車提供 , 好在小兒自己坐地鐵返學 , 現在好多校巴公司走晒去接遊客呀 ! 好揾好多架 !

真係要用咁多心思,計謀,以身犯儉去搶原來的校巴生意嗎?

明白大家的不滿!知道大家面對的麻煩!希望可早日和平解決問題,小朋友愉快上學!
現今家長要教育好子女已不容易,祝福大家!

bbbb_8832  本來好地地享有校巴服務,點知被人攪到冇咗,係咪仲要偷笑呢?城呂沒有苛刻標書,結果仍享有新城的校巴服務,為什麼沙呂的命運這麼....  發表於 12-7-10 13:53

引用:轉載其他學校的帖子+: 下年你有校車坐+,+

原帖由 FiFi618 於 12-07-08 發表
轉載其他學校的帖子 :
下年你有校車坐 , 都已經偷笑了 , 我哋學校第一次向13間校巴公司招標 , 無一間入標  ...
請問係邊間學校的帖?香港好多遊客?咁旺?

多啦A夢 發表於 12-7-9 17:53
今日方向報都有報導校巴釀結業潮, 詳情可click以下網址:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120709/00176_024.html

引用:Quote:原帖由+FiFi618+於+12-07-08+發表轉

原帖由 多啦A夢 於 12-07-09 發表
係真ar. 名校到而家都未有校巴

引用:Quote:原帖由+多啦A夢+於+12-07-09+發表請

原帖由 mr1963 於 12-07-09 發表
係真ar. 名校到而家都未有校巴
原來咁難做,但係又有公司為一間學校成立,又肯冒險淨係接一間學校生意?保費咁貴,新係捱得住?好怕半路中途做唔住,我就頭痕

ElizaChicken  到時小朋友要坐吹氣校巴  發表於 12-7-11 14:16
‹ 上一主題|下一主題