用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 除了英普,那種外語對小朋友將來工作較有用? ...
go

除了英普,那種外語對小朋友將來工作較有用? [複製鏈接]

想俾小朋友學多一種語言,哪個對小朋友將來工作較有實際用途呢?
謝謝

1    0    0    0

引用:想俾小朋友學多一種語言,哪個對小朋友將來

原帖由 catcatbunb 於 16-08-29 發表
想俾小朋友學多一種語言,哪個對小朋友將來工作較有實際用途呢?
謝謝

...
好視乎你們諗向邊方面發展,日韓始終近香港,點都可以有D用。但若想去時装設計,藝術,法文又好ok, 工科的話,德文都有用。

簽名被屏蔽

好難講,二十幾年前未吹韓風,無家長會未卜先知韓語甘吃香,俾仔女去學定

引用:好難講,二十幾年前未吹韓風,無家長會未卜

原帖由 LeeCC 於 16-08-29 發表
好難講,二十幾年前未吹韓風,無家長會未卜先知韓語甘吃香,俾仔女去學定 ...
我10多時歲自己為興趣學日文,到現在除了出過2次日本trip外(還要依然用英文溝通,因為美國公司),根本無點用過。

10幾年前,朋友娶左韓國太太所以學韓文,都未有韓風。後來,因香港當時無咩人識韓文,現在是某韓國公司的大人物。

如果你係為教學校或工作去學,不如把資源讀好英普先。

回覆:786 的帖子

謝謝你的建議

回覆:LeeCC 的帖子

所以聽到幾個經濟不錯的家庭俾小朋友學俄文(除了英普)

回覆:除了英普,那種外語對小朋友將來工作較有用

日文和西班牙文

引用:所以聽到幾個經濟不錯的家庭俾小朋友學俄文

原帖由 catcatbunb 於 16-08-30 發表
所以聽到幾個經濟不錯的家庭俾小朋友學俄文(除了英普)
俄文應該幾有挑戰性!

引用:日文和西班牙文 +

原帖由 ccjm 於 16-08-31 發表
日文和西班牙文
我都係咁諗
係唔係日文較易用到呢?

我今年去英國讀大學,自己情迷俄文。自學過芬蘭文(文法困難程度是英文的16倍),不過其實大部份芬蘭人的英文都很好,所以學芬蘭文用處不大。不過小朋友還小,路漫漫長,誰知二十年後他們會在哪,做什麼呢?說不定小朋友二十年後經常要去泰國/越南出差呢。又說不定,他們去瑞士讀酒店業呢。
我建議在小學階段學好英普,打好基礎。到中學的時候,如果學校沒有外語課程,我建議學法文同西班牙文。法協和西協資源多(相比俄協),文法較英文容易。在我而言,日語會相對需要更多時間去掌握。
我相信這裡家長的孩子十多年後都是考DSE吧。DSE的外語考試有法西Punjabi(印度其中一種語言)和日語。如果考A,等同DSE的5級。如果到時怕DSE某科會考得不好,差1分的話,這科可以救你一命(認識有人靠外語DSE攞A而剛剛好夠分入HKU Arts)。DSE學生近4成攞A,比起其他科來說,是很容易拿高分,尤其是你從小讀。
有了外語DSE考試證明,要去外國讀書也多了選擇,可以讀Joint Honours的Modern Languages。有些大學的Joint Honours和Single Honours學費一樣的。
雖然大學似乎很長遠,但其實時間很快過。不過最重要的是,小學必需打好中英基礎,到升中學時再考慮讀什麼外語。(國際學校也是中學才提供外語課程吧)

回覆:catcatbunb 的帖子

男仔学日文比女仔有用。因日本人只喜歡同男人傾生意。而且日本人英文差,但總有公司喜歡和日本人做生意。呢个只係個人意見

‹ 上一主題|下一主題