用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 因為左膠「平權」而由心爛到出嚟嘅教育系統 ...
go

因為左膠「平權」而由心爛到出嚟嘅教育系統   [複製鏈接]

(副題:期望盡快回歸真正擇最優而收嘅true meroticracy教育)

之前有討論過(不過揾唔返條帖),西方大學全面被左膠人士攻佔,收生將「平權」放喺merit之前。而為咗人為哋製造呢個equality of outcome,連頂級大學都不惜大幅降低收生標準,務求可以收多啲少數族裔/黑人/跨性別人士等等。

最新案例就係UCLA醫學院為咗呢啲無謂嘅virtue signaling,將收生標準大幅降低,以致有一半學生連最基本嘅醫學考試都唔合格。

UCLA, a failed medical school

期望西方社會快啲清醒,盡快廢除呢啲「反常識」嘅DEI收生標準,早日回歸去真正嘅精英教育,否則教育上東升西降只係時間問題。

heidya    發表於 24-6-7 09:05
   1    0    0    0

回覆 beastiebistro 的帖子

降低收生標準只是開始,下一步係要降低考試合格標準以避免歧視BME, 哈哈!

akys 發表於 24-5-24 15:34
回覆 beastiebistro 的帖子

降低收生標準只是開始,下一步係要降低考試合格標準以避免歧視BME, 哈哈! ...
已經做緊@Harvard medical school...

hm... D名U收生睇其他才能多過成績又點睇? (我估其他才能都係有$有才能).

另外當AI智能超越人類, 仲讀唔讀書?

cafeva 發表於 24-5-24 15:50
hm... D名U收生睇其他才能多過成績又點睇? (我估其他才能都係有$有才能).

另外當AI智能超越人類, 仲讀唔讀 ...

我嘅個人睇法係大學係做學問嘅地方,所以只應該收有該方面頂尖能力嘅學生。如果佢能力係讀醫咁佢應該入醫學院;如果佢能力係土木工程咪入工程學院;如果能力係鬭木,咁佢唔應該入大學,應該去做學徒。我個人完全唔會睇低一個冇讀大學嘅木匠,但我唔認為佢有曠世嘅鬭木才能就代表佢應該入大學。

我反對捐款買位,反對Legacy admit,反對DEI收生,反對athletics scholarship,除非佢本身讀書都係頂尖學生。我只支持meritocracy,大家都去考入學試,最高分嘅就收,就係咁簡單。有人話有錢可以補習,係呀,唔好意思都要受補先得㗎。如果有錢補習又真係考到好成績,冇問題喎。必然會有冇錢補習又考到高分嘅學生㗎,一樣可以向上游。係就係冇而家夾硬為平權而降低收生門檻降低畢業過關條件幫到咁多草根學子,但係起碼可以保證入到學/畢到業嘅學生都一定有能力。

至於AI超唔超越人類我唔知,但係我認為一日未發生,我都當未係,人都係應該盡努力做好自己...

beastiebistro 發表於 24-5-24 16:02
我嘅個人睇法係大學係做學問嘅地方,所以只應該收有該方面頂尖能力嘅學生。如果佢能力係讀醫咁佢應該入醫學 ...
大家都去考入學試,最高分嘅就收,就係咁簡單。>>> 本來香港既大學就係咁. 但係好似越來越多巧立名目既收生計劃, 都擔心.

ekhc    發表於 24-6-5 11:02

cafeva 發表於 24-5-24 16:22
大家都去考入學試,最高分嘅就收,就係咁簡單。>>> 本來香港既大學就係咁. 但係好似越來越多巧立名目既收生 ...

左膠平權係糖衣毒藥,就咁講好偉大,根本冇可能實行。一實行就係對其他人嘅歧視(或者話反向歧視),又要接受降低條件(如果唔係根本實行唔到)。
根本人天生就個個唔同,能力都唔同,人為去「拍齊」所有人先最唔公平。

濫開大學濫開學位又再加深問題。最好還原基本步,減少大學學位,只收最頂尖學生。

beastiebistro 發表於 24-5-24 15:20
(副題:期望盡快回歸真正擇最優而收嘅true meroticracy教育)

之前有討論過(不過揾唔返條帖),西方大學 ...
華人算唔算少數族裔?

ekhc    發表於 24-6-5 11:03

eit2003 發表於 24-5-25 21:21
華人算唔算少數族裔?

