用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 請問上年有幾多waiting 可以入讀宣小呢?
go

請問上年有幾多waiting 可以入讀宣小呢? [複製鏈接]

請問上年有幾多waiting可以成功入讀宣小呢?2nd interview 又是什麼形式的呢?

希望過來人的宣小家長能幫一把, 感激!!
   2    0    0    0
Emily

回復 Emily71 的帖子

以上年為例,是以筆試型式來進得的. 要完成三份卷包括中,英和數(根據小朋友所說是簡單的). 之後大約一星期後學校就會根據考試成績之先後來打取錄電話,所以考試完記得留意接電話喇,祝成功,因宣小真係一所除學術了得的學校還是一所非常著重品得的好學校!

Thank you very much!
Emily

請問除筆試外,還須面見嗎?是否所有報了waiting 的人都有得筆試?Thanks.

回復 BearBearMommy 的帖子

應該所有waiting小朋友都有得參加筆試,面試就不必喇,真係一筆定生死!

引用:回復+BearBearMommy+的帖子 應該所有waiti

原帖由 Queenielam88 於 12-12-27 發表
回復 BearBearMommy 的帖子

應該所有waiting小朋友都有得參加筆試,面試就不必喇,真係一筆定生死! ...
大概有幾多人有waiting?
可否提供溫習範圍?

回覆:魚王 的帖子

上年我眼見家長就坐滿全個church在等小朋友,我諗應該都有上百小朋友。至於範圍就真係好難講喇,因小朋友就話好容易喎,佢全部識晒,所以我地就好好彩,好快就收到offer電話喇!佢而家讀得好開心呀,佢話讀宣小的小朋友都好乖喎。

回覆:請問上年有幾多waiting 可以入讀宣小呢?

上年校長話收緊咗第一輪收生人數 (即冇乜超收,收夠就算), 到6月2nd in waiting list啲學生時佢話有40個位,小女有幸成為其中一個,但我並非頭輪收通知,係8月上旬,所以大家唔好放棄,我個囡2nd in完我都寫咗兩、三次信去學校,唔知有冇用~

My fd got the admission call in late Aug.

咁上年考咗幾耐?

請問是否要考一個小時? 小朋友沒有耐性考那麼久吧

Yes , about 1 hour

請問是全筆試?英文是寫missing word?定見到幅圖寫英文?數學是文字體?定係就咁加減計?雙位數+雙位數?
中文也是見圖似咩,就寫返中文意思?定係有字㨂而小朋友選擇正確字填寫?

有冇口試再問中、英、普,看圖講故事?

唔好意思,
謝謝

‹ 上一主題|下一主題