用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-2-18 15:27
零個案14日,可能一年都未必做到。
澳門做得到……

hkpapa852 發表於 20-2-18 16:43
唔診斷就唔會有確診......
香港可以跟……做有乜係做唔出吖而家?

akys 發表於 20-2-18 17:15
中咗會有後遺症,還是小心些好。研究話病毒會攻擊肺,腎,卵巢,睾丸。就算醫好,肺--纖維化,腎--腎功 ...
即係唔死都-身散……

hkpapa852 發表於 20-2-18 17:11
如果能及早確定到治療方法/藥物再大量生產, 令到呢個病好似普通傷風感冒, 或者流感 (雖然病情嚴重D, 都叫係 ...
NRA病毒有d难,不断变,新葯未試完都可能又变了……

PeterWong2012 發表於 20-2-19 20:50
香港6X人確診,已經有2個人死亡,幾個人嚴重…

呢個病的死亡率,其實好高…
鑽石公主號……番紧黎香港,深圳之门又重开……God bless us了~

b3410 發表於 20-2-20 10:06
非湖北/武漢地區的新增個案已經開始下降。內地依家採取地毯式清理策略,不是等在醫院,而是逐個地區去主動 ...

单就昨曰計,南韓-曰激增25宗,曰韓星連曰情况非常不妙。
上边各大城市不再封城,全面復工復課之時,就係香港復課之日。

stillgood20 發表於 20-2-20 10:12
香港跟新加坡COVID-19個案數字差不多.
剛上網, 入Ministry of Education (MOE) Singapore, 看有停課和復課 ...
日韓星已大幅超前香港了。

MrBeast 發表於 20-2-20 17:01
我身邊閙得最多的全部都有外國護照
我身边有護照既/定居外国既都支持正苦,睇好中国~

LeeCC 發表於 20-2-21 14:32
剛剛睇到有報導,話康復者回家隔離10日,又再驗出陽性,就係個病會復活的,應該隔離幾多日先夠
...

最高紀錄係9x日後病發~

锺南山亦講过有4x日潛伏期。鑽石公主号澳洲遊客隔離14曰後回国(陰性先回得啦)後到左Darwin再驗出陽性。

隻病毒真係好古惑奇怪……

就怕番到香港呢班鑽石公主港人会变成隱形帶菌者……

b3410 發表於 20-2-21 15:52
你在哪裏看到9x幾日發病?

https://udn.com/news/story/7314/4336603

https://udn.com/news/story/7314/4336603

b3410 發表於 20-2-21 17:22
同一條news? 不過都係見唔到9X

https://hk.appledaily.com/china/20200217/VOSHBXHUD4READDDWVAFSTYMVE/

b3410 發表於 20-2-21 17:27
【武漢肺炎】粵女隔離兩周後6日始確診 河南亂通報專家急澄清:最長潛伏期94天有誤

即係唔係?

大概呢隻毒变得禁紧要,無人說得準~好左可以復發、本來陰性可再变阳性……好难有人肯定係定唔係~內文亦都唔敢-口咬定。

b3410 發表於 20-2-21 17:31
對於一個新的疾病,的確人類是無知的。不過,大家慢慢探索中。

在探索過程中,相信專業文章,,雖然會慢 ...

https://www.express.co.uk/news/world/1243873/Coronavirus-latest-news-COVID-19-symptoms-death-toll-China-virus-warning

https://www.news.com.au/lifestyle/health/health-problems/coronavirus-incubation-period-in-doubt-as-us-patient-recovers-using-experimental-ebola-drug/news-story/4d1a01c75aa9d0b6549bb022887ec5ac

大概24至42日走不了~

akys 發表於 20-2-21 18:02
其實我擔心潛伏期間唔去肺,所以冇咳冇痰,但走去攻擊腎和生殖器官, 變成人類滅絕成因。 ...
呢个我更唔敢肯定,所以都無提~

我成日有个想法,人地破壞地球既程度去到-个点,地球自然会开啟“排毒”/“自潔”功能;氣候变化有新菌/病毒(暫时忘記武漢肺炎係咪合成先啦~)出现亦唔係奇事,所以久不久就出現-d野去“控制”人口。話时話,南美同東南亞唔少国家食蝙蝠或野生动物都好平常,点解次次都要係中国發源?唔通中国野味毒d?

stillgood20 發表於 20-2-21 18:53
咁,澳洲山火,美國金融海嘯,
日本地震,
中東戰爭.
你分下类好d喎……天災还天災,人禍还人禍。而家講紧新病毒,你就講恒常發生既野,日曰都刷牙洗面,老師都叫唔好寫落日記。

b3410 發表於 20-2-21 19:54
這些還是一些基於個案報道的猜測。沒有真正的數據evidence.
猜測其实都係想人嚴肅对待唔係太瞭解既病毒,唔好掉以輕心。正正因為唔瞭解未掌握,先更应prepare for the worst. 如果只用已有对旧有病毒知識去面对(以往-般14曰潛伏期就夠),有乜唔似预期(好似而家禁,比14日更長潛伏期、無病徵、可復發……)就俾被殺过措手不及。人类係大自然面前,仲係謙虛d好,唔好成日觉得-切在掌握之中。

南韓曰本大爆發,意大利15个當中5个医護,美35个,伊朗十幾个(死4个),曰本厚生省認有廿幾个離船無經檢驗?仲有無再兒嬉d? -个港人由船番到香港先發燒?……而家先係戲肉呀~

akys 發表於 20-2-22 22:42
唉!世衛一個月前叫人唔好封關,一個月後話好難阻止病毒喺其他地方擴散。

疫苗得唔得㗎,會唔會好似同樣係 ...

会㗎……
https://heho.com.tw/archives/66059

b3410 發表於 20-2-22 22:11
所以只通過隔離,篩查這些控制方法,效果都成疑。有機會好似流感一樣,pandemic.

所以要想新的方法去應對 ...
根本隔離得好求其,唔嚴謹,成效梗係唔得。

https://www.straitstimes.com/asi ... h-coronavirus-study

隱形帶菌者
‹ 上一主題|下一主題