用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港東區婦女褔利會幼兒園家長傾下計 [筲箕灣] ...
樓主: Linki
go

香港東區婦女褔利會幼兒園家長傾下計 [筲箕灣] [複製鏈接]

Re: 香港東區婦女褔利會幼兒園家長傾下計 [筲箕灣]

SORRY , 我以為係 耀東村上面果間----香港中國婦女會幼兒中心添 ,
但愛蝶灣果間唔係叫 --- 保良局 XX 幼兒園 咩 ?>??

咁我個女依家 13個月, 可唔可以幫我問下幾時可以報名呀 ???
[@@ 兒童智能筷子 @@]

hi sallymama

比個電話妳打去問下啦 25613409  

Linki ,

唔該晒      

唔好的動作我都係唔講架啦.費事影響到大家.
不過我話同亞仔轉校都係考慮緊,等佢讀完哩個期睇點先啦

Linki ,

問左啦, 依家可以報名, 好似話要留位費, 唔該晒你呀 .....

咩事啫 ?? 等我都參考下......
sywong 寫道:
唔好的動作我都係唔講架啦.費事影響到大家.
不過我話同亞仔轉校都係考慮緊,等佢讀完哩個期睇點先啦

sallymama, 唔使唔該, 小意思  

唔好的動作我都係唔講架啦.費事影響到大家

唔緊要啦, 希望佢地嗰次係無心之失啦  

嘩, 乜冇上黎一排又有新野啦, 不過呢d野唔見就當冇lu, 費事攞小吉黎攪, 因為佢"應該"開始適應間學校, 是但啦!

sallymama,

小吉今年8月入學, 之前好似唔駛留位費架喎, 不過佢地係咁講啫, 我記得個時我仲未決定讀邊間而又未交學費, 都係用"拖"字抉之ma...hehe

小吉媽媽

小吉 媽媽 ,

咁你有冇諗過等 小吉到 2歲8個月 同佢轉第二間幼稚園園呀 ???

小吉媽媽 寫道:
嘩, 乜冇上黎一排又有新野啦, 不過呢d野唔見就當冇lu, 費事攞小吉黎攪, 因為佢"應該"開始適應間學校, 是但啦!

sallymama,

小吉今年8月入學, 之前好似唔駛留位費架喎, 不過佢地係咁講啫, 我記得個時我仲未決定讀邊間而又未交學費, 都係用"拖"字抉之ma...hehe

小吉媽媽

Dear Sallymama,

其實最初都有諗過架, 因為真係唔忍心佢咁細個返全日, 不過因為只有返全日制先可以申請社署資助, 到左依家小吉佢返左兩個月, 發覺佢"終於"呢度既適應學校生活, 如果出年再轉, 我怕佢又要再重頭黎過, 我依家諗起都怕,   同埋呢間學校口埤幾好呀, 所以都係......出年先算lu....

小吉媽媽

小吉媽媽,

呢間學校個地址係咪係西灣河民生中學果頭架, 因為我打電話去, 聽電話個女仔又講唔到位置係邊度, 淨係話係愛蝶灣小學附近, 咁我老公又話太遠, 早早行過去, 再搭車返工都幾唔方便, 隨然崇真近我屋企, 但我見到d校服好求其咁, 得件背心套住, 好唔正規咁, 學費又貴喎 ( 每個月差唔多 貴$500 蚊架) ......
真係唔知點 .....
小吉媽媽 寫道:
Dear Sallymama,

其實最初都有諗過架, 因為真係唔忍心佢咁細個返全日, 不過因為只有返全日制先可以申請社署資助, 到左依家小吉佢返左兩個月, 發覺佢"終於"呢度既適應學校生活, 如果出年再轉, 我怕佢又要再重頭黎過, 我依家諗起都怕,   同埋呢間學校口埤幾好呀, 所以都係......出年先算lu....

小吉媽媽

sallymama, 學校個地址係愛平樓地下, 愛東商場行出 d, 近海旁, 我屋企行去 5 分鐘度, 再行去地鐵唔使 5 分鐘.

Linki ,

唔該晒, 今日放工去睇下先,
我就係見到你囡囡張大頭相係咪係學校影架 ? 校服都似正規學校果d, 又睇到你地講d先生都幾好, 所以咪想試下囉,
以前我個女有個同學仔過左 2歲都去左呢間讀, 佢叫朗朗 ( 唔知佢全名 ) 男仔黎架 , 佢大我女一年到啦, 依家應該讀 n2, 唔知你地識唔識佢呢 ?
Linki 寫道:
sallymama, 學校個地址係愛平樓地下, 愛東商場行出 d, 近海旁, 我屋企行去 5 分鐘度, 再行去地鐵唔使 5 分鐘.

sallymama,

唔知你講既朗朗, 會唔會係蔡皓朗(N2)呢, 我聽佢媽咪講過佢以前番保護兒童會既, 依家同小囡同班.

