用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們覺得16/3 會全面或分批復課?
go

你們覺得16/3 會全面或分批復課?   [複製鏈接]

我自已覺得16/3 會分批復課
   16    0    0    0

夠口罩一定復課, 你覺得3 月中會吾會夠?

spstk 發表於 20-2-17 12:26
夠口罩一定復課, 你覺得3 月中會吾會夠?

不如問,3月中,醫護夠唔夠口罩先

sandylaw617 發表於 20-2-17 12:18

其實,可唔可以只給小五、中三和中五復課,讓他們先追番D課程進度。復課人數大減對防疫操施有幫助,最多每班分拆為2至3小組响不同班房上堂,同學間隔開DD位坐,隔日返學又得唔得呢?!

回覆 YmOra 的帖子

按SARS 做法:
先高中,低中,高小,低小,幼稚園(分四星期進行)
我相信今次都係

教育局唔會同你分得咁细

1.可能演變為普通流感,到六七月夏日才徹底無

2.口罩作用被無限放大。真正的傳染途徑是直接接觸,是避免身體1到2米範圍無人。

有幾人是面對面講話,然後造成飛沫傳染?如果空氣有毒,口罩有用嗎?

我看到最大危險是超級市場排隊付款人貼人,許多人直接用手按電梯。開門關門接觸傳播。排隊買口罩風險遠遠大於口罩帶來的益處。

口罩最大作用就是心裡安慰。但也帶來忽視各類直接接觸,各類人群聚集風險。
3.口罩全球日產量4千萬隻,增產後很難超過2億隻每天。
按照對口罩的普遍誤解,無口罩無法開學。
目前看,口罩會一直匱乏。是否一直無法開學?

何時開學成了兩難問題。

我是好悲觀,這場戰疫,人類失敗的可能性好高。

另一個好高的可能性就是:中國內地降低數目後,其他國家數目升起。按住頭,翹起尾。

各類新聞帶來的是恐懼,人類還沒有學會在戰疫中返學和返工。

不是0案例,不是口罩充足,而是如何保證學校中安全距離,避免直接接觸。比如分上午校和下午校。課室桌椅減半,保證學生距離一米以上。
比如所有開門關門,都自動開啟,避免手部接觸。

所有電梯都備牙籤,使用一次性牙籤開啟。

所有交通工具,巴士,地鐵採用開窗設計,避免人貼人。

這次戰疫兩個錯誤:反應過度,預防教育不足。

封城,封關,徹夜排隊買口罩都源自恐懼。

排隊,人群聚集如故,打邊爐,戴口罩聚談,都源自近距離,直接接觸傳染教育不足。

如果戰疫不結束,永無返學日?
我們做好最壞準備了嗎?

bblook2    發表於 20-2-18 17:01
mianyang_99    發表於 20-2-18 09:20

sandylaw617 發表於 20-2-17 12:49
回覆 YmOra 的帖子

按SARS 做法:

唯有耐心DD等最新消息

回覆 sandylaw617 的帖子

可能教育局又推番個波比校長視乎物資安排等情況彈性處理, 然後部份學校又話按教局宣佈, 教局就等有個別學校帶頭復課睇吓有無事才決定跟唔跟......現在官僚做法大概如此.

我都係呢句:
一定要深圳、香港兩地零個案一段時間,才可考慮復課。
否則,就算分批復課,都有跨境生復課返來爆發疫情風險。
如果分批復課,香港島距離大陸最遠,可能未必有跨境生,容易考量。

回覆樓主:

swytca 發表於 20-2-17 13:21
政府造了那麼多隔離營,每個都可以住上千到幾千人不等,很明顯隱瞞很多數據,別說3月,讓你4月復活節後上學 ...

資料來源係?邊D營可以收納過千人,甚或幾千人添?~~~

sandylaw617 發表於 20-2-17 12:18
其實目前所有官津中小學仍然開放 (呢個係EDB既要求), 每天有部份教職員回校standby, 亦有少量學生回校 (因家中無人照顧, 尤其係小學生). 口罩等用口每日其實學校都係消耗緊 (只係俾全面復課少一截)

如果係分批復課, 咁呢班未復課既學生, 仲可唔可以返學校呢?

3月中復到課(或部份復課), 似乎太樂觀了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-2-17 14:24
其實目前所有官津中小學仍然開放 (呢個係EDB既要求), 每天有部份教職員回校standby, 亦有少量學生回校 (因 ...

我朋友話,參考上次SARS既數據,最樂觀係復活節後至可以復課。

little_yolky 發表於 20-2-17 15:31
我朋友話,參考上次SARS既數據,最樂觀係復活節後至可以復課。
嘩,咁趕課程趕到氣咳。尤其今年升中果批,中學不可能就住來教。

我就開始比較樂觀估計,應該可以復課。
原因不是因為口罩,而是科學家在和疾病賽跑,病毒傳多代後開始減弱,科學家醫學界慢慢搵到醫治方法。
雖然疫苗,針對性藥物一時半刻出唔到,不過,比RT PCR更加快速準確的測試已經見到曙光,抗血清也開始從康復病人身上提取,希望可以救治重症。治療方法也越來越成熟。
從1月到現在,1個月時間,大家已經慢慢開始捉到路。

此消彼長之下,病毒可能慢慢減弱為流感級數,雖然好難滅除,不過長期共處的話,正常生活都要慢慢回復。圍堵隔離的方法可能不是必須,咁點解還要停課呢?

bblook2    發表於 20-2-18 17:03
mianyang_99    發表於 20-2-18 09:23

little_yolky 發表於 20-2-17 15:31
其實今次病毒同SARS表現完全不同,應該大家的玩法也不同。

b3410 發表於 20-2-17 15:54
原因不是因為口罩,而是科學家在和疾病賽跑,病毒傳多代後開始減弱 ...
我都預計最後應該可以預期復課。不過並不是你所講嘅原因,而係再拖落去,連學期尾都無埋。
大陸既然都復工。復課可能都係被逼復課。
始終在權位者想法跟我們不同。

b3410 發表於 20-2-17 15:54
原因不是因為口罩,而是科學家在和疾病賽跑,病毒傳多代後開始減弱 ...
香港是政治市.Non sense.

mcl203 發表於 20-2-17 13:59

資料來源係?邊D營可以收納過千人,甚或幾千人添?~~~:qu ...

我見新聞話駿洋邨, 有4 千幾個單位

成條邨用黎做隔離營?定都會用黎做臨時醫護住所?~~~

‹ 上一主題|下一主題