用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 校車事件睇真D!!
go

校車事件睇真D!!   [複製鏈接]

校長閣下上任快一年,响6月18日晚,薛校長就校車服務及樂器班家長晚會中,就依然不接受家長舉手提問,是否我們不配與你對話呢?家長衹能將問題寫在紙上提交,結果問非所答,當家長係白痴。

我們已向公司註冊處及在網上搵晒D電話,逐一打去問, 各位同病相憐的家長亦可自行求證,我冇講大話,歡迎挑戰!趁D細路就放假,我會繼續搵料貼市跟進!

參考資料來源:- 首次標書內容及學校網上提供的6月18日晚會的PDF檔作參考:-

1. 薛鳳鳴校長說:投標書指出的苛刻條文是為學生, 閣下轉移視線只說其他的條文,為什麼閣下不註明全文共9頁,在第6頁投標附表中,第3、11點及頁底投標者簽署線上的數行條文,不厭其煩提醒出標者要賠償;太好笑隙,學校有特權隨時終止合約,供應商仲要賠差價比校方,但問題是家長直接付$比服務供應商使用服務,但賠償就賠比校方,賠差價?賠幾多$,賠幾耐都無列明,如果有得賠,家長又唔知,學校發咗達都冇人知?

招標書係校網主頁~最新消息~過往消息~3/5/2012校巴服務招標
招標書︰
http://www.bstwlmc.edu.hk/upload/files/news/2012_05/LMC019-2011-SCHOOLBUS.pdf

2. 公司註冊處資料顯示,學校新簽約的校巴公司,「互力有限公司」,是在2012年5月31日才成立,3名股東,註冊地址是一間的士的車行:-

陳民強(香港的士聯交所負責人同名,簡稱的士車主) 持股份4999

羅杰章 持股份3000
曾國強 持股份2000

3. 薛鳳鳴校長說: 「互力有限公司」從三間公司組成,裕運….佳豐….萬達…, 當我地打電話去萬達公司查證,原來裕運即是萬達公司,糸同一間公司,找他們的行政總裁,他們說沒有此職位人士,公司只有老板或員工,冇行政總裁職位,我再說找網上列出的聯絡人曾先生,該位小姐說他已在本年約5月離職,至於佳豐所謂服務學校,有的學校原來已經是停辦了的,尚存的均回應,唔識佳豐運輸,學校現時是用褓姆車接載學生,褓姆車的聯絡電話就有,但佢哋公司名就唔清楚,只知他們的車是一架車接幾間學校學生的細車.唔怪得可以做咁多學校啦; 薛校長請問妳知唔知?又有冇查過;

4. 打電話去運輸署2804 2573查詢,課後興趣班收費詳情,運輸署職員回覆,除常規每月定額車費外,學生服務是不可在登車地點或車輛上再收取任何額外每程計算的車費,因為用校車接載學生的額另外收$服務,是屬於非法接載,如行車時發生意外,保險公司有權拒絶受理.校長到時妳賠定互力賠?

5. 薛鳳鳴校長說6月10日星期日和 「互力有限公司」簽約,請問妳有查證「互力有限公司」文件嗎?閣下有為我們的子女乘坐校巴的安全想一下嗎?校長有包庇「互力有限公司」嗎?妳有關注家長的經濟能力嗎?「互力有限公司」派給我們的通告聯絡電話是26476242,這個號碼是浸信會沙田圍呂明才小學校務處電話?聯絡人王若香女士是校務處書記?校長你是否和家長開玩笑?連學校電話及人力資源都貼埋比人哋做生意?聯絡資料都出唔起,咁叫做生意?

6. R準時到站接送學生 (未做就吹,D到站時間!路政署日日封路比佢行!當我哋傻?)

R安全駕駛,安心保障,經驗司機,細心褓姆 (車又唔夠?聯絡人同電話都要黐學校就已經有問題?經驗司機,細心褓姆,你哋而家响邊!尋人呀!)

R價錢優惠,服務優質 (一車兩線,補課車每位收$15,果然優惠優質)

吹牛吹得太大隙,服務承諾!所有嘢都糸搵$大計,水洗都唔清!沙呂小的家長唔傻既,難為d打手仲埋沒良知話一個電話就引發出陰謀論?你話唔糸陰謀就唔糸,凡事睇証據!我沒資格投訴,是求真!

k808964  其實我想問如果得小貓三嘅只,新校巴公司仲做唔得住呢?如果做唔住跟住啲學生又點呀?  發表於 12-7-4 12:48
   1    0    0    0

看了後,事態發展太令人感到害怕,是否可以去信到教育暑和校監,要他們作出調查?

回覆:哪爸媽 的帖子

Why u said u cannot complain?

I don't why the school will select a company which is registered in late May only?!  It means they hv no experience before?

回覆:miutang 的帖子

校長話喎,果間公司話全新的乾乾浄凈,係生意手法。
新公司咪check唔到之前的債務或任何事。校長當我地一般師奶

Flower

引用:校長閣下上任快一年,响6月18日晚,薛校長就

原帖由 哪爸媽 於 12-06-26 發表
校長閣下上任快一年,响6月18日晚,薛校長就校車服務及樂器班家長晚會中,就依然不接受家長舉手提問,是否我們 ...
嘩,你唔講真唔知真相,那我們應該怎樣做好呢?

k808964  咁依你所見有冇一個唔想自己學校好嘅校長呢?  發表於 12-7-6 01:30
Flower

Flower 發表於 12-6-26 17:08
嘩,你唔講真唔知真相,那我們應該怎樣做好呢?
冷靜 d 諗,除左唔搭之外,就唔知有咩可以做到喇。。。
自組校車,理論上係可行,但實際上,就係同學校抗行,會唔會點人頭揪後算帳,誰知道?但受害的又係小朋友,真係好煩呀!慘過做人阿四!橫諗掂諗都好麻煩

是否可以向浸信會聯會或校董會反映, 現今家長及學生面對的困難同問題。

逆來順受?為他人之恥而眾受罪?
ibryant 說得對自組校車揪後算帳.
聽聞新城得罪武則天而得此下場,連累一眾小孩.
可以點做?看來要上生果日報了!

