用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 點解 D 人成日話德雅係二線小學?
go

點解 D 人成日話德雅係二線小學? [複製鏈接]

雖然佢唔係嚮噹噹既名校, 但係點解標籤左二線呢?
   0    0    0    0

回覆:chu-mama 的帖子

因為唔係人哋心中嘅神級/top學校就比人話係2線,其實德雅幾十年來一向都出名--校風嚴謹,純樸,程度深,但低調

july25    發表於 12-11-30 14:16

程度深 是否代表好谷呢? 德雅收左我女兒, 下星期一要交留位費了. 請問, 學生是否能夠學到野之餘, 又有愉快皎學校生活呢?

我都想知點解?
不過我們要相信自己和小朋友之感覺!

引用:我都想知點解? 不過我們要相信自己和小朋

原帖由 LOVELY-BABE 於 12-11-30 發表
我都想知點解?
不過我們要相信自己和小朋友之感覺!
同感

又不是神級的私校,個人認為用個"谷"字在德小並不適合。完全明白作為今日小孩家長的困難,怕的是政府學校競爭力弱,派不上較好的中學;又怕私校課程深功課多,小孩童年會盡失!因為我也是!我喜歡德小的小班23-25人給予孩子關注較多,功課量正常平日4-6,假日5-8(相比有名氣的津小還要小)沒甚功課太輕鬆又怕成績會追不上!小一用P2英文課本其實非常適合現今的港童,大多小一生仍然認為英文是最容易的一科目。個人主觀低年級先以中文教學較為吸收,高年級才加上其他程度高的(如英數)也不差!重要的是德小派上英中率有97%(以學校公佈數字)很多"谷"校的教材如普教中,一年級英數英常或必修一體一藝,德小應該暫時未有!希望這些資料能幫到忙!也希望各人選擇到最適合自己小孩開心學習之學校!

不經不覺寫咗篇論文,哈哈哈

回覆:點解 D 人成日話德雅係二線小學

其實我最鍾意係so far見到佢d學生真係好乖,好樸實。

回覆:Hellohebe 的帖子

謝謝你的講解,令我們更認識德雅!
可唔可以再講多啲呀

引用:又不是神級的私校,個人認為用個"谷"字在

原帖由 Hellohebe 於 12-11-30 發表
又不是神級的私校,個人認為用個"谷"字在德小並不適合。完全明白作為今日小孩家長的困難,怕的是政府學校 ...
講得好!!!

無錯, 德雅的確是二線、甚至三線小學.
WKF, YW & PK 才是一線.
Sorry, 我只是用 "校舍" 比較.

若用升中result、校風、老師質素.......etc
德雅一定又會輸.

sorry, 手文之誤,
德雅一定又會輸>>>德雅一定不會輸

回覆:Samsunny 的帖子

你都好有幽默感喎

如果德雅有PK、WKF咁的校舍,我估報考人數過五千人呀!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:如果德雅有PK、WKF咁的校舍,我估報考人數

原帖由 virgokaren 於 12-12-03 發表
如果德雅有PK、WKF咁的校舍,我估報考人數過五千人呀!

大校舍要好多錢保養,到時學費可能要雙計。

咁即係硬件配套係二線, 但軟件可謂"一級"

Longyuet 發表於 12-12-4 11:08
大校舍要好多錢保養,到時學費可能要雙計。
德雅有咁多年歷史,好多舊生,可以籌款。天主教會堂,應該也有back up。
到時轉埋直資,咁好快就變一線名校。

不過,話分兩頭,到時門檻高了,又有好多人只能仰望輕嘆。

「有教無類,樸實無華」只能成為歷史。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

其實無論一線也好,二線也好,讀得開心就是最好。

‹ 上一主題|下一主題