用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為何用現行方法派小一學位???有興趣入來發表一下 ...
go

為何用現行方法派小一學位???有興趣入來發表一下 [複製鏈接]

Re: 為何用現行方法派小一學位???有興趣入來發表一下

josephine1818 寫道:
[quote]
0606 寫道:
介紹你看首頁的討論題目: "聯署要求取消宗教分" , 你會很有共鳴!

己看, 謝.
心情好了一點因為大家都系覺得有不同問題.
同意聯名去教統局要求提早放榜

Josephine
[/quote]

我不贊成統一派位, 我話應該在第一輪時, 該校是收160人
咪一次過收齊它啦(可以計分制度, 其餘的咪看小朋友的表現), 為何先收一半80人, 等8個月後,又等統一又收80人?
總知就是折磨緊家長.
反正次次統一派位後,  電腦很多時都是錯配, 大部份人都會去心儀的小學到扣門,  為何要入一間自己心儀的小學要咁辛
苦, 但結果又唔係實成功.
但如果是公開考試入學, 反而我贊成, 如果個小朋友是未到該
校的水平, 就算真是派到比你入到又如何?
所以我話教統局成日話統一派位是最公平喎, 本人是絶對不認同.

Re: 為何用現行方法派小一學位???有興趣入來發表一下

我最討厭個個分數是---父或母在該校畢業, 又話有分, 都離譜的, 又唔早二十年前同我講, 等我當時拼死都要考入間名校,在我六歲時就為我的仔女鋪路呀.  
‹ 上一主題|下一主題