用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小一家長分享站
樓主: my17223
go

小一家長分享站 [複製鏈接]

請問有無 1S 班同學仔呀?我女今日唔記得寫手冊,請問英文及常識做什麼功課? 幫幫忙!唔該!

謝謝你!

原帖由 Stephanie_1024 於 08-11-7 19:59 發表
Hi,

中文 - 抄書p.4
          課業一張

英文 - Bring ERS

數學 - 作 P.21-22
          課冊p.19

常識 - 書 P.12

IS班功課英文WB P.26, 28-29,33

另請問校園種植比賽的種植事件簿幾時要交?

原帖由 lengtung 於 08-11-14 19:58 發表
請問有冇1S班家長?  想問有冇英文功課, 囝囝冇寫手冊.   謝.

我唔見左上次有關種植的通告呀,有無家長可講小小來聽下要做d咩?我只記得每天要澆花。

請問12月那一個星期是評估週?

請問有無IS 或其他班家長知道中文默書派左範圍未? 因我只知英默範圍,但又不知何時英默?是來近星期四嗎? 咁中默範圍是什麼? 請幫忙!

lingsons,

我女都係只派了英默,12月4日默。但中文沒有範圍? 唔通下星期只默英文?

原帖由 lingsons 於 08-11-28 20:07 發表
我諗我搞錯咗啦,派咗果張英文默書應該只係平時嘅默書,而唔係評估默書嚟嘅。

lengtung,

我女話今日英文無功課喎。默書範圍8句要今晚返到屋企先可話你聽,因我唔記得左。

原帖由 lengtung 於 08-12-1 15:00 發表

囝囝唔見左英默範圍, 可否幫忙告知?

另幫忙告知今天有否英文功課, 囝囝又冇寫.

lengtung,

She is short.
He is big.
This is my family.
This is my grandmother.
My grandfather is old.
My brother is Eric.
My sister is May.
My mother is thin.

原帖由 lengtung 於 08-12-1 20:05 發表

就係連ab book都冇, 問佢就答冇默書呀? 我唔知喎.

阿女今日默書原來無帶擦膠,問後面同學借左一次,跟住再借時,同學仔又話自己擦膠唔見左,問隔離借時,隔離直接話唔借,問前面借時,前面又話無帶擦膠。我諗我女係學校和同學相處都麻麻地!

1S 無worksheet 10呀。我發覺次次英文的作業等功課都好遲才派回來溫習。

原帖由 lengtung 於 08-12-6 17:49 發表
我想問1S班家長有冇收到worksheet 10?  我搵唔到, 謝.

我就報左唔去了,因為放學後一小時留在學校又無飯食,我工人又唔熟路,唔識帶她去食飯,又無校車返家。

原帖由 maipo 於 08-12-9 09:41 發表
真係唔清唔楚呀, 張通告都唔講有無校車坐呀,
如果係無o既要諗吓點安排架麻.

HI,

我女都抄手冊好亂,英文上網派了一張紙條仔有LOGIN NAME & PASSWORD的。  她都不知I can read是做什麼。WS 14,  WB,GP,MW,WS 改正。
中文:改工作紙5張。聖誕工作紙小日記。
常識:種植P.4, 及溫習考試。

請問數學做什麼?  我女反爾無寫。

另外聖經專題第二頁最後一部份填充,我上唔到紙上的網址,如果你們上到網,請POST 條LINK出來給我。謝謝!

原帖由 lengtung 於 08-12-21 22:01 發表
請問1S班家長, 假期功課有幾多.囝囝手冊寫到唔明.
英文~I can read是什麼? 找不到.
         Fun-n-friends.com是否要上網做? 邊處搵    PASSWORD.
常識~做什麼功課.
數學是否得兩樣?

問囝囝, 10問9不知, 個心飛左 ...

終於上到聖經網址,可能之前自己打錯字。 http://www.legiomariae.org.hk/05_Spiritual/rosary/cjoyful.html

請問好書伴成長,中文係咪要完成18本及做閱讀報告? 但書內是說3月完成喎,我女睇得12本咋。

係咪星期一、二買下學期書簿?  如果父母要返工,不可以返學校買,係咪要自己在外面買? 還是可以開支票給小朋友帶返學校代買?

我女本書都係比老師收左,不過 MW 作業尾二版是有關 where is Eric?  我同我女讀果版咋。

原帖由 Stephanie_1024 於 09-1-4 14:57 發表
應該唔係掛, 呢本英文書老師收左很耐到而家都未派. 如果係真既,就弊喇!!都唔知本書深唔深,難唔難讀, 我都完全沒有印象?

有無人知今日考英文駛唔駛填顏色?
我女帶了顏色筆,但她沒有填顏色,佢話老師無話要填顏色喎。

Thanks!   
但明明昨天手冊寫要帶顏色架!

原帖由 kimmyu 於 09-1-14 13:33 發表
問左囡囡, 佢都話唔駛填顏色喎.

我女和同學仔放學時都係話常識好深,老師只讀一次填充題,我女話唔記得晒老師讀的字,自己亂填咋。

原帖由 my17223 於 09-1-16 15:32 發表
今日呀女話常識填充題好深, 就算有得選答案都唔識.....
‹ 上一主題|下一主題