用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人派到劉金龍呀~?
go

有冇人派到劉金龍呀~? [複製鏈接]

想問下有冇人派到劉金龍?想了解多d呢間中學,比阿囡多d準備迎接中一生活

0    0    0    0

HELLO 你好呀 咁岩見到呢個 POST
我係呢間學校既學生 你有咩可以問我架 我知道既都可以答到你
希望幫到你 :)

UMii 的帖子

妳好~阿囡派到劉金龍,想認識多d學校校風,讀書壓力,精英班&唔係精英班的分別,中一書建唔建議買全套新書等等,諗住暑假期間同阿囡備課,各科需要注意事項或重點。唔好意思,太多問題喇,想同阿囡一起面對&適應中一轉接點。

UMii 的帖子

呢間學校風好唔好嫁?

katrinaau2002 的帖子

band 幾?band 2難唔難入

我兩年前畢業,依家仍然有聯絡
我可以總括,好多老師都狗眼看人低
如果成績較差的就要目弟下有無運氣遇到好老師
校風我覺得是不錯的,精英班同吾系精英班的分別就系一個有人理,一個無人理
成績呢幾年越來越差,但仍算BAND2頭的

回復 rockin1112 的帖子

呢幾日聽好多講今年入黎既中一生成績好叻!我諗你囡都一定係叻女,加油呀。

學校校風一樣都唔錯,係屯門都出名校風純樸。
一間學校點都會有乖既人唔乖既,但係唔乖既比例只係好小。
讀書壓力我又唔覺太大,初中幾年都讀得好開心,高中有壓力就難免!不過老師都好樂意同學生傾下計。

至於精英班同唔係精英班,當然係學習氣氛啦,精英班真係好勤力,課程會教快啲,有時可能會覺得有壓力因為個個都好叻好勤力嘛!

我又唔覺得好多老師都狗眼看人低,我精英班同差啲既班都讀過,我覺得啲老師都好好,都好有心機教,我成日都借用佢地好多時間問野都好詳細咁答番我,又會鼓勵下學生!

買書方面就係睇你地經濟喇,我中一係買全套新書,可以問下囡囡意願,會唔會想新校園生活用新書,鼓勵有個好開始咁。我岩岩睇左書單,真係唔平喎而家啲書。
中一用舊書都無咩問題既,記住要檢查清楚版本岩唔岩。同埋習作 WORKBOOK 就建議買新,音樂、普通話可以買舊因為比較少用,一星期只會上大約三堂。

七月定八月好似有分班試?我唔知而家仲有無,係考小學既野。
暑假幫佢備課係好事,我中一前都有備課,之後跟得唔辛苦都好快適應!
中文你可以同佢睇下課文內容,了解課文好重要,因為小學同中學的中文都有幾大的分別。
英文就可以查定字典,到時上堂就唔會唔知老師講緊咩。
數學可以做下基本,或者重溫小學既野先,打好個根底。
科學 ( I.S ) 我個時就無乜點備,一開始都係會窗實驗既工具,設施等等,如果就咁用書同佢講可能會難明啲,個時上科學係會有埋實物加老師講解,都幾有趣!
可以只係幫佢備呢幾科先,唔好逼得太緊,等佢慢慢適應校園生活啦!:)

可能答得唔夠詳細,你可以繼續問架,加油呀,讀左劉金龍咁多年我都係開心的!

回復 katrinaau2002 的帖子

唔錯架!你可以睇番我下面的回覆。我入個時係 BAND1,而家好似降左少少,但仍然係英中。
難唔難入呀,呢個我就肯定唔到,我個時係第一輪面試入既。

UMii 的帖子

多謝妳呀~答得非常詳盡,我會好好利用暑假同阿女備課,陪住佢適應中一生活

‹ 上一主題|下一主題