用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請分享, 想俾我小朋友食鈣片
go

請分享, 想俾我小朋友食鈣片 [複製鏈接]

請分享, 想俾我小朋友食鈣片

我想俾我小朋友食鈣片, 因為身高唔理想, 你地有冇經驗?

Re: 請分享, 想俾我小朋友食鈣片

請分享   例如: 你地食邊隻 ? 小朋友喜歡味道? 有什麼要注意?

我比囡囡食緊樂信,係鈣+維他命,有果味,不太甜,擋糖食。之前我囡囡去睇過一個醫生,個姑娘都係比呢隻糖哄小朋友架。我係藥房買要$98,都幾貴。
我試過食,鈣味好重,同真正糖比較,唔算好食,但外表有大象及海思圖案,我囡囡都好鍾意。(不過要留意係硬糖黎架)

thank you suzuko
想問下屈x士有無得買?

唔好意思,遲左覆你。我係一般藥房可以買到。

簽名被屏蔽

hi lovelovebb, why your kid need  食鈣片? If your kid drink 3 bottle of milk every day..... and sometimes eat yogurt... and balance diet..... that is no need to eat 鈣片 ga.
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

是因為他不肯飲奶及食奶類食品, 所以先驚他不夠鈣質, 我聽講小朋友要很多鈣, 800gm一日, 所以想俾他食鈣片當補充. 如果我俾他食鈣片吸取夠鈣可以嗎??? 請分享一下

lovelovebb

你買左鈣片比你小朋友食未?比番詳細資料你先。

Advance Pharmaceutical Co. Ltd. HK
CAL~MIX
Multi-Vitamin Chewable (wtih lysine)
100 tablets
活力寶
開胃維他命鈣糖(含開胃素)

新貨有三款動物:免、象和熊,好Q架。呢隻鈣成份150mg per each tablet,比親子和田高。HK$98 藥房價。屈記、萬記唔見有。

其實如果你怕小朋友唔夠鈣, 你可以考慮吓俾 d 芝士佢食, 又可以煲 d 骨湯佢飲, 而我除咗俾佢食芝士同飲骨湯外, 仲會俾佢食 kawaii 日本肝油丸, 佢有一隻是加咗鈣, 特別是給一些小朋友唔鐘意吃魚同飲奶的小朋友的

lovelovebb 寫道:
是因為他不肯飲奶及食奶類食品, 所以先驚他不夠鈣質, 我聽講小朋友要很多鈣, 800gm一日, 所以想俾他食鈣片當補充. 如果我俾他食鈣片吸取夠鈣可以嗎??? 請分享一下

nicki, suzuko & ktmama,
多謝你地分享

suzuko: 你講個隻有開胃藥, 好似幾好, 我想買來試下, 請問你一天給多少粒? 是否水果味?

lovelovebb

係水果味,不過口感及味道唔似糖咁香咁甜。包裝上寫每日三次,每次一片。(孕婦都食得)但我每日只比一片囡囡食,因為佢早晚都有飲奶,間中又食下芝士、乳酩。而且我甚少比糖佢食,一粒佢巳經好開心架喇。不過如果你小朋友唔飲奶又唔食芝士,你就要調節下份量,或者問下家庭醫生。

其實仲有好多補鈣既食物如日常都食既魚、肉、雞,各種蔬菜,特別係波菜、西蘭花、甘旬(可乍汁)、豆漿、豆腐、豆腐花、茄汁焗豆......花D心思,小朋友都會鍾意嘅。
‹ 上一主題|下一主題