用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑自閉譜系男孩如何管教?
go

懷疑自閉譜系男孩如何管教? [複製鏈接]

我仔兩歳一個月,愈來愈曳,我只有一個仔沒有親人有小朋友所以真的不懂如何管教,佢語言慢,剛剛只懂講三個動詞的單字⋯

他一放學回家便扭食零食,唔比佢就大吵大叫,平時帶佢食飯佢又坐唔定,要周圍走,直接有食物才肯坐或在抬邊企短時間,食完又走,成日想出街周圍行,我們發現愈嘈的餐廳佢走的情況愈嚴重,對聲音十分敏感,應有感統問題⋯

平時出街又唔肯拖手唔跟大人行我們只能跟住佢或抱走佢,迫佢坐BB車⋯

在家又常常不肯冼臉,刷牙,換片,攪到咁大個仲要同玩具零食tub佢⋯

最近食嘢又經常吐出未,成日含食物好耐,以前乜都食現在非常揀飲揀食

平時非常喜歡玩手機,我們不是刻意比佢玩而係佢一見到我們用電話便大叫要我們比佢,有時更想推抵我取手機,實在非常不尊敬

好多人話打鬧冇用咁佢聽唔明我點同佢講道理?況且有時我也不懂如何解釋⋯

Pls kindly advise some skill how to teach my son...Thank you very much!

3    0    0    0

回覆:Lingyau1221 的帖子

最近我常常打他手面⋯佢有時垂下頭有時又好似冇嘢咁,真的好勞氣

回覆:newsky 的帖子

Why ask this question? I want to know how to teach him ..

有反應有望人⋯

冇自轉但喜歡玩車look,開關門之類重覆的玩意

回覆:chanyuen2012 的帖子

I am not sure but i am sure his concentration is low...but i think not all behavior relate to concentration, isnt it?

My son attending OT for small muscle too, however, that OT is very bad keep hope my son study in E or S seat so that no need find her anymore, what so do my son private pst do much better, dont believe Gov OT anymore

引用:Quote:原帖由+Lingyau1221+於+15-11-09+發

原帖由 chanyuen2012 於 15-11-09 發表
會唔會係專注力不足?因為都可以引伸到你所提及嘅情況,我仔而加上左政府排期職業治療差不多兩個月,治療師 ...
When my son naught that OT just use high chair to lock him and blame him, no skill

已經評估同train 左半年,能力係進步但人愈大愈曵, training 唔會教品德吧

引用:其實咁,我都有試過哩啲方法,簡單啲入手,

原帖由 chanyuen2012 於 15-11-10 發表
其實咁,我都有試過哩啲方法,簡單啲入手,當故仔咁睇吖。

我都無四大長老幫手睇,同老公一家三口。
你仔肯做咁多嘢都幾乖,如叫我仔做,佢未聽得明我講喎⋯

My Son dont know ABC wor....and feel bore to keep play same toys and insist rotate wheels ar...

引用:Quote:原帖由+Lingyau1221+於+15-11-09+發

原帖由 奀珠 於 15-11-10 發表
我仔之前都係咁,現在好啲,不過都有間中吵鬧,以下係我喺bk睇睇埋埋+therapist教,不過要有耐性,唔好心急 ...
老師都鬧小朋友,真的不可?

我仔之前都係咁,現在好啲,不過都有間中吵鬧,以下係我喺bk睇睇埋埋+therapist教,不過要有耐性,唔好心急 ...
No eye contact how he knownu are talking with him..?

好多情況好難唔講唔可以喎,例如佢成日禁電制開關,玩D唔係玩具的車輪例如BB車車輪,禁電器D制,⋯請指教如何只不說⋯?

引用:Quote:原帖由+Lingyau1221+於+15-11-12+發

原帖由 skytammy 於 15-11-12 發表
可唔可以收埋d 唔俾佢玩
另外擺一d多元化玩具分散佢注意力
電制點收埋?出街點收埋⋯?

引用:可以試下俾佢用紙盒同飲管玩遊戲 將紙盒拮

原帖由 skytammy 於 15-11-12 發表
可以試下俾佢用紙盒同飲管玩遊戲
將紙盒拮一些大大小小嘅窿 飲管剪適當嘅長度 示範一次將飲管插落d窿度 呢 ...
Good idea, thank, he must like, i make some toys learn from pst training too, however, as he play many times feel bore now...

引用:訓練果度既姑娘都話只要盡量唔好俾佢沉迷都

原帖由 angieying1024 於 15-11-12 發表
訓練果度既姑娘都話只要盡量唔好俾佢沉迷都可以, 玩下之後用其他野引佢, 例如玩車就加d元素落去等佢轉移 ...
就係難諗同佢真的非常浸迷⋯

引用:我稔要比小朋友知道你唔開心,當佢按電製,

原帖由 spw 於 15-11-14 發表
我稔要比小朋友知道你唔開心,當佢按電製,同你要重覆講,電製唔係玩具,係用黎著燈關燈,重覆講唔好怕煩, ...
He dont conern i am happy or not..

回覆:spw 的帖子

我唔開心又唔係佢,he dont care la...

引用:回覆+Lingyau1221+的帖子 問題係小朋友要

原帖由 spw 於 15-11-19 發表
回覆 Lingyau1221 的帖子

問題係小朋友要知道,佢一按電製,你就唔開心,多做幾次,或唔採小朋友,要比小 ...
佢唔需要我彩佢,只是不阻佢玩便可

‹ 上一主題|下一主題