用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 有冇囡囡由St Catherine 升上MSC的媽媽可以指教下呢? ...
go

有冇囡囡由St Catherine 升上MSC的媽媽可以指教下呢? [複製鏈接]

St Catherine升上MSC小學的比例多唔多呢...?
請MSC媽媽指教...多謝...

0    0    0    0

升小與幼稚園無關.....

我囡from SC
我報幼稚園時已經打算 想抽Maryknoll, 覺得SC英文教得好, 所以報讀.. 幫個囡打定底..

我囡嗰班D 同學都來至不同的幼稚園...

原帖由 cutecutewing 於 09-12-4 15:56 發表
St Catherine升上MSC小學的比例多唔多呢...?
請MSC媽媽指教...多謝...

同意 mmak 嘅講法.  mcs 真係有很多 sc 和 kv 嘅學生, 但好大原因係 sc 和 kv 學生人數多, 同埋好多一早準備報 mcs 嘅家長會選擇 sc 或 kv 打好基楚.  我就是其中一個.

SJC 聖約望 都有唔少....

原帖由 jjbaby0307 於 09-12-4 17:24 發表
同意 mmak 嘅講法.  mcs 真係有很多 sc 和 kv 嘅學生, 但好大原因係 sc 和 kv 學生人數多, 同埋好多一早準備報 mcs 嘅家長會選擇 sc 或 kv 打好基楚.  我就是其中一個. ...

多謝你地的回應...請問MSC大約有幾多叩門位,定係你地都係經大抽獎入的呢...?
因為我唔係住KOWLOON TONG區的,有否機會入MSC及用咩途徑入呢...好"SIN MO"你地囡囡可以係一間咁好的小學讀書呀...

津校嘛.... 小一 一定係 抽入去的.

你多D去"小一選校"行吓...

叩門位?? 基本上係無嘅, 除非你識人.

1st round 計分.

2nd round 住址, 不一定九龍塘, 九龍城都算.
我識人專登搬去41區, 但可惜抽唔到, 非常失望....

原帖由 cutecutewing 於 09-12-5 13:51 發表
多謝你地的回應...請問MSC大約有幾多叩門位,定係你地都係經大抽獎入的呢...?
因為我唔係住KOWLOON TONG區的,有否機會入MSC及用咩途徑入呢...好"SIN MO"你地囡囡可以係一間咁好的小學讀書呀... ...

原帖由 mmak 於 09-12-5 19:41 發表
津校嘛.... 小一 一定係 抽入去的.

你多D去"小一選校"行吓...

叩門位?? 基本上係無嘅, 除非你識人.

1st round 計分.

2nd round 住址, 不一定九龍塘, 九龍城都算.
我識人專登搬去41區, 但可惜抽唔到, 非常失望.. ...

mmak..多謝你的回應...我而家清楚好多了....THX A LOT...

原帖由 cutecutewing 於 09-12-5 13:51 發表
因為我唔係住KOWLOON TONG區的,有否機會入MSC及用咩途徑入呢...好"SIN MO"你地囡囡可以係一間咁好的小學讀書呀... ...

2010, 有72個位放出來抽籤, 有78個則自行收生
‹ 上一主題|下一主題