對美國大學嚟講,華人成績太好,唔單只不受可憐甚至要減分。唔少美國professor講過,如果照正常計分方法收生,哈佛起碼應該有50%亞裔學生...

beastiebistro 發表於 24-5-25 21:52
對美國大學嚟講,華人成績太好,唔單只不受可憐甚至要減分。唔少美國professor講過,如果照正常計分方法收 ...

如果孩子係未來幾年入大學,你仲會唔會比距讀美國的大學?越頂級的越左膠。
或者去英國?好似都有類似問題。西方國家都有呢個問題。

唔通只有新加坡的大學係净土?

kwunpa 發表於 24-5-26 01:58
如果孩子係未來幾年入大學,你仲會唔會比距讀美國的大學?越頂級的越左膠。
或者去英國?好似都有類似問題 ...
好問題,亦係我思前想後咗好耐嘅嘢。
我跟得貼呢啲新聞正因為我仔過多一年就入大學,而家正在準備中。佢喺英國寄宿咗四年,英國大學就報硬。不過正因為左膠當道,佢讀私立寄宿學校要減分,所以原本都諗住報埋美國大學。還好佢都係報理科(數),所以可能都係集中嗰幾間理科大學(麻理/加理),相對冇咁左膠。

我仔另類少少,因為外語都係強項,有機會報埋瑞士蘇黎世理工,法國索邦大學或者東京大學等,又係冇咁左膠嘅大學。當然新加坡國立都係好選擇。

beastiebistro 發表於 24-5-26 02:20
我跟得貼呢啲新聞正因為我仔過多一年就入大學,而家正在準備中。佢喺 ...

你報MIT/Caltech呢啲級數的大學,學位數目遠比成績滿分的同學少。所以這些大學只可以在一大堆成績滿分的同學中用其他條件去作為篩選條件。學生各方面家庭都會被評估。

barque 發表於 24-5-26 20:03
你報MIT/Caltech呢啲級數的大學,學位數目遠比成績滿分的同學少。所以這些大學只可以在一大堆成績滿分的同 ...
呢啲唔太敢亂嚟,始終有冇料到一目了然。所以MIT近日都宣佈放棄faculty嘅DEI declaration,講到明it doesn't work。

beastiebistro 發表於 24-5-26 20:28
呢啲唔太敢亂嚟,始終有冇料到一目了然。所以MIT近日都宣佈放棄faculty嘅DEI declaration,講到明it doesn' ...

MIT international student accepted rate 相比其他同級的學校特別低

eit2003 發表於 24-5-25 21:21
華人算唔算少數族裔?
部分亞洲地區學生(包括國內、香港同南韓) 申請美國大學係會減分,因為好多大學知道如果只計成績去收生,會有太多亞洲學生。雖然申請人可以選擇唔透露種族,但其實一睇個姓氏,已經知道來自邊個國家,所以有人會因為咁去改姓,其實都幾諷刺。

ekhc    發表於 24-6-5 11:07

beastiebistro 發表於 24-5-26 02:20
我跟得貼呢啲新聞正因為我仔過多一年就入大學,而家正在準備中。佢喺 ...

NUS數學優秀嗎?

我第一次聽到!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-5-26 23:37
NUS數學優秀嗎?

我第一次聽到!
都好似幾唔錯...

beastiebistro 發表於 24-5-26 23:43
都好似幾唔錯...

有什麼出名的數學教授?或者有什麼突出嘅數學理論?有Fields Medal 得主?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 24-5-26 20:28
呢啲唔太敢亂嚟,始終有冇料到一目了然。所以MIT近日都宣佈放棄faculty嘅DEI declaration,講到明it doesn' ...

希望真係撥亂反正啦!影響埋其他學校。不過短期我唔係太樂觀,始終美國學校左癌深入骨髓。

ANChan59 發表於 24-5-27 00:03
有什麼出名的數學教授?或者有什麼突出嘅數學理論?有Fields Medal 得主?
...
我諗喺undergrad level,都係大學整體環境同埋course rigour重要啲。不過我主要都係回應網友講緊嘅左膠環境,而實際上又真係可能新加坡大學相對最唔左膠。其實我都唔抗拒佢報清華北大,不過17歲人已經有清楚自己主見,我都係「被」通知...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