好詳細同有條理的分析,真係成件事都好多疑點,攞去生果日報一定受理。

回復 ElizaChicken 的帖子

我都贊成,  就如家長會當晚, 有一位溫文的男家長, 問為何第一次招標後, 校長不嘗試藉浸聯會和校巴公司反映?

一呂沒有苛刻條件而順利過渡簽約, 我們沙呂開學就駡校巴姨姨, 校長仲話要好好教育她們?????

究境我們的校長是否真的屬浸聯會呢?  都沒有為我們的孩子著想???

我們不是沒有嚐試投訴,而糸投訴無門,有人會幫我哋咩?果班糸賊!又見招拆招,連眼淚都標埋,仲話自己無奈接受新公司,大話連篇.
教育局!法團校董會!嘥氣啦!!佢哋有感同身受過咩!佢需要搭校車咩!黑箱作業,打電話問校車,學校就先問你攞資料.
而家佢哋都監視緊我哋既言論,大家要保護自己,小心秋後算賬.
9月開學糸點?冇人知!我是有想過自組校車;但就嚟又放暑假,所以我想問有冇人肯聯絡d新城褓姆會唔會肯幫手同我哋粗略記吓d想搭校車的同學,我哋口頭用自己既式方式報名,唔好寫任何紙留証據,萬一有變數,作為第二手準備都得掛,佢哋糸比人趕走既,同學校關糸一定唔方好,冇証冇據响手,應該信得過,萬一互力...!舉手之勞,希望佢哋肯幫吓手,唔知得唔得呢?佢哋有學生資料,用口頭打個招呼之嘛,好過遇到打手!!,(記得問褓姆攞定聯絡電話,叫佢哋有消息通知)

校長是從將軍澳宣基來的,應該就是屬宣道會;據我所知,冇聽過佢响浸信會的敍會亮相!

k808964  咁請問一聲係咩人請呀薛校長呢?  發表於 12-7-6 01:34

是否可向新城方面取資料,在那種情形下可再接沙呂學生,而那些條款是否學生及家長可接受,取資料後方同校董及浸聯會聯絡,而在各方對比下,那間校巴公司對學生最有得着最安全

k808964  有見地好建議從解決問題方向想  發表於 12-7-4 12:54

現皆段就算自組車隊,你們還是會擔心孩子在校內給針對,因不坐校巴亦會看似同學校抗衡

總之件事要有轉機,就要換過第二個有浸聯會屬會背景的校長先有運行!其實我响好早之前都有打去新城問過,想租車由馬鞍山返沙呂,但糸佢哋回覆我話,不是不想做,佢哋話D司機褓姆都話會好掛住D沙呂小同學,但佢哋唔可以咁做,佢哋有足夠既車,不過好為難,大家都會好尷尬,可能也是不想與學校對抗,唉!!鬼叫依家改朝換代咩!

k808964  依你所講除咗新城無得簡囉!  發表於 12-7-4 14:29
k808964  咁第二個校長又有新既問題係咪又換第三個?  發表於 12-7-4 12:56

其實他們有沒有利益利衝突? 為什麼一間新公司肯花咁多錢冒險買旅遊車又買牌照, 據知一個牌要好多錢, 而他們沒有經驗, 知道一定可以穩賺嗎?  要在沙呂賺幾多年才夠回本? 死啦, 仲有排捱,  校長口口聲聲為學生好, 佢應想盡辦法舒緩我們的苦腦, 而不是增加學生及家長的麻煩
依家好煩腦, 究竟我應點做好, 我一定會擺搭新校巴, 另一方面要教孩子搭巴士放學, 又怕打風落雨, 好矛盾

k808964  你咁講當年新城就無新過?  發表於 12-7-6 01:37
Flower

佢哋本來計劃搶劫D供應商,但竟然冇人中計(包括做開果間),點知失策,跟住唯有轉勢,搵D來歷不明既公司,頂住門面,等待神跡出現,聯絡人都由學校出,人都冇,仲有點解6月18的晚會,佢唔乘勢擺幾架車响學校門口及帶個新校車公司負責人嚟幫手解話,所以間公司話有車,我暫時都唔信!!連犯法接載服務法例[都唔知,仲話有經驗,計劃每位每程收$15.-,每車夠數30人才開車,至少收到$450.-才開車,學校個PDF檔裏面仲提及,叫我哋要尊重商業決定,接受現實,假像會形成混亂,開學時有可能車輛不足喎!

k808964  想問清楚點其實係點搶劫D供應商(收回傭)犯法喎  發表於 12-7-4 13:00

好得人驚, 唔怪得除了樂團之外, 有很多興趣班都已頭換面喇!!

小朋友無端端話很多小學都冇校巴搭喇, 好像講95%以上??洗腦??

真倒霉, 我問的媬姆車, 雙倍都唔做, 因為沙呂自己有校巴, 而且時間剛係接送幼稚園學生!

k808964  係咩仲有邊啲興趣班改咗呀?小兒唔係音樂人除咗個沙呂之泉,之後都未聽過樂團既消息  發表於 12-7-4 13:12

已交錢自租校車, 聽講話學校收到媬姆車名單後, 會配合安排小朋友上媬姆車, 應不會秋後算帳吧.

樂團都一樣轉了, 唔再係大都會負責.

‹ 上一主題|下一主題