用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想統計一下根德園的畢業生大多會入到那間小學? ...
go

想統計一下根德園的畢業生大多會入到那間小學? [複製鏈接]

想統計一下根德園的畢業生大多會入到那間小學?

如題

Re: 想統計一下根德園的畢業生大多會入到那間小學?

I also want to know???  

我都想知呀? 有沒有以前讀根德的家長呀? 你們的小朋友現讀邊間小學?

我只知道SFA有70%以上來自根德園

My kid will go CKY in this coming Sept.

SFA有70%= around 110人
甘其他果400個根德園會去邊??

et_0429 寫道:
我只知道SFA有70%以上來自根德園

唔信

SFA70% come from 根德?! really?
其實每年有成600畢業生, 而且每個family既background唔同, 可afford既學費唔同, 都好難講'入到那間小學'.
就上一界我知既就女仔有'嘉諾撒'系列, 即'天神', '新浦崗'等等, 亦有幾多去GHS, 男仔就dbspd, 九龍塘宣道, KT St Joesph, 其他亦有加士居道循道, 黃埔宣道...
我諗俾仔女讀根德既家長都係追求知識型, 所以好少聽到話會讀真道, 陳守仁果d, 考就都會既, 但聽聞呢類學校都唔傾向收根德生, 話佢地混吉喎!
重有聽到話今年舊既馬頭涌官立請左根德既學生去參觀, 呢d以前無既, 唔知係咪示意歡迎叩門呢!

"混吉",吾會嗎!!
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

我諗俾仔女讀根德既家長都係追求知識型, 所以好少聽到話會讀真道, 陳守仁果d, 考就都會既, 但聽聞呢類學校都唔傾向收根德生, 話佢地混吉喎!

系喎, 好少根德園家長提真道, 優才等學校.

即係話收左你又唔讀喎, 唔係混吉係咩呀. 老實講, 我仔果班就應該無啦.
大家唔好以為我話呢d學校唔好呀.

Bambi,

我都有混吉,你有冇啊,哈   
好多人都混吉

大吉大利.    
祝大家狗年快樂.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

我知今年有一個1st round 入LS, 又係土瓜灣/Hunghom 區, Bambi 妳仔又多一個師弟lar ...   

15分:
混吉點少得我份! 人混我混啦!

HuiTung:
俾你起晒我低tim!

Hi, Bambi
馬頭涌官立派中學學位是否屬九龍城區呢 ? 有沒有媽媽知中學派位好唔好 ? 謝謝

Bambi 寫道:
SFA70% come from 根德?! really?
其實每年有成600畢業生, 而且每個family既background唔同, 可afford既學費唔同, 都好難講'入到那間小學'.
就上一界我知既就女仔有'嘉諾撒'系列, 即'天神', '新浦崗'等等, 亦有幾多去GHS, 男仔就dbspd, 九龍塘宣道, KT St Joesph, 其他亦有加士居道循道, 黃埔宣道...
重有聽到話今年舊既馬頭涌官立請左根德既學生去參觀, 呢d以前無既, 唔知係咪示意歡迎叩門呢!

Anyboby  can get the 吉   

因為開學第一天老師已在班上問SFA的新生有誰來自根德園的, 我個小朋友話有大半人以上舉了手, 老師又問SC呢另外的小半又舉埋手, 其餘來自其他幼稚園的已絕無緊有, 老師已無興致再問了, 而我所見我所認識的SFA小朋友也差不多全是根德園的, 所以作出70%的推斷, 可能已是保守的數字

混吉混得多,仔女希望多.   

KENT 的家長可否 給些意見,
SFA 和 APS 你們會怎 去選擇 呢 ?
其實我仔仔對學習很主動及興趣
但不知道 SFA 的課程是否真是很深呢?
另一方面, 我又很欣賞 APS 可培育音樂的發展 !!

et_0429 寫道:
因為開學第一天老師已在班上問SFA的新生有誰來自根德園的, 我個小朋友話有大半人以上舉了手, 老師又問SC呢另外的小半又舉埋手, 其餘來自其他幼稚園的已絕無緊有, 老師已無興致再問了, 而我所見我所認識的SFA小朋友也差不多全是根德園的, 所以作出70%的推斷, 可能已是保守的數字

我信, 我小朋友個班有6,7 個同學入到sfa.絕對唔出其.   
‹ 上一主題|下一主題