Linki & 小吉媽媽,

你地收到去旅行既通告未呀, 你地會去嗎? 我已經幫亞囡報左名咯(2大1小), 之前有媽咪話去迪欣湖記得要帶備套衫換, 因為小朋友玩完水會成身濕晒. 亞囡就好期待, 成日話搭旅遊巴去"迪士尼遊樂園"喎.

蔡皓朗--- 我估應該係佢囉, 如果你見到佢 or 佢媽咪, 你問佢記唔記得 "朗朗妹 " , 因為我個女 kayee 同朗朗側面好似樣, 咁d姑娘就叫 我個女--- 朗朗妹囉, 朗朗走左都係咁叫左好耐先改到口 , 而朗朗又好鍚 kayee 喎, 成日 tum 我個女瞓覺, 我個女果陣時得 幾個月大, 成日一扭計朗朗就過黎同佢玩, kayee 都好鍾意呢個哥哥架  ~~~

嘩~~ 咁好呀, 可以去廸欣湖玩 ? 好羡慕呀 .....
sarahlee 寫道:
sallymama,

唔知你講既朗朗, 會唔會係蔡皓朗(N2)呢, 我聽佢媽咪講過佢以前番保護兒童會既, 依家同小囡同班.

Linki & 小吉媽媽,

你地收到去旅行既通告未呀, 你地會去嗎? 我已經幫亞囡報左名咯(2大1小), 之前有媽咪話去迪欣湖記得要帶備套衫換, 因為小朋友玩完水會成身濕晒. 亞囡就好期待, 成日話搭旅遊巴去"迪士尼遊樂園"喎.

我都會去旅行 ga, 到時見啦   記住頭插紅花為記, (ccc. 講笑 ja)

另外妳地有冇join 家長會呀? 星期三開會 wor

sallymama,
我琴日撞到朗朗2母子, 捉住佢傾咗好耐呀^.^
佢果時'幫手'睇bb架, 琴日都有講開
朗朗mami 話哥哥以前係北角返呢間, so 朗朗都返呢間, 口碑excellent 喎, although 唔同主任
我認識嘅石倩x/歐子x ling ling, 都係東區讀緊
你屋企串地'loan'行去唔太遠呀.
我好緊張咁, 係展希1歲已交表, 等出年1月in; 若ok, 打算出年9月返;
祟真, 去睇過, 全園好暗, 同埋我地無宗教信仰(佢地話無所謂, 好多小朋友/屋企都無); 校服係背心/書包
丁x珠就, 2公婆去門口按鐘攞咗表格, 問幾個??, answer態度好唔舒服(可能係佢啫); 校服係背心/書包; 好似同學仔'x家俊' 家姐讀緊, 見過daddy帶佢
保會有d家長/小朋友讀緊耀東嘅西區or中國婦女會, 話幾好又有校車&延展(我地無諗, 因比較唔方便)

Linki,

我都諗住去家長會, 但可能會遲到, 因為我放6:00pm, 所以的時間"勁趕", 可以既話或者係公司提早小小走, 但要視乎當時情況咯. 但家長會唔係13/10(星期四)開嗎? 改了時間??

sallymama,

等我下次見到佢媽咪問下佢先, 去旅行佢地每年都會搞一次, 當然要收費啦, 或者遲些有機會我地都會一齊去架.

minghei ,

你見到朗朗母子呀? 我一次都未撞到佢地, 係我老公有次係街巿見到朗朗媽咪, 同佢傾左陣咋.....
我都覺 丁x珠 D人態度好差, 我又係打去問佢可唔可以入去參觀下, 佢話以前就冇問題, 依家因為沙士, 所以唔俾人入去參觀喎, 我心諗, 人地湊放學咪一樣入去~~~
我都係諗住出年 9月俾KAYEE 讀, 但 9月10日出世 , 爭 10日 2歲, 佢地會唔會收架 ???
minghei 寫道:
sallymama,
我琴日撞到朗朗2母子, 捉住佢傾咗好耐呀^.^
佢果時'幫手'睇bb架, 琴日都有講開
朗朗mami 話哥哥以前係北角返呢間, so 朗朗都返呢間, 口碑excellent 喎, although 唔同主任
我認識嘅石倩x/歐子x ling ling, 都係東區讀緊
你屋企串地'loan'行去唔太遠呀.
我好緊張咁, 係展希1歲已交表, 等出年1月in; 若ok, 打算出年9月返;
祟真, 去睇過, 全園好暗, 同埋我地無宗教信仰(佢地話無所謂, 好多小朋友/屋企都無); 校服係背心/書包
丁x珠就, 2公婆去門口按鐘攞咗表格, 問幾個??, answer態度好唔舒服(可能係佢啫); 校服係背心/書包; 好似同學仔'x家俊' 家姐讀緊, 見過daddy帶佢
保會有d家長/小朋友讀緊耀東嘅西區or中國婦女會, 話幾好又有校車&延展(我地無諗, 因比較唔方便)
‹ 上一主題|下一主題