用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教真道家長,小朋友入讀後如何?
go

請教真道家長,小朋友入讀後如何? [複製鏈接]

請問子女入讀後,你們覺得適合嗎?適合坐定定的小朋友還是坐不定的也適合?原因是什麼呢?功課多嗎?
課程只有11年,會否谷呢?只有少部分可選IB,其他是DSE,咁DSE成績怎樣?
想了解多一點!萬分感謝!

4    0    0    0

我都想知

huicheukbb 發表於 17-3-3 10:18
請問子女入讀後,你們覺得適合嗎?適合坐定定的小朋友還是坐不定的也適合?原因是什麼呢?功課多嗎?
課程 ...

我也想知呀⋯⋯

坐定定,因為大部分時間都是老師講課。FS1~2功課不多,但都主要看小朋友做功課的速度。每天多一堂,老師自然會教得多些,慢熱的小朋友未必吸收得切。2016年DSE有12位取得25分或以上。

教學會比較活動化,老師同學多互動, 同學間亦會在堂上討論, 好踴躍答問題上堂氣氛好好。 11年課程應該會緊湊啲, 英文深小一用小二書, 學校好多活動俾小朋友玩, 我女返學好開心, 老師多年輕好有愛心, 學校用鼓勵嘅方式去教導小朋友, 小朋友讀得冇壓力,小朋友多性格活潑 , 同學背景程度相若相處開心, 家長們理念一樣所以都不爱比較        

2016年DSE有12位取得25分或以上欣賞你的坦白。

LOGOS收生質素有進步,相信將來dse會提升。

miujoey 發表於 17-3-4 09:57
教學會比較活動化,老師同學多互動, 同學間亦會在堂上討論, 好踴躍答問題上堂氣氛好好。 11年課程應該會 ...

請教小息時間有多長和小朋友可以自由在操場活動嗎?

回覆:請教真道家長,小朋友入讀後如何?

我小朋友讀幼稚園時比較靜,坐定定型,現在好多野講,表達能力好咗。功課暫時唔多,所以每晚都有時間閱讀喜愛的書籍,有時間和空間比小朋友慢慢適應。校園生活都豐富,返屋企都經常講學校野,開心的。

回覆 Ocean419 的帖子

半個鐘頭食飯,然後有半個鐘頭可以去玩, 小一不能到操場玩, 但有其他活動包括, 捉棋,呼拉圈,lego,做手工, 估謎語 等, 學校按不同主題設計不同活動畀佢哋去參與, 有時有個才藝表演,有時又有個拔河比賽活動 ,活動地方分別在不同嘅樓層,hall, 同學要去玩嘅就要自己去搜索
‹ 上一主題|下一主題