用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一月廿六,廿七小一統一派位一問?
go

一月廿六,廿七小一統一派位一問? [複製鏈接]

我想問是否當日攞表,就要即時填表交表?
定係可以回家慢慢填?
   0    0    0    0

原文章由 諾謙媽咪 於 08-1-22 23:26 發表
我想問是否當日攞表,就要即時填表交表?
定係可以回家慢慢填?

是要即時填表,即時交。所以應立定主意填哪幾間學校。還有的是甲部和乙部千萬別弄錯。因表格只有一張,如填錯了便會弄到表格很'花'。但不用太緊張,到時有一本各區學校的資料(例如﹕學校編號、地址、學校類別等)放在枱上供參考。

原文章由 ualacinom 於 08-1-23 07:44 發表

是要即時填表,即時交。所以應立定主意填哪幾間學校。還有的是甲部和乙部千萬別弄錯。因表格只有一張,如填錯了便會弄到表格很'花'。但不用太緊張,到時有一本各區學校的資料(例如﹕學校編號、地址、學校類別等)放在枱上供 ...

咁都好d, 唔該晒!,到放榜時,是否多數到此間填表校睇result呢? 你們是否會填晒咁多間學校呢?

原文章由 ualacinom 於 08-1-23 07:44 發表

是要即時填表,即時交。所以應立定主意填哪幾間學校。還有的是甲部和乙部千萬別弄錯。因表格只有一張,如填錯了便會弄到表格很'花'。但不用太緊張,到時有一本各區學校的資料(例如﹕學校編號、地址、學校類別等)放在枱上供 ...

想問下係咪連跨區既學校(甲部)既學校編號都有呢 thanks

請問甲部份填完3間學校, 乙部份頭3個可否再填多次甲部份3間學校?

原文章由 SandyWu 於 08-1-23 12:08 發表

想問下係咪連跨區既學校(甲部)既學校編號都有呢 thanks

是,全港所有參與統一派位的學校都有。

原文章由 well_being 於 08-1-23 12:31 發表
請問甲部份填完3間學校, 乙部份頭3個可否再填多次甲部份3間學校?

甲部是填跨區的學校,乙部是填本區(即自己所屬區的學校),所以我想甲部填的三間如在乙部頭三位再填多一次是不必要的。

原文章由 vic6 於 08-1-23 11:57 發表

咁都好d, 唔該晒!,到放榜時,是否多數到此間填表校睇result呢? 你們是否會填晒咁多間學校呢?

是。因為有些區只有十多間的學校選擇,所以不用填滿的。只填自己心儀或校風較好的便足夠。

照我所知呢, 如果你果區只有10幾間學校, 都應該填哂落去, 最差都只會派去本區嘅學校, 如果你只填你想入果幾間本區學校, 萬一 touchwood 派唔到, 你就好大機會派去無雷公咁遠嘅學校.

原文章由 ualacinom 於 08-1-23 12:55 發表

是。因為有些區只有十多間的學校選擇,所以不用填滿的。只填自己心儀或校風較好的便足夠。

原文章由 well_being 於 08-1-23 12:31 發表

甲部是可填垮區/本區的學校~若妳無打算揀垮區學校~
咁妳可填本區學校~但請緊記所揀的學校在乙部一定要再填~

乙部只可填本區學校~妳要攪清這點喎~

[ 本文章最後由 a961115 於 08-1-23 16:48 編輯 ]
寛恕別人等同善待自己~
憎恨別人等同虐待自己~

原文章由 a961115 於 08-1-23 16:45 發表

甲部是可填垮區/本區的學校~若妳無打算揀垮區學校~
咁妳可填本區學校~但請緊記所揀的學校在乙部一定要再填~

乙部只可填本區學校~妳要攪清這點喎~ ...

我都同意,在甲部若你是選本區校,咁當然要填本區的心儀選擇.
但在乙部亦要再填你想本區校的排位la.

在甲部,若你是選垮區而又想選及本區校,咁在甲部可填兩樣選擇(垮區/本區的學校),而乙部便只能填本區校的選擇了. :loveliness:

回覆 #10 ualacinom 的文章

我打過電話問教育局小一派位部, 只要1月26及27日兩日內交表就得, 不須一定要即時交的.

多謝,各位的回覆.
‹ 上一主題|下一主題