用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Sixth Form 校服
go

[英國] Sixth Form 校服 [複製鏈接]

我見-般都係裇衫,西褲,裙,校服係咪可以喺香港買定d簡單款,平過去到嗰先買?
   1    0    0    0

oceanshores 發表於 22-12-7 14:04
我見-般都係裇衫,西褲,裙,校服係咪可以喺香港買定d簡單款,平過去到嗰先買?
...
Sixth Form 多數都係穿自己既西裝, 唔洗著校服, 學校會說明需要咩野顏色.

...
唔同學校有唔同要求。有啲學校完全冇校服(我仔嗰間),有啲要去指定供應商定校服(我女嗰間)。
如果問咗學校冇要求,買定或者過去買都得。不過多數要釘name tag,一件半件學校可能肯代勞,全部就難啲喇,咁你喺香港搞掂晒穩陣啲。否則一係你陪佢開學之前幾日釘到反艇,一係佢自己釘到反艇。

你可以試吓訂next送貨嚟香港。

beastiebistro 發表於 22-12-7 16:12
唔同學校有唔同要求。有啲學校完全冇校服(我仔嗰間),有啲要去指定供應商定校服(我女嗰間)。
如果問咗 ...

Thanks , 請問係咪所有衫褲都要name tag 定只要校服釘name tags 就ok?

oceanshores 發表於 22-12-8 08:40
Thanks , 請問係咪所有衫褲都要name tag 定只要校服釘name tags 就ok?
全部都要釘,因為洗衫嗰個唔識分返。所以一對襪就要釘兩次...

...

間間唔同要問清楚,朋友嗰間真係牛仔褲+hoodie 可以。我女嗰間表面上話casual Wear,點知去到才話要返工look , 好在帶咗兩條半截裙和柒皮鞋,即時帶去撲恤衫、西裝褸、絲襪,非常頻撲

...

間間唔同,除咗睇學校的official requirement, 另一個有用嘅方法就係上學校網頁睇吓有sixth form students involved 的相及 e magazine, 呢d相出得街即刻學校認同咁樣着
我同囡當年都係香港買西裝外套恤衫 etc 不是比較平,而是外國比較難買到啱東方人身形的衫
‹ 上一主題|下一主題