用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問港同語境如何?
go

想問港同語境如何? [複製鏈接]

我老公幾着重英語,所以想問下係港同讀書嘅小朋友英文好唔好?Thanks!
   4    0    0    0

回覆樓主:

入得直私學校讀的學生英文水平吾會差, 港同英文吾見得特別強

adriantai 發表於 17-11-8 15:31
入得直私學校讀的學生英文水平吾會差, 港同英文吾見得特別強
Yes. 俾小朋友讀得直私嘅家長, 都相對會比較有要求. 小朋友英文唔好, 我諗唔駛學校出聲, 家長自己都會諗掂佢......

醒目開學勳章 王國長老

2015年教育局做嘅校外評審報告
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/ ... _report_2015-02.pdf
P11
學生在中文科, 英文科及數學科表現優良, 其中英文科的成績尤為突出

2017 DSE英文5以上 53.2%
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2016-17/popup/DSE2017_V2.pdf

道聽途說不如老土D睇報告睇數字
我覺得OK, 當然說不上NATIVE水平, 我亦唔會吹水話咩大部分同學都只講英文, 但應該講得上唔錯

Charlotte_mom 發表於 17-11-8 16:17
2015年教育局做嘅校外評審報告
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/aboutus/file/esr_report_2015-02.pdf
P11 ...

Thanks! 咁即係英文口語水平都唔錯,對答可以流暢?

SasamiMama 發表於 17-11-8 17:09
Thanks! 咁即係英文口語水平都唔錯,對答可以流暢?
基本既對答係無問題, 如果你屋企平時都係英語為母語, 當然小朋友會更流暢, 我是用家, 港同英語水平偏高, 教既生寫亦不只限於一般水平, 很多機會閱讀或以課外書為教材, 因此亦有助提升他們英語水平。

PigPig710 發表於 17-11-10 10:01
基本既對答係無問題, 如果你屋企平時都係英語為母語, 當然小朋友會更流暢, 我是用家, 港同英語水平偏高, 教 ...

多謝回覆!因為小朋友讀緊嘅幼稚園有NET班主任,所以而家英文程度都幾好,想上到小學可以維持依家嘅水平。我哋好鍾意港同,但係又唔知港同有幾多機會比我個女講英文,所以想問清楚。

SasamiMama 發表於 17-11-11 18:01
多謝回覆!因為小朋友讀緊嘅幼稚園有NET班主任,所以而家英文程度都幾好,想上到小學可以維持依家嘅水平。 ...

揾英文小學啦(emoji)

回覆樓主:

上次十五週年去,初中既小導遊唔想開口講英文,我諗英文底係有,會唔會始終小機會開口講? 中學有冇硬性規定同學之間要用英文/普通話?

adriantai 發表於 17-11-11 18:27
揾英文小學啦(emoji)

而家好多emi同學之間硬性規定講英文,上次wkf 3rd in 唔識路走,有班同學走黎主動用英文帶路,見佢地p.e.老師都用英文,語境唔錯

alantam2017 發表於 17-11-11 18:37
而家好多emi同學之間硬性規定講英文,上次wkf 3rd in 唔識路走,有班同學走黎主動用英文帶路,見佢地p.e. ...
其實出嚟做嘢嘅家長都知道, 語文(尤其英文)能力好, 自信主動, 對工作真係好重要。可惜,喺香港呢個功利嘅社會, 大家去評價一間學校時, 最後好多都只睇公開試成績

ok3 發表於 17-11-12 16:24
其實出嚟做嘢嘅家長都知道, 語文(尤其英文)能力好, 自信主動, 對工作真係好重要。可惜,喺香港呢個功利嘅社 ...

因為有張沙纸係基本要求(emoji).....

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

咁公道講句,正如大學面試/去見工,人地點知你英文好唔好?除左傾計觀察都會睇公開試成績啦。早幾年我都有唸過去考ielts果d,都係方便搵工咋
我講到/認為自己英文點好,無用架wor

Charlotte_mom 發表於 17-11-12 22:50
咁公道講句,正如大學面試/去見工,人地點知你英文好唔好?除左傾計觀察都會睇公開試成績啦。早幾年我都有 ...

