用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小一家長分享站
go

小一家長分享站

大家好呀! 我係今年大抽獎其中一位幸運兒, 派到第一志願聖心呀! 希望喺度識多d媽咪交流下意見啦!!
我女編到1p班!! 其實用乜準則嚟編班呢?

my17223,

你好呀!
好開心終於有人同我女女編埋一班啦! 我地多d 上黎傾計啦!
其實我都好想知佢地點編班架, 因為暫時都未有其他同學仔編到同我女一班.

maipo

原文章由 my17223 於 08-6-16 16:13 發表
大家好呀! 我係今年大抽獎其中一位幸運兒, 派到第一志願聖心呀! 希望喺度識多d媽咪交流下意見啦!!
我女編到1p班!! 其實用乜準則嚟編班呢?

Random...............

上次註冊時問了老師,小一係無特別編班的.我女讀1S

HI Maipo,

Nice to meet you ar!! 等咗3日先有人回覆!! 唔知聖心d家長係咪低調d? 哈!

你女洗唔洗搭校車呀? 上次註冊問過我住果度大約7:15就要上車....呢間又返得特別早, 7:40就要上堂!!

[ 本文章最後由 my17223 於 08-6-19 12:10 編輯 ]

回覆 #4 MrsFung 的文章

hi Mrs Fung,

你好, 請問你派入嚟定考入嚟呀? 你係咪之前問其他家長無冷氣讀唔讀果位呀?(唔知有無記錯!!)

Hi my17223,

琴日上唔到bk, 今日睇到有人同女女一班, 真係開心啦,
我地第時要多d交流呀!
我女要坐校車架, 會唔會大家同一架車呢?
我仲早呀, 聽聞我果到上車要7:00, 我都唔知點算呀!
你知唔知佢地放幾點呀? 星期六又返幾點放幾點呢?
7/8 你會唔會去買書呀? 我唔會去啦, 搵人幫我買.
我地8/26 可以相認喎! 你小朋友係咪讀聖幼架?

maipo

原文章由 my17223 於 08-6-19 12:07 發表
HI Maipo,

Nice to meet you ar!! 等咗3日先有人回覆!! 唔知聖心d家長係咪低調d? 哈!

你女洗唔洗搭校車呀? 上次註冊問過我住果度大約7:15就要上車....呢間又返得特別早, 7:40就要上堂!! ...

[ 本文章最後由 maipo 於 08-6-19 13:22 編輯 ]

乜唔係可以8/26一次過買埋咩? 不過果日係咪要試搭校車? 係咪只小朋友自己搭? 咁我又要買書又要自己搭其他車點趕得切接佢呀?
你幼稚園有無派本小一概覽(家教會出)俾你呀? 裡面有晒返學時間, 我無帶所以唔記得...
我女讀馬鞍山靈糧, 你呢?

hi my17223,

係呀!我係問過無冷氣問題,(希望你們不要介意)。我住馬鞍山的,要6:55上車,放學時間12:30。星期六好似係返長短週的。

26/8家長會可一次過買書。家長會後可以同小朋友一起試搭校車回家的!

原文章由 my17223 於 08-6-19 12:10 發表
hi Mrs Fung,

你好, 請問你派入嚟定考入嚟呀? 你係咪之前問其他家長無冷氣讀唔讀果位呀?(唔知有無記錯!!)

[ 本文章最後由 MrsFung 於 08-6-19 15:02 編輯 ]

點會介意呢, 我老公都成日話:"有乜可能而家d學校係無冷氣? 個個流晒汗又吹風扇, 仲唔個個瞓着覺??"
請問你派入嚟定考入嚟呀?

Deleted !  sorry!! 唔可以用考入這字,係扣門。

[ 本文章最後由 MrsFung 於 08-6-19 15:40 編輯 ]

原文章由 my17223 於 08-6-19 15:11 發表
點會介意呢, 我老公都成日話:"有乜可能而家d學校係無冷氣? 個個流晒汗又吹風扇, 仲唔個個瞓着覺??"
請問你派入嚟定考入嚟呀?

"派入嚟定考入嚟"..........???

How to........."考".......??

原文章由 MrsFung 於 08-6-19 15:18 發表
HI

我係考入的,不過詳細情形唔方便講!

...how to"考"...........???

Gov't  calculate "points" to enter P.1........ma....................???:;pppp:

7/8 都可以買書架!
我個女係讀聖幼架!

回覆 #1 my17223 的文章

大家好, 我大女由聖幼到現在聖中, 二女亦是今年入1H.
冷氣問題:早於4,5年前校方曾堤議加裝冷氣,但电費由學生分擔,最後因一小部分家長反對而取消計劃.小女因此而患上濕疹. 2010都搬, 呢2年一定無冷氣
編班好似是隨機但又跟註冊時間有關.
馬鞍山係5號車或8号車.
你地再有問題就留言啦!

吓? 咁嚴重? 有d擔心.....

其實你覺得聖小d程度深唔深呀? 因為我女幼稚園係活動教學形式, 唔知上到小學跟唔跟得上?

好似好得人驚咁喎, 我都有d擔心,
不過佢讀聖幼都唔係成日開冷氣,
我諗我個女會適應d 啩!
想問吓你地, 你地會唔會俾零用錢 佢地呢?  
俾幾多呢?

任何一間小學,小一都是適應期,不用担心.

hi yinkiulam,

你細女都係讀聖幼架? 佢讀邊組呀 會唔會依家
係我女女o既同學仔呢 !
我都好擔心佢上小一唔知會點, 因為小一同幼稚園會
好唔同, 我諗會有好多功課, 同埋聽其他媽咪講一星
期都會有好多評估&test, 我又係在職媽咪真係好擔心
應付唔到, 可唔可以分亨吓你o既經驗呢?
女女已經好期待返小一啦.......因為有小食部呀!
想問吓小一有無限制小朋友幾年班先可以去買小食架?
我知有d小學係要三年班以上先可以買.

[ 本文章最後由 maipo 於 08-6-21 10:10 編輯 ]

回覆 #17 maipo 的文章

.....我無諗過零用錢問題喎....
如果佢要求, 我諗會俾$5左右一日啦! (要睇下d零食貴唔貴!)
咁又洗唔洗帶水壺呀?