用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試
樓主: 明天更好!
go

陳守仁面試   [複製鏈接]

回覆:Chirley 的帖子

阿仔話最鍾意TSL, 見佢出到嚟都好開心
佢話有中文詞語認讀,簡單英文重組句子,
bingo遊戲等,相信每個小朋友考嘅嘢都唔一樣,因為同同學仔媽咪傾開兩個小朋友講嘅嘢係截然不同嘅

引用:我仔話有睇video,+有bingo+game+是英文配字

原帖由 Sbaby 於 16-10-03 發表
我仔話有睇video, 有bingo game 是英文配字的。佢會知自已答對4條,錯1條。用電腦答的 ...
請問英語bingo,是用phonics玩嗎?

回覆 gglover 的帖子

請問有沒有畫畫環節呢?

往年有, 但問及小兒, 他說沒有呢!

引用:回覆+gglover+的帖子 請問有沒有畫畫環節

原帖由 rose2017 於 16-10-03 發表
回覆 gglover 的帖子
有填顏色。

rose2017  謝謝分享  發表於 16-10-3 19:36

Manman1010 發表於 16-10-3 17:38
bingo遊戲等,相信每個小朋 ...

我小朋友話無考過重組句子,會唔會係因為唔會收佢2nd in, 考黎都無謂。

回覆 cloudwingwing 的帖子

我都係,凍過水了。

引用:Quote:Manman1010+發表於+16-10-3+17:38+

原帖由 cloudwingwing 於 16-10-03 發表
我小朋友話無考過重組句子,會唔會係因為唔會收佢2nd in, 考黎都無謂。
應該唔關事,我諗每個小朋友考嘅嘢唔係一模一樣

引用:回覆+cloudwingwing+的帖子 我都係,凍過

原帖由 6903658 於 16-10-03 發表
回覆 cloudwingwing 的帖子

我都係,凍過水了。
唔好自己嚇自己,我仔同佢同學仔考嘅嘢都好唔同,人地有卡通睇有畫畫,我仔扁哂咀話點解佢無架

回覆 Manman1010 的帖子

請教一些問題,pm你。

我想問填色係計唔計分?定係玩完IPAD俾小朋友消磨時間?

Manman1010 發表於 16-10-3 17:38
bingo遊戲等,相信每個小朋 ...

你仔都講左好多野,我仔無咩講我亦懶得問了,不過佢都話鍾意間學校同開心既,
佢覺得好玩啵
之後帶左佢去食雪糕就返屋企,
到而家我都唔知佢係果日做過乜

Felix223  RELAX 吓, 媽媽. 反正已經面試了.  發表於 16-10-5 11:29

回覆:Chirley 的帖子

老公唔鍾意啲咩?我剛是小一新生家長,我老公初時都唔鍾意架。。。而家越嚟越鍾意,小朋友都越讀越開心

catdonut 發表於 16-10-5 13:41
老公唔鍾意啲咩?我剛是小一新生家長,我老公初時都唔鍾意架。。。而家越嚟越鍾意,小朋友都越讀越開心

...

我老公只係講左兩句咋, 我都無追問佢了,因為主要對阿仔果個係佢唔係我, 同埋之前聽TALK果個都係佢
如果佢既感覺都唔太鍾意既, 我亦唔想勉強佢...或者我搵機會再問下佢都好
請問點解你老公當初都唔鍾意既

Chirley 發表於 16-10-5 14:47
我老公只係講左兩句咋, 我都無追問佢了,因為主要對阿仔果個係佢唔係我, 同埋之前聽TALK果個都係佢
如果佢 ...

女士鍾意英文好。都聽過男士唔鍾意。

retriever 發表於 16-10-5 15:00
其實語景唔係我最鍾意既原因, 係我覺得佢氣氛比較輕鬆D (但唔代表唔駛努力),而且計過學費同可預計到既支出都叫俾到咪試下囉, 因今年實在出生率高唔自己去試下唔得

retriever 發表於 16-10-5 15:00

但個日既學生義工英文就唔係好得。可能搵個唔係好叻既出黎練習下。

引用:同時間有另一場,有冇人知如果遅到有冇得入

原帖由 melun 於 16-10-02 發表
同時間有另一場,有冇人知如果遅到有冇得入?
我都系撞呀,照去會唔會唔畀in?

回覆:陳守仁面試

我個小朋友話呢間既面試最悶,淨係用電腦顯示D字,英文字好長,中文係佢未見過既字,全部都唔識,乜真係出得咁深嗎?
唔通一間睇黎happy school既學校,要收學術底好强既學生?咁大反差?定係因為要容易D從7000+人揀百幾人,所以要出深D?

dadidadida 發表於 16-10-10 02:02
我個小朋友話呢間既面試最悶,淨係用電腦顯示D字,英文字好長,中文係佢未見過既字,全部都唔識,乜真係出 ...

Happy school? Out la!

過去呢幾年,我都有朋或同事係不同年級就讀,課程慢慢開始加深,尤其中文。加上面試越來越重視考學術,甚至有啲SFA嘅feel。

如果有留意佢地過去三年嘅升中表現,好似冇乜大進步,有可能係佢地學生的中文程度平均較低(包括NCS在內),係PreS-1 的成績拖低學校整體成績,以致Band1 生的比例同學校名氣不成正比。TSL 自去年取消 French stream 同時要求NCS 學跟香港學生一樣的中文課程,好明顯,學校呢啲新政,可能係想一步一步改善全體學生的中文能力,繼而提升學校升中表現。

HaYi  