咁港同英文以外科目都用廣東話? (中文用普通話)

我見得三個 net, 會唔會唔夠分呢? 廿四班學生,一個net要揹起八班學生

adriantai 發表於 17-11-12 21:25
因為有張沙纸係基本要求(emoji).....

書面成績好唔等於語境好...
書面可以操
語境要浸

alantam2017 發表於 17-11-13 00:13
書面成績好唔等於語境好...
書面可以操
語境要浸

Agree, 但聞說DG 都唔多NET . 咁語境係邊度嚟?

回覆 alantam2017 的帖子

講出重點。語境不止靠NET,同學先係關鍵。小女係語境超好的幼稚園上港同,開頭我地都不太習慣,始於終英文水平不及以前。但港同始終係中文學校,亦要顧及學生的程度不一,家長都要調節期望。識幾個比較重視英文的家長都有外補,始終語言要係適當的環境浸出來。

貝珠 發表於 17-11-13 21:04
Agree, 但聞說DG 都唔多NET . 咁語境係邊度嚟?

以下係dg學生訪問,其中略知一二,學校營造語境,其實同學間就會跟隨。簡單d平民神直 tsl 一樣可以做到全英語境。

港同個語境就難捉摸,小學用中文教,中學用英文教,先唔講英文語境,如果小學學科例如"數學",升中math,學生會唔會catch up唔到? 又會唔會好似dg個訪問入面講,書面用英文,到講解又用中文呢? (自已讀地區一線emi, 當年真係用中文教英文課本)
-- ---- -- ---- --- --- ----

我們是英文學校,除了中文和中國歷史,所有科目都採用英文授課。和香港許多band 1,掛着英文學校的牌,但由於學生英文不好所以變成中文授課,英文教材的學校不同,老師上課都要講英文,連我們去教員室找老師也要用英文溝通(所以導致我這種英文好中文差的情況出現)。

學校的美籍、加籍、英籍、澳籍華人特別多,混血兒也不少。我們年級就有一個純印度人、一個蘇格蘭中國混血、一個中澳混血和一個日矇混血,太多了數不完。內地的學生也有五六個。

大家有時候溝通是說英文的,因為常有同學聽不懂中文俚語的情況發生。中英夾雜的對話比較常見。在這樣的語言環境下,我們學校部分畢業生英文程度也能和國際學校的學生媲美,就當是平價國際學校了。

應該講講的是我們的accent。我們日常說英文都是帶點美國口音的,但上台發言什麼的就全部換成英音了,拼寫也是用英式,我們老師說「Americans don't know how to spell. Use English」。 學校十分重視英文教育和兩文三語發展,校規規定同學之間聊天一定要用英文或普通話(不過沒人遵守,老師也沒有執行)。我們的普通話沒有普遍的香港口音,捲舌音鼻音還是分的蠻清楚的(我現在就在用拼音打字)

Abelmama 發表於 17-11-13 23:41
回覆 alantam2017 的帖子

講出重點。語境不止靠NET,同學先係關鍵。小女係語境超好的幼稚園上港同,開頭我 ...

外補未必浸到語境,小學長時間响學校,見老師、同學多過見外補老師,假設你隔日1:1外籍老師補底,一個月補15個鐘,支出唔少過8000。但係响學校一個月至小150個鐘講廣東話,到頭來最多英文成績比較好,但思考組織一定係中文模式。

alantam2017 發表於 17-11-13 00:10
咁港同英文以外科目都用廣東話? (中文用普通話)

我見得三個 net, 會唔會唔夠分呢? 廿四班學生,一個net要 ...

3個NET唔算太少了。一般官津一個 咁多。有英津小兩個,係舊生加家長損錢請既。

‹ 上一主題|下一主題