用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教...
go

想請教... [複製鏈接]

兒子只是升小學,現有一間一條龍直資學校(中學現在約是band 1 尾 band 2 頭)和 一間只有小學的私校作最後決擇(我們不玩大抽獎了)。我們都紀肯定私校那間較適合兒子,但一條龍亦頗吸引,其實我們只是想知道升中的路程是怎樣?激烈嗎?要作很多預備嗎?孩子到時會否要能自行處理很多事情不需家長太操心?升小的遊戲其實已令我們很疲累了,但一條龍一卜鎚讀12年,又很怕做錯決定,可以分享下你們的意見嗎?感激

1    0    0    0

蓮蓉包 發表於 14-6-5 08:34
兒子只是升小學,現有一間一條龍直資學校(中學現在約是band 1 尾 band 2 頭)和 一間只有小學的私校作最後 ...
如果係我, 我會揀你講直資果間, 途中你覺得小朋友有轉變(可以好可以壞), 可以轉校的, 未必係一讀12年, 升中好多變數, 如果係一條龍, 起碼煩小一樣, 我仔升小一時, 雖然係次子, 首輪零分, 但我都勝算在握, 但升中唔同, 小朋友有個因素, 你未知佢讀書點, 你自己要求點, 到時先黎知道佢讀書平平, 達唔到你心目中, 或者佢讀書好叻, 你又無乜要求(呢樣最好啦), 前者你就會考慮同擔心, 後者就無野啦, 所以我唔會揀私校, 你講得係BAND1尾BAND2頭, 應該唔會太差, 私校應該都差唔多程度, 所以兩者我會選直資

不要少看小學6年, 對小朋友的成長影響非常大, 我建議選較適合小朋友的學校, 如果6年學得好, 升中選校不會難.

MCLIAN  Agree!  發表於 14-6-9 00:40

回覆:蓮蓉包 的帖子

可能我阿Q,私小勁,到時升中自行階段可揀合適的大樹。
一條龍好似太安穩,十二年後孩子還能受壓嗎?

回覆:想請教...

目前,應選適合亞仔的小學,六年後的變數可以好大

引用:目前,應選適合亞仔的小學,六年後的變數可

原帖由 chun媽 於 14-06-05 發表
目前,應選適合亞仔的小學,六年後的變數可以好大
贊成

如果安於現狀, 直升小學的直資中學, 你會接受嗎? 如果只是一般, 你提到的私小升中派位如何? 好的私小要付出很多時間和精力配合學校, 你有時間嗎?

引用:兒子只是升小學,現有一間一條龍直資學校(

原帖由 蓮蓉包 於 14-06-05 發表
兒子只是升小學,現有一間一條龍直資學校(中學現在約是band 1 尾 band 2 頭)和 一間只有小學的私校作最後 ...
要知道直資一條龍和津貼一條龍是有分别的,直資中學可以不接收小學的學生。為了所謂一條龍而放棄一間較為合適的學校,我覺得不值得吧!

無論津貼或直資,所有一條龍中學,都必須收一條龍小學學生;直屬學校才有權不全收同系的小學生。

引用:無論津貼或直資,所有一條龍中學,都必須收

原帖由 yghgwong 於 14-06-05 發表
無論津貼或直資,所有一條龍中學,都必須收一條龍小學學生;直屬學校才有權不全收同系的小學生。

...
想請教你,津貼學校要轉一條龍,有甚麽條件?
而直資話自己是一條龍,是否有任何條件?

‹ 上一主題|下一主題