用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有幾多人最終會揀德萃
go

請問有幾多人最終會揀德萃 [複製鏈接]

手頭有兩個offer,德萃vs聖三一,兩條好唔同嘅路,老公傾向德萃行IB/A level,但我對德萃好有保留(因之前太多爭議),想聽聽意見,感謝!
男仔,性格偏內向但都算smart學嘢快(數學鋼琴老師反映),不考慮路途長遠幾學費多少。
   2    0    0    0

yiqun42 發表於 20-6-4 08:11
手頭有兩個offer,德萃vs聖三一,兩條好唔同嘅路,老公傾向德萃行IB/A level,但我對德萃好有保留(因之前 ...
想讀真正IB/AL就去讀真正國際學校。
一間未正式運作既中學講既嘢都信?

Mrscatcatfung    發表於 20-6-4 09:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

手頭有兩個offer,德萃vs聖三一,兩條好唔同嘅路,老公傾向德萃行IB/A level,但我對德萃好有保留(因之前 ...

sure聖三一

德萃行IB十劃都未有一點 想讀IB/A Level, 6年後好多中學都有得選擇。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-6-4 09:36
sure聖三一

德萃行IB十劃都未有一點  想讀IB/A Level, 6年後好多中學都有得選擇。

謝謝分享,請問未來有邊啲中學仲會開IB/A level?

yiqun42 發表於 20-6-4 19:47

直資行DSE同IB/AL雙軌例如:
IB: SPCC DBS 赤提 NPL 真道 優才 ···
AL: SPCS 滙基KE

yiqun42 發表於 20-6-4 19:47

繼樓上提及,仲有spc, wkf, cky, 福建,培僑,港基,等等。。。。。

佢中一至中四都係係自己校本,中五中六先行IB or AL,其實頭幾年萬幾蚊學費都叫貴,但語境好,小學都有參加呈分,但可以想像,B1嗰啲學生,根本大部份未必會原校升中,所以辦學團體要搞好中學,條路都幾難行。

回覆樓主:

德都唔知係咪真ib

hahaha1231 發表於 20-6-4 22:17
德都唔知係咪真ib

IB diploma vs. certificate

點解咁似我嘅手頭上有聖三一offer, 另外德萃上個星期in完即刻收但係我冇要到個offer聖三一應該都唔會要

hkpapa852 發表於 20-6-4 08:43
想讀真正IB/AL就去讀真正國際學校。
一間未正式運作既中學講既嘢都信?

呢個都係我唔考慮嘅人原因之一(emoji)

foxli 發表於 20-6-4 20:19
佢中一至中四都係係自己校本,中五中六先行IB or AL,其實頭幾年萬幾蚊學費都叫貴,但語境好,小學都有參加 ...

德萃今年第一屆小六畢業
2020年升中名單17間之中有6間B1

Band* 官津+直私
B1 4+2=6
B2A-1C 2+2=4
B2 1+3=4
NR 0+3=3
總數: 7+10=17間

B1 4+2=6間
SRL | 莫壽增 王肇枝 華英
直貨: SPC | 赤提

B2A-1C 2+2=4間
沐思 體藝
直資: 培基 李國寶

B2 1+3=4間
陳瑞祺
直資: 德信 | 培中 羅定邦

NR 0+3=3間
直私: 大光德萃 宏信
國際: The Habour School

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

第一屆小六畢業生中學派位結果
https://www.sthilarys.edu.hk/30590-2/

Poyau 發表於 20-8-19 14:24
德萃今年第一屆小六畢業
2020年升中名單17間之中有6間B1

冇寫各中學offer學生人數?冇人考到正牌萃記咪令唔少人失望?

不過親生仔理論又會出現。

回覆 Soundervolt 的帖子

全級二班得三十幾人咁上吓,唔計自己中學,每間一個都去咗一班,今年因為疫情,大部分中學冇得in,多數睇全港排名咁收生,佢哋新校冇排名往績已經係好蝕底,又受教育局規限新校最多每個Bending三份一。
‹ 上一主題|下一主題