用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哈羅&天神
樓主: panna20
go

哈羅&天神   [複製鏈接]

天神似乎唔係你想參觀就有得參觀。小一應該要8月尾先有 orientation.

wtyedu 發表於 18-6-4 18:53
對樓主這幾句話很有同感,家長的決定很大地影響女兒將來走嘅路,會好擔心選擇錯誤。

你講的話好中肯,多謝。我現仍在糾結中。一方面打算先去天神註冊,另一方面打算再去哈羅附近看樓(租)以及參加哈羅的半日學習體驗(小朋友),同埋都會帶小朋友參觀天神⋯最後做決定我都不知會如何⋯⋯但無論點樣,都好感謝大家嘅建議。

哈羅其實冇乜額外洗費,課外活動eca同enrichment基本已包在學費内。如果寄宿的有埋tutor同老師教做功課。另外出國遊學的是自願参加,其實有好多人都冇join.想了解多啲harrow可上twitter search harrowhk or harrowhk LS

SCboy 發表於 18-6-4 19:17
對於家長的commitment:
哈羅要付出是十幾年學費同埋和富貴人家打交道的洗費。
天神要付出是十二年勞心勞力 ...

讀一間主流傳統嘅學校,唔係家長做伴讀書僮就有效嘅。

Jane1983 發表於 18-6-3 23:03
都識人讀天神,亞媽係舊生,有哂心理凖備,都OK啦。小朋友夠自覺,家庭有支援,明白唔係hea讀的學校,應該 ...

對於家長的commitment:
哈羅要付出是十幾年學費同埋和富貴人家打交道的洗費。
天神要付出是十二年勞心勞力做伴讀書僮的時間。

panna20 發表於 18-6-3 11:57
我知道我都不該出這個題 一個國際一個公立 沒法比 可是事實就是拿到哈羅offer大半年了 一直打算讀哈羅 今日 ...

排名很靠前嗎?

我明白了,哈羅應該更適合你,因為哈羅已超越排名,讓你子女得到更實際的“關係”,可能更讓他/她一生受用,平步青雲。

panna20 發表於 18-6-3 13:07
是的,知道是兩回事,所以選擇一個學校就是選擇一條不同的路⋯
對樓主這幾句話很有同感,家長的決定很大地影響女兒將來走嘅路,會好擔心選擇錯誤。

我對樓主有以下的意見:
1)當然要和女兒去一去天神望望,可能已經能決定了。
2)財政上係咪真係寬裕到每月多花幾萬元毫無問題?即係交咗约兩萬學費之後仍有閑錢各類課外活動旅行等。因為當你發覺每月多了數萬元幫小朋友參加了各式活動你會好開心;情況有如你唔養車之後,搭的士唔會覺得貴。
3)回到樓主的問題,我覺得真係兩條不同的路,樓主希望女兒將來係一個踏實的人,定係充滿自信,好presentable的人呢?在哈羅肯定可以接觸「高端」的同學,但會不會太離地呢?天神的同學社會階層濶得多,但自然就没有那麼多背景好的同學。
4)都好有興趣知道樓主最後的決定和心路歷程,如不介意可分享一下。

回覆樓主:

討論咗咁耐,睇來睇去都係用”辛苦vs舒服”去衡量兩間學校,而唔係用課程、教學模式、家長期望嘅效果、將來嘅學業路途、小朋友嘅能力、性格等等客觀條件去選擇學校其實十分危險及兒戲!

回覆 virgokaren 的帖子

同意wor,我係細路,唔諗錢銀,一定揀哈羅。

virgokaren 發表於 18-6-4 09:07
你個女仲未讀哈羅,但係 York kindergarten 的?
York 都吾係 hea 校,相信佢應可應付天神的功課量。
係你 ...

唔一定,有fd york sister kg, 上tko 4小龍都 struggle
at the end, know what u r getting urself into

panna20 發表於 18-6-3 14:40
我女好中意哈羅 至於天神 我和女兒都不了解 也沒去過⋯

你個女仲未讀哈羅,但係 York kindergarten 的?
York 都吾係 hea 校,相信佢應可應付天神的功課量。
係你地想點啫!兩間讀上去都吾錯!
但我係小朋友的話,一定想去哈羅。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 MrBeast 的帖子

當局者迷,見唔少。

Jane1983 發表於 18-6-4 08:45

個女係你教,除非佢性情和資質真係好唔適合,否則正常智商,由細到大有伴讀,幼稚園 ...

any relation takes a long time to build.  但如你所說,ls or is, 父母乜都唔理就要望祖先保佑了

個女係你教,除非佢性情和資質真係好唔適合,否則正常智商,由細到大有伴讀,幼稚園打好基礎,佢明白做功課溫習係自己責任,咁無話會唔合格被逼走。當然開唔開心,值唔值得,係咪辛苦,呢d嘢就每個人感受唔同。
親子關係係重要,不過係小一選校講就早咗d。家長仲係蜜月期,未感受到青春期佢睬你都傻的威脅。

Jane1983 發表於 18-6-3 23:03
都識人讀天神,亞媽係舊生,有哂心理凖備,都OK啦。小朋友夠自覺,家庭有支援,明白唔係hea讀的學校,應該 ...

龍校來説,照理唔洗咁緊張,可能只是家長的心魔,有時人在江湖,身不由己⋯去跟風,破壞親子關係唔值得。不過呢樣野又not limited to ls,有西人fd 同子女summer vacation, 最後兩母女好似仇人見面咁分開坐 (fd thought the episode rather funny)

醒目開學勳章 貢獻勳章

ddtt347 發表於 18-6-3 18:18
「阿女平時唔再講廣東話,就算講,都似鬼妹講廣東話,今年12歲,滿口英文粗口,識自己响IG做生意,仲識批 ...
我只係唔認同某d野,但佢真係smart嘅
恐龍家

wtyedu 發表於 18-6-3 22:34
我囡讀天神,都覺得正正常常,喜歡閱讀,家長會關心小朋友,要跟上應該唔難喎。不過真係有D 同學好勁!
...

我都有差不多的選擇,有啟思和油基顯。

學費可以應付,但如果有免費又好的,當然想慳錢。

哪一間較好呢?

wtyedu 發表於 18-6-3 22:34
我囡讀天神,都覺得正正常常,喜歡閱讀,家長會關心小朋友,要跟上應該唔難喎。不過真係有D 同學好勁!
...

我都有差不多的選擇,有啟思和油基顯。

學費可以應付,但如果有免費又好的,當然想慳錢。

哪一間較好呢?

都識人讀天神,亞媽係舊生,有哂心理凖備,都OK啦。小朋友夠自覺,家庭有支援,明白唔係hea讀的學校,應該可以的。最怕心存僥倖,屋企又唔願意支持(如晚晩電視開到訓覺,個個星期六曰豐富節目去玩),咁又難搞。

sissysze 發表於 18-6-3 18:51
其實唔太懶 (女 & 家長), 轉數唔太慢, 又唔介意高小一鑼鑼o既功課, 天神無o野o既. ...

‹ 上一主題|下一主題