用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS math 程度
樓主: LC167
go

IS math 程度   [複製鏈接]

我本身係一個好典型的文科人,數學由細到大都好差,會考好幾科考得好好都唔及數學科一科竟然及格咁開心。所以,關於數學,我認識得好膚淺。不過,我仔似我老公,佢D數幾好,唔洗點教一點就明嗰種,但肯定唔係天才或數學資優,只係一個鍾意數學的小朋友。

上面的說明只係喺我比意見前一D背景,等大家明白我並非一個對數學科好有研究的家長。我嘅睇法係,暫時來說,我仔現在在esf讀year 4,相等於本地小學的三年級,我仔教的數無落後過本地小學,暫時我同朋友讀本地小學的小朋友比較,學嘅嘢係差不多,不過,本地學校的數學題好鍾意用D好tricky的題目去考小朋友,但我仔學校就唔會出嗰D題目,比較著重基礎概念的理解。

我嘅體會有幾方面,首先esf(或者只係我仔嗰間)係好因材施教,佢哋會做好多評估,然後將小朋友分唔同程度咁去教,我仔係班中數學比較好的一群,所以佢學的也較深,佢哋將一班分三個程度去教,佢派返嚟的功課係比其他兩級的小朋友嘅功課深一點。

不過,我仔並唔係全級數學最叻嗰幾個,以我所知,佢同級有三、四個小朋友係特別被分咗出來,去跟校長學數學的,校長本身係主修數學,以前係數學老師,嗰幾個小朋友學嘅嘢係深好多,其中有一個,我知道係被確認咗係資優嘅小朋友,佢已經學緊中學嘅數,我見佢係識做代數,佢係嗰種有少少特能嘅小朋友,即係一眼望完個bar code可以即刻背返晒出來嗰種。

另外,我知道每間esf嘅做法都好唔同,重視數學嘅程度都好唔同。我朋友有個同齡的兒子都係讀esf,不過唔係同我仔同一間,我哋談論間得知我仔學校比較著重數學呢科,而佢嗰間相對嚟講係無咁著重。我仔year 3時日日有數學功課,每星期都有quiz,而我朋友嗰間就無功課又無定期的quiz。

所以,結論係每間esf都唔同。以我所見的也只係去到暫時而已,即year 4為止,我仔間學校教嘅數學無落後過本地小學。不過有一樣嘢幾得意,佢哋教數真係同本地學校好唔同,會花好多時間係概念嘅認識上面,要小朋友完全明白成個概念,而唔係算式嘅操練,我仔學校已經算係有操練,但對我呢個出身本地學校的家長嚟講,係好小兒科。我細個學數,無人話我知概念係點,正如現今本地小學的小朋友,學乘數前要背乘數表,而背嘅時候,好多都未知究竟乘數係用嚟做D咩嘢。仲有,佢哋好得意,有時教嘅嘢會行番轉頭,唔似本地小學咁只會愈來愈深,教完乘除基本上唔會返番去加減。但我見我仔學校,教完乘除會突然返番去加減,對本地家長而言係有d怪,但我相信佢哋係有目的咁做,唔係亂來。我個人覺得ESF嘅教案係已經發展得幾成熟,係有系統的。深淺個個人嘅睇法都唔同,我自己就無太多研究,但我就投咗信任一票。起碼我仔好鍾意數學,無被過份操練攪到佢無晒興趣,事實係佢對數學嘅興趣係愈來愈提高,我已經好欣慰。

MGTM  Thanks for the sharing! As a new ESF mum (joining at year 6 n year 3), it is very useful for me.  發表於 16-9-30 10:58
LuckySesame  Thanks for the analysis.  發表於 16-9-27 18:35

Activehealth 發表於 16-9-21 16:08
回覆 小猴子兒 的帖子

恕我愚昧問句,你話全家都幫唔到佢,又話唔會幫佢,又無俾佢出去考試一試身手, 你又 ...

兩位的公子都是數學天份高的資優生,各師各法,相信都必有所才。看見你們的「辯論」,我們平凡子女的家長也學到野, 沒有對錯的方法大家稍安無燥,記著,EQ勝過IQ , hug hug.

canteen31 發表於 16-9-21 16:06
It's a matter of personal choice of getting a tutor or not, one can always say there is no need to b ...
Absolutely agreed!
Please be reminded I was not the one who diverted the conversation in the first place.

小猴子兒 發表於 16-9-21 16:07
謝謝分享前面太長沒有時間看,只看了最後一段話,說什麼收入不高根本沒有錢去支持,我也不贊同這個說法,那 ...

Deleted

回覆 小猴子兒 的帖子

Deleted

It's a matter of personal choice of getting a tutor or not, one can always say there is no need to buy an expensive Hermes bag, in the end...whichever works!

And this discussion has diverted to the usefulness of tuition rather than discussion about the Math level in IS.....

小猴子兒 發表於 16-9-21 15:21
根本不值得envy 還怎麼談得上酸grapes?我兒子現在剛開始year 6  差不多學完了IB DPM Maths via self learn ...

Deleted

回覆:IS math 程度

老實說,天才真的不用補習,不過想搵人切磋,研究都可以理解.

小猴子兒 發表於 16-9-21 11:47
我也沒有想過小朋友在year6, 7 都洗1千元錢一堂去補數學,我通常都係聽到D 家長在year11, 12,13 才開始找 ...

Deleted

LuckySesame  Don't worry about other people you are doing one fine job mama! thanks for sharing.   發表於 16-9-27 18:15

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+16-9-19+23:1

原帖由 samsam123321 於 16-09-19 發表
我女是數弱,佢地教成咁,佢衰多兩錢重。

回覆:Monstereasy 的帖子

引用:+本帖最後由+bforbtec+於+16-9-18+21:33+編

原帖由 bforbtec 於 16-09-18 發表

大幅落後2-3年
我用新加坡卷溫習,IS G3 vs Sg LS P3
可能因為初小課程分別不大, Sg快半年左右,但唔算難.

lui 發表於 16-9-18 21:35
我對學校教數也不敢恭維,東一勿,西一勿。我也是上英國website俾exercise 小朋友做。

...

其實主因是就算最勁果班都唔係個個都咁好。教學上有困難。加上IS學生及其它科老師對數學不重視/忽視都係問題起因。對數學勁科學勁的人叫做geek.無人想做geek.變成個個都唔重視。相反,本地中學對數學科學勁的學生評價正面好多

samsam123321 發表於 16-9-19 09:23
Welcome hih.btw,i like to read your post

心水清

He is a math tutor and has been in EK a long time with different web names.

引用:Quote:lui+發表於+16-9-19+15:50+ We+used+

原帖由 fundad 於 16-09-19 發表
Thanks.  Any book stores in HK selling these exercises or you buy it online?  Any online store to r ...
U can check book depository

lui 發表於 16-9-19 15:50
We used uk materials. Cgp publication

Thanks.  Any book stores in HK selling these exercises or you buy it online?  Any online store to recommend?  Sorry for too many questions.

Activehealth 發表於 16-9-18 23:16
我要問吓阿仔個Maths tutor, 可唔可以公開佢啲contacts.

佢收成仟蚊個鐘,但佢個schedule 已經full 哂。
係咪 Adxxxn 呀?
‹ 上一主題|下一主題