用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 2008 小一 chatroom
樓主: licca
go

2008 小一 chatroom [複製鏈接]

原帖由 JCHANG 於 08-11-4 20:54 發表
oulau

佢地兩姊妹同你個囡一樣最弱 GE, 其餘都 OK, 你都好有5x分,家姐 4x 而呀妹 7x, 呀妹仲話佢個班有人只得 15分,都唔知係唔係?

頭兩個月我比佢地補習,我覺得返來的的功課佢地都唔係好明就做咗,有時有時間就再教,但無 ...

Hi JChang,

我都好想自己教番,但收工返到屋企都七點幾,食完飯都八點幾,睇一睇佢啲功課,執埋書包都九點,真喺冇乜時間。

原帖由 A.Pekkle 於 08-11-6 08:59 發表
Rabbitlolo

其實我都好滿意架喇, 但都要嚇佢囉, 同佢講今次只係測好小內容, 下次就由頭到尾全部要考架喇, 吾溫書吾得架, 不過最緊要係佢平時上堂要留心, 因為如果上堂都吾明的話就點溫書都無用架喇. 佢又好似聽得明 ...

Hi Rabbitlolo,

學校網頁已列明張相嘅size。
所以Upload張相之前要將相嘅Pixel Size改細啲先得。

OULAU & JChang,

小朋友升咗上小一後, 時間真係唔夠用!

我囝囝放學後,食完嘢就開始做功課, 睇一陣電視(1/2 hr),而我就幫佢對功課; 睇完tv去練琴, 跟住叫佢自己背默中文或溫習課本, 因為我要煮飯; 食完飯同佢玩下(約20-30mins), 就開始問佢溫咗邊科, 同佢溫下書, 跟住九點就要上床睡覺!  好趕

所以星期六一定會用2hrs同佢溫習該星期所教過的, 如果唔係就c火了!

依家距離12月考試仲有個半月, 你哋在星期六日同囡囡溫習番應仲夠時間, 大家一齊add oil la

原帖由 OULAU 於 08-11-6 14:25 發表

Hi JChang,

我都好想自己教番,但收工返到屋企都七點幾,食完飯都八點幾,睇一睇佢啲功課,執埋書包都九點,真喺冇乜時間。

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-6 15:13 發表

我囝囝放學後,食完嘢就開始做功課, 睇一陣電視(1/2 hr),而我就幫佢對功課; 睇完tv去練琴, 跟住叫佢自己背默中文或溫習課本, 因為我要煮飯; 食完飯同佢玩下( ...

Hi Rabbitlolo,

多謝你的鼓勵,我哋一齊努力啦!

朗文在崇光21樓開倉

各位家長:

朗文Longman於十一月三日開始,在銅鑼灣崇光開倉,所有貨品減價促銷。
現場所見有英文故事書、字典、練習、模擬測驗、系統評估的模擬試題等,每日下午4時開始,更有$10底價拍賣,有興趣就自己去睇吓啦!
開倉地點:銅鑼灣崇光百貨21樓
日期及時間:
11月5至9日(星期三至日) 10:00am-10:00pm
11月10日(星期一) 10:00am-8:00pm

Ribbitlolo & OULAU,

時間真係好唔夠洗,有時同佢地溫書 (分開溫)都溫到我暈,有時以為同家姐溫咗但原來個個是呀妹,唔係唔知邊個打邊個,而係進度問題,有時家姐 ﹨呀妹教先,到做功課的時候又做???  乜我唔係已教你﹨温咗?

唔知係咪咁....我以為同佢地兩個都溫哂書,結果兩個的  GE 分差咁多

回覆 # 的文章

JCHANG,

做媽媽忙, 做在職媽媽更忙, 做孖囡媽媽忙上加忙....   真係極為配服妳.  努力.. 加油..

無錯, 要同時應付2個真係唔簡單, 少D精神都唔掂. JCHANG, 你好勁呀 !

原帖由 tchan37 於 08-11-11 12:18 發表
JCHANG,

做媽媽忙, 做在職媽媽更忙, 做孖囡媽媽忙上加忙....   真係極為配服妳.  努力.. 加油..

tchan37 , nene

多謝你地鼓勵。

想請問各位

你地點同小朋友溫中作,佢地好差,好多時都只得 6x 分,講了多次都有錯漏,唔係漏時間就漏動作.....,再唔係就連提供的生字都無寫或寫錯字,點好....

原帖由 JCHANG 於 08-11-12 19:47 發表

多謝你地鼓勵。

想請問各位

你地點同小朋友溫中作,佢地好差,好多時都只得 6x 分,講了多次都有錯漏,唔係漏時間就漏動作.....,再唔係就連提供的生字都無寫或寫錯字,點好.... ...

記得有個知名作家講過: 只要多看書就會自自然然作到文.

或者亦可要小朋友多些描述見過嘅事件, 家姐同細妹講, 細妹同家姐講, 妳可以令佢地互動互助, 相信會有幫助架.

