用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020直資中學DSE成績
樓主: jmk2012
go

2020直資中學DSE成績   [複製鏈接]

想請問點理解哩句描述:

Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from UGC-funded universities, and 43% are from HKU, CUHK and HKUST.

是62%中的82%中的43%嗎?

schrodinger 發表於 20-9-18 17:23
3322你都講過意義不大。

列舉升學結果仲好,剛有朋友去澳洲最top大學讀書,conditional offer只要求幾多 ...

個人認為,每種"數據"的意義都大,3322或33222或33223,甚至乎22222之數據的意義都大。

YmOra 發表於 20-9-18 17:34
想請問點理解哩句描述:

Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from UGC-funded universities, and 43% are from HKU, CUHK and HKUST.

是62%中的82%中的43%嗎?

若然是"62%中的82%中的43%",那麼真的有可能嗎?會唔會係學校登錯咗數據呢?!

62%x82%x43%=21.86%(應該不太可能)

schrodinger 發表於 20-9-21 21:15
Poyau,我問得當然已睇晒了。

舉個例,唔知播道話6X% JUPAS degree offer代表到啲咩呢?

認同呀!學校DSE資料要睇個個都曉得去校網搵嚟睇,表面資料人人都睇過,但不代表資料足以作"比較"。

Charlotte_mom 發表於 20-9-22 11:29
港同一向有榜眼,唔止今年,只係潮流興埋榜眼,近年間間推到上報
我女果年有,之前都有,可惜校網改版後無 ...

所以,港同响6、7年前收生應該最少都會有B1c成績呱?

Charlotte_mom 發表於 20-9-22 14:42
16年仲問緊係咪band one,何況13、14 (因原帖一樓已屏閉,所以show二樓)

謝謝你的資訊,我有DD印象看過那帖子。

cafeva 發表於 20-9-23 07:34
咁係港同對學生有所提升?如果有當年pre s1成績就可以印証部分。
同埋港同出左狀元後會唔會多左插班生?講 ...

始終入嚟嘅"材料"好對6年後嘅成績才有明顯的幫助,雖則話6年前有B2生入到,但始終一所自決收生的中學,個人認為B2生不比B1生多才有6年後DSE的好表現。認同你的估計,是的,插1個好學生有可能可以增加1%左右的入U%數字。

cafeva 發表於 20-9-23 09:18
我衹check 過兩大神校歷年狀元,除左這兩年一兩個全部都係其他小學入。提升幾多%你自己計計。小學3轉面試 ...

有時"外來生"實力仲叻過好多"本土生",而且兩者無衝突,盡收兩路人馬不是更聰明嗎?!好多地區名校B1a中學也會盡收B1a學生,不論本區或他區一於有幾多收幾多,今年入唔到嘛!出年嚟插班亦十分之歡迎呢!

Charlotte_mom 發表於 20-9-23 10:32

又講「呢度」

係喇係喇唔講喇

lcyesther 發表於 20-9-25 18:03
其實係疫情期間大把zoom補習,專不專心上另一回事(emoji)

其實,仲有些中學老師好有心,關心學生怕佢哋响過去的DSE表現欠理想,算係半加課時半補課型式响Zoom為學生解題。不過,跟你話齋,專不專心上係另一回事。

schrodinger 發表於 20-9-26 13:59
2020        5**         5*+        5+        4+        3+        2+
Chi        1.1        4.2        ...

似乎多數人會"補習"嘅科目無乜因疫情影響而出現""大跌"",反而少人補嘅"通識科"才出現比較大DD嘅差距。

schrodinger 發表於 20-9-26 14:53
通識好多人補習的,始終係主科。

地理應少啲掛,睇下無補習成績有無變。

謝謝!

不過,個人估計,"中文科"應該係最多人補的一科,但結果又不見得因受疫情影響下少咗補習堂使學生成績出現大跌。

akys 發表於 20-9-28 11:15
回覆 hkpapa852 的帖子

整體5+ 跌咗6%, 選修5+跌咗11%, 其實都算好大。入大學睇5+,而5** ,5* 佔5+ 內1 ...

你只看"某點" 的 "升降率"係未必可以看到整體,必需要考慮埋兩年"總科次"的升降情況,今年度DSE就比上年度少了5.5%。M1選修人數少咗,僅僅攞4嘅未必夠攞5**嘅容易入讀大學計分比重較高的學系。加上,你要小心睇"整體" 和 "選修"之百分比,和百分比係取"近似值"至1個小數點,數據未必可以表達到真實情況。個人認為,你要消化多幾次才好為數據定結論及攞去用。

原來你咁講$0.5加到0.7,係有誤導。咁?!就算有讀M1都係咪鬼嘈啫?!

schrodinger 發表於 20-9-28 16:32
一部相機,由1萬加到1萬4千,價格增加,demand減少,增加40%價格,銷情明顯下跌。

一盒火柴,由$0.5增加至 ...

可惜,响EK哩度只能容得下1人風格的"造數據分析"的模式,只有唯一一把"百分比量尺"。個人不會單單以百分比看天下,小妹甚至乎愛找出""實數""來,由自己重建番晒各種有用的數據來。

嘩!大開眼界,同一時間可以有咁多個"龍門",又係這種技倆。
‹ 上一主題|下一主題