用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應否跨區?
go

應否跨區? [複製鏈接]

各位好。

請問油尖旺band2尾band3頭女學生,統一派位階段時,應留在油尖旺,還是跨區到九龍城,才會有較大機會入band2中學?

另外,會推廌考慮那些中學?

王家爸爸  留喺油尖旺可能好啲  發表於 16-9-13 15:36
   1    0    0    0

it23 發表於 16-9-13 15:14
各位好。

請問油尖旺band2尾band3頭女學生,統一派位階段時,應留在油尖旺,還是跨區到九龍城,才會有較大 ...
過去幾年油尖旺既剩餘學額都比九龍城多,所以B3生係油尖旺揾到好啲(或者話無咁差)既學校既機會比九龍城大。

想請教可考慮油尖旺那些學校(好啲(或者話無咁差)既學校)?

王家爸爸,
小兒小學在灣仔區有直屬中學,band 1中至尾, 住土瓜灣, 知果想跨區往九龍城的旅港或  迦密...........應該點填最好?

steve666 發表於 16-9-13 16:15
王家爸爸,
小兒小學在灣仔區有直屬中學,band 1中至尾, 住土瓜灣, 知果想跨區往九龍城的旅港或  迦密....... ...
直屬大路方法;
自行...........旅港...迦密
統一...........乙1放直屬中學
~~~~~

little_yolky  B1B-C,自行迦密都幾渺茫......  發表於 16-9-14 12:39

steve666 發表於 16-9-13 16:15
王家爸爸,
小兒小學在灣仔區有直屬中學,band 1中至尾, 住土瓜灣, 知果想跨區往九龍城的旅港或  迦密....... ...
老實講,Band 1中至尾,自行入旅港或迦密既機會好低,大抽獎亦都唔容易。九龍城區男仔,大抽獎階段,乙一最熱門既五間係:喇沙、華英、迦密、旅港、黃笏南,應該唔足夠全部B1男仔分。

如果灣仔區有直屬中學(聖若瑟? 港華?),點解唔留喺灣仔區?

mcl203  高記~~~  發表於 16-9-13 16:52

想請教可考慮油尖旺那些學校(好啲(或者話無咁差)既學校)?

王家爸爸  B1生最差都係去銘基,B2生最差都係去信義。  發表於 16-9-14 09:43
王家爸爸  最差都係去銘基   發表於 16-9-13 16:59

銘基是 band 2 ?

另外,如何評價劉皇發及信義 ? b2尾b3頭入讀的機會大嗎 ?

王家爸爸  銘基是 B1  發表於 16-9-14 09:40

王家爸爸 發表於 16-9-13 16:51
老實講,Band 1中至尾,自行入旅港或迦密既機會好低,大抽獎亦都唔容易。九龍城區男仔,大抽獎階段,乙一最 ...
王家爸爸, it23小朋友係B2~B3女仔。

王家爸爸  睇錯   發表於 16-9-14 13:09

引用:+本帖最後由+it23+於+16-9-13+17:15+編輯+\

原帖由 it23 於 16-09-13 發表

銘基是 band 2 ?
銘基應該是B1,朋友囝囝是B3,早兩年大抽獎入到劉皇發,當然讀中文班。

it23 發表於 16-9-13 15:14
各位好。

請問油尖旺band2尾band3頭女學生,統一派位階段時,應留在油尖旺,還是跨區到九龍城,才會有較大 ...
油尖旺的學校主要是 BAND 1 和 BAND 3 中學,BAND 2 中學只有劉皇發和信義。

九龍城的學校,各 BANDING 的中學數目較平均,其中以 BAND 1 中學的數目較多,約有 4成多是 BAND 1。

若要入 BAND 2 的話,九龍城區的機會較大。因為九龍城區有 4 成多是有 BAND 1 中學,有多於 1/4 的 BAND 2 生可以升讀 BAND 1C 中學,所以不少九龍城區的中學都要收一定數目的 BAND 3 生。

囡囡在九龍城區入 BAND 2 中學的機會較高,而且會比油尖旺高出很多。

多謝各位意見。

以我囡的情況,請問在九龍城區,可考慮那些BAND 2中學(較大機會入讀)?

elbar  九龍城區校網較好   發表於 16-9-15 19:16

回覆 王家爸爸 的帖子

唔該你呀, 王家爸爸,即是說乙一填旅港或加密即係死得?
系呀小兒就讀高記, 如果係留返WanChai 區又應該點揀? 好頭痛

it23,
sorry ar, 要借你post 問野

steve666 發表於 16-9-14 16:33
回覆 王家爸爸 的帖子

唔該你呀, 王家爸爸,即是說乙一填旅港或加密即係死得?
當年我兩個都係自行SJC、KC。
甲部、乙部都係QC行先(因為位多),跟住港華(都算比較多位),乙部跟住再填啲位少既學校(當年每間3個位),最後填TSK(B1一定入到)。

steve666,沒關係。

王家爸爸 發表於 16-9-14 16:51
當年我兩個都係自行SJC、KC。
甲部、乙部都係QC行先(因為位多),跟住港華(都算比較多位),乙部跟住再填 ...
SJC = St.Joe,? KC =?如果運氣差時, 入返高記又應點填?其實我band1b-1c, 應該點揀? 我對wanchai區完全唔識.
聽班主任說有人今年級名次同仔仔差不多入左QC

另赤柱聖士提扳直資,....是band 1 嗎?有那些band 1 的直資可以考?

王家爸爸  KC=King's College  發表於 16-9-14 17:19
王家爸爸  SJC=St. Joseph's College  發表於 16-9-14 17:19

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-9-14+16:51+當年

原帖由 steve666 於 16-09-14 發表
SJC = St.Joe,? KC =?如果運氣差時, 入返高記又應點填?其實我band1b-1c, 應該點揀? 我對wanchai區完全唔識. ...
咪話咗想搏自行階段去選他校,統一乙1放高記B1生收硬

再想搏D,乙1連高記都唔填,搏埋區內B1中學,只要你深信區內B1位多於B1生,盡D可以填個B1全票

steve666 發表於 16-9-14 17:04
SJC = St.Joe,? KC =?如果運氣差時, 入返高記又應點填?其實我band1b-1c, 應該點揀? 我對wanchai區完全唔識. ...
我估乙一填RC,應該必入。自行揀比RC好既SJC同KC。

唔該哂你地
‹ 上一主題|下一主題