用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 而家D小朋友小學真係咁辛苦
go

而家D小朋友小學真係咁辛苦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

開學一個月,我已經唔多頂得順,
一星期一次中默(生字+課文)
一星期一次英文(生字+背默)
又要小測
又要背唐詩及默
又要背聖經金句
每晚上指定綱站溫習15分鐘  (中及英)
一個一年級生一下子真係塞咁多野入腦咩~~~

0    0    0    0

我已經磨木了!!

原帖由 hoho0728 於 09-10-2 13:33 發表
又要小測
又要背唐詩及默
又要背聖經金句
一個一年級生一下子真係塞咁多野入腦咩~~~ ...

讀得幾多咪幾多 lo,唔合格、零分、幫佢做功課,我都試過,不過有一個得著,就係佢非常不怕讀書。

宜家小三,以上所有野都冇乜問題 lu,還很喜歡數學添,能夠看懂及自己寫作中英文。

醒目開學勳章

原帖由 happyvalley 於 09-10-2 13:49 發表

讀得幾多咪幾多 lo,唔合格、零分、幫佢做功課,我都試過,不過有一個得著,就係佢非常不怕讀書。

宜家小三,以上所有野都冇乜問題 lu,還很喜歡數學添,能夠看懂及自己寫作中英文。 ...

喜歡就好囉,相反令到佢怕左讀書,到時真係死,成日見D咩學生自殺,其實真係唔想比太多壓力個仔,但唔緊D,又驚追唔上其它人

原帖由 hoho0728 於 09-10-2 13:58 發表

喜歡就好囉,相反令到佢怕左讀書,到時真係死,成日見D咩學生自殺,其實真係唔想比太多壓力個仔,但唔緊D,又驚追唔上其它人

我都聽過好幾個家長話,小一太細,要等佢張大,有 d 要等多一年,我個就二年,真係宜家無晒 BB 樣 lu。

所以可以加點壓力,但要切記、適可而止。

讀邊間學校,咁多家課既?

原帖由 hoho0728 於 09-10-2 13:33 發表
又要小測
又要背唐詩及默
又要背聖經金句

默書溫到幾多得幾多, 分數在低小時不要太介意.
因為實在太多其他各方面事情, 須要小一生&家長慢慢適應.

又要小測
又要背唐詩及默
又要背聖經金句

咁選學校之前,你有無了解心儀學校學生日常的學習情況?

醒目開學勳章

原帖由 lauerica 於 09-10-2 14:18 發表
讀邊間學校,咁多家課既?

讀呂祥光小學
剛才講那些唔算功課,係功課以外要做既野
功課每日都要必定中文數,上常識又多份常識要做,上聖經堂又多份聖經要做,英及數功課另外又多本課文額外作業要做
亞媽晚晚陪佢都覺好累,何況一個小小朋友

醒目開學勳章

原帖由 carama 於 09-10-2 17:14 發表

咁選學校之前,你有無了解心儀學校學生日常的學習情況?

其實亞仔係I位升上主流,我選一間小班教學及會活動教學多D既學校,但了解學校日常學習情況真係唔知點去了解

其實家下我自己都好大壓力,所以我都好驚亞仔一樣咁大壓力,我就無所謂,但亞仔先得六歲人仔,仲有排捱!

醒目開學勳章

原帖由 KT0603 於 09-10-2 14:43 發表

我仔仔班主任都係咁講,仲要男仔係慢熱,一般女孩子表現會穩定D,男孩時叻時唔叻. 好似我仔仔落差大,可以好粗心大意,但突然又有驚喜. 我覺得小朋友鍾意學校和老師,學習進度反而係其次. ...

我個仔就係粗心大意那種人,本來溫默書,係全部都識,但係學校默又會錯一兩個字,仲要係好簡單既字!不過佢可以攞到九十幾分既成積,其實我已經滿意,不過唔知點可以改善粗口大意呢個習慣

原帖由 hoho0728 於 09-10-2 17:31 發表

其實亞仔係I位升上主流,我選一間小班教學及會活動教學多D既學校,但了解學校日常學習情況真係唔知點去了解

其實家下我自己都好大壓力,所以我都好驚亞仔一樣咁大壓力,我就無所謂,但亞仔先得六歲人仔,仲有排捱! ...

放鬆D啦,我小朋友都係剛升P3,當初都有類似的情況。其實小朋友D適認力好強,你要記住,單係你小朋友學校就有好多小一生,大家都會遇到相同問題。
首先你可以做的就係唔好比佢覺得連MAMA都有壓力,所以在第一個學期我覺得你先要令你同小朋友適認學校的生活,反而成績尚係其次。其次一定要清楚知道小朋友對平日老師所教的科目有無唔明白,其實你可以從佢做功課的表現而得知,如果發覺佢有唔明,就要儘快再同佢溫多幾次。另外你講每星期都有中英默,如果我係你我會主力溫默書,因為測驗好多都係與課文有關。

有時我會同我小朋友講,每個人都有佢的工作,媽咪的工作除了外出工作,重要照顧你,而你的工作就只係好簡單,就係要好好學習。

二星期一次中默(生字+課文)
二星期一次英文(生字+背默)
又要小測

我間學校係咁我已經頂不順,你咁多我好同情你
又要小測
又要背唐詩及默
又要背聖經金句
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

係好忙,仲有課外活動....
9/9 10 lb 2 oz 9/10 11 lb 8 oz 20/11 12 lb 12 oz 9/12 14 lb

醒目開學勳章

原帖由 oknsca 於 09-10-2 22:38 發表
係好忙,仲有課外活動....

咁唔知叫唔叫好彩,本來要參加課外活動,但因學校豬流感,所有集體活動都取算,所以唔駛參加課外活動

唉!辛苦都唔緊要,小一有些老師已對小朋友加壓力和
咆哮,好似讀大學咁,需要咁嗎?
咁做會嚇怕小朋友!有野唔識都唔會問啦!

原帖由 hoho0728 於 09-10-2 17:31 發表

其實家下我自己都好大壓力,所以我都好驚亞仔一樣咁大壓力,我就無所謂,但亞仔先得六歲人仔,仲有排捱! ...

我個仔而加讀緊I位, 相信出年呢個時候我將會重演你個case,  諗起都愁.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?
‹ 上一主題|下一主題