用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友返全日好吾好?
go

小朋友返全日好吾好? [複製鏈接]

大女返k3,現在是下午班,上午有時返興趣班,有時就睇電視多d.現在妹妹都要報明年的k1,我想俾佢報全日個班,吾知好吾好呢?
   0    0    0    0

我覺得好處多過壞處。全日好似好恨心(朝九晚五),但她會在校好快學懂基本自理能力。回想起來,我都唔知我個女咁快已學識了;真的令你很開心。ie穿襪、鞋等。如果,好似我得一個小朋友,跟本唔知小朋友應有發展進度。有同學(觀察)及老師帶住小朋友同家長會好些。再者,小朋友與其對住工人,不如學吓群體生活及溝通仲好。工人姐姐或家長有較長的break去處理家務等事宜!

壞處便是易病;不過,初期真係成日病的!

全日托兒幼兒園好搶手,快些報定啦!

Gd Luck!

I have a similar situation too....

好處多不勝數,
原來阿女好快就適應到,
原來阿女可以咁獨立自理,
原來阿女咁enjoy wholeday跟同學仔玩樂,
放學後更加珍惜親子時間…
阿女返咗全日,自己free咗好多,輕鬆好多…

我都勁buy返全日...我自己本身係working mum, 日頭返工. 如囡囡唔係返全日既就大半日時間對住姐姐...既然係咁. 不如比佢係學校同其他小朋友玩下睇下書仔學下獨立仲好啦.

回覆 5# klm402 的文章

除咗自埋仲有咩好處?

細囡pn讀全日,overall好滿意,k1轉左另一間讀am. 可多d時間就eca

學自理, 學中文, 英文, 國語, 學合群, 學同人相處, 日常生活規律d. 好過對住工人姐姐.

我係主要吾想個女對住個<不太醒目>既工人姐姐先咁早比佢返全日.

吾好係, 易d野病. 又吾知佢係學校食我夠吾夠 (我d港媽心態..  =)  )

學自理一定係全日班好!

但名牌學校得半日, 真係好難揀......現今社會做媽媽真係好多野諗, 我兩種都報, 收左再諗, 我B唔係對住工人, 係婆婆嗅, 不過婆婆都好多家務做, 你地覺得點揀呢?

回復 10# peace_lin 的帖子

我都有一樣的煩惱,如果考到九龍塘半日冇理由唔讀架!?但孖仔好扭計又想幫佢地報全日邨校,超煩!
‹ 上一主題|下一主題