用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請家長分享意見或心得,上門教普通話之老師 ...
go

請家長分享意見或心得,上門教普通話之老師 [複製鏈接]

本人是第一次請私人普通話老師, 希望各家長比些意見, 如何判斷為好老師呢 ?
小囡將升讀五年班, 已上了兩堂補習, 以我所見, 每堂1.5hrs, 老師一開始會跟著學校之課本讀課文, 再做課後練習, 完成一課後, 就會講一個課外故事, 我都有問老師, 是否需要背誦課文內之拚音和黙寫, 老師意見係, 無需刻意背黙, 理由係識讀, 就自然會懂得黙寫拚音和聲調... 她還提議我買有拚音之中文故事書, 讓小囡見拚音就知如何讀出普通話...
我真係希望有家長可分享你們的普通話老師是如何教授呢 ?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 sasalee 於 10-8-19 11:47 發表
本人是第一次請私人普通話老師, 希望各家長比些意見, 如何判斷為好老師呢 ?
小囡將升讀五年班, 已上了兩堂補習, 以我所見, 每堂1.5hrs, 老師一開始會跟著學校之課本讀課文, 再做課後練習, 完成一課後, 就會講一個課 ...

記得我都係我女小五請普通話老師, 都已經幾年前, 每堂2小時, 老師是用一本拼音書, 是先要學拼音, 而且老師又會用不同的報纸書刋做話題, 有時又上網, 隨處都可揾話題, 要默拼音, 老師沒有用學校的書!

‹ 上一主題|下一主題