加油!!
tchan37

JCHANG,
我都係應為多看書的幫助會最大, 到現在我每晚都會同阿囡看中英圖書(約30mins), 温書只會在星期六日做, 圖書唔可以唔睇, 慢慢, 她無論認字能力, 閱讀理解或造句都很好, 不用額外吹谷, 但起初的進步不明顯, 係長遠戰!
另外, 可每次用兩姐妹比賽或儲貼紙換奬品的方法去同佢地一齊温,  增加吸引力!
要揍兩個,又要工作真係辛苦,加油!

原帖由 JCHANG 於 08-11-12 19:47 發表

多謝你地鼓勵。

想請問各位

你地點同小朋友溫中作,佢地好差,好多時都只得 6x 分,講了多次都有錯漏,唔係漏時間就漏動作.....,再唔係就連提供的生字都無寫或寫錯字,點好.... ...
:-)

Rabbitlolo,

阿仔仲有時間睇電視咁利害!我阿囡做野慢....都死,現在要做埋網上工課,就連玩的時間都冇啦!

原帖由 Rabbitlolo 於 08-11-6 15:13 發表

我囝囝放學後,食完嘢就開始做功課, 睇一陣電視(1/2 hr),而我就幫佢對功課; 睇完tv去練琴, 跟住叫佢自己背默中文或溫習課本, 因為我要煮飯; 食完飯同佢玩下( ...

JCHANG,
係呀, 多閱讀圖書會有很大的幫助, 就算唔睇都要讀比佢地聽, 睇得多聽得多, 佢地自然就學會了句子的結構, 而且用字會多元化D.

karen_karen,
我想問下"網上功課"是什麼東西 ? 我無聽亞仔講過, 死啦, 係咪開始左我都唔知呢?

多謝你地鼓勵。

想請問各位

原帖由 nene 於 08-11-13 14:27 發表
JCHANG,
係呀, 多閱讀圖書會有很大的幫助, 就算唔睇都要讀比佢地聽, 睇得多聽得多, 佢地自然就學會了句子的結構, 而且用字會多元化D.

我想問下"網上功課"是什麼東西 ? 我無聽亞仔講過, 死啦, 係咪開 ...

Nene

學校已經派咗網上評估網址同密碼,要佢上網做評估。
網址同密碼貼在學生手冊內,網上評估嘅喺英文卷,有時間限制,20分鐘答20條,大部份都好簡單,唔使太擔心噃。我個女做咗喇,你哋啲仔女做咗味呀?

OULAU

nene,
我地e班係上星期五已派了password & 網址(係半張a4紙大,要自己貼在手冊中), 係中英數音都有的, 可以日日做, 但不是一定要做,  我就覺得幾好, 當温習, 我阿囡做得很開心, &我同佢講做完功課至準做, 佢就做功課都做得快了, 會唔會你班未派呢?

原帖由 nene 於 08-11-13 14:27 發表
JCHANG,

我想問下"網上功課"是什麼東西 ? 我無聽亞仔講過, 死啦, 係咪開 ...

OULAU,
咦! 咁你個班係唔係只係派了英文網上評估的PASSWORD, 我地班已派了其他科, 如:每日一編, 又會相差咁遠!

原帖由 OULAU 於 08-11-13 15:53 發表

Nene

學校已經派咗網上評估網址同密碼,要佢上網做評估。
網址同密碼貼在學生手冊內,網上評估嘅喺英文卷,有時間限制,20分鐘答20條,大部份都好簡單,唔使太擔心噃。我個女做咗喇,你哋啲仔女做咗味呀?

OULAU ...

Karen,

阿仔要在5:15pm完成所有功課至有得睇!  遲咗.... 話知佢喊或發脾氣, 都係無得睇架   
咁王公子就會好好善用class teacher period, 呢個方法可以增加佢做功課的motivation & concentration

升上小一之後, 玩的時間少之又少 所以盡量係食完飯後一家人玩番一陣, 在六/日同佢outing囉!  綱上功課唔會日日做, 俾番d 私人時間佢

原帖由 karen_karen 於 08-11-13 12:04 發表
Rabbitlolo,

阿仔仲有時間睇電視咁利害!我阿囡做野慢....都死,現在要做埋網上工課,就連玩的時間都冇啦!

請問1E班 同學, 星期一旅行日是否要交功課? 我囝囝說陳主任話星期一交功課, 有無人可以Confirm 一下.

原帖由 karen_karen 於 08-11-14 11:39 發表
OULAU,
咦! 咁你個班係唔係只係派了英文網上評估的PASSWORD, 我地班已派了其他科, 如:每日一編, 又會相差咁遠!

Karen_Karen,

原來已經派咗幾日,個女返嚟冇講話要上網做,所以遲咗至知要開始做,真喺比佢激死。

OULAU,
唔駛激死! 個個小朋友都係咁架啦, 我每日都會係佢書包尋寳, 有好多時都係我尋到寳佢至講咋!

原帖由 OULAU 於 08-11-19 10:14 發表

Karen_Karen,

原來已經派咗幾日,個女返嚟冇講話要上網做,所以遲咗至知要開始做,真喺比佢激死。

‹ 上一主題|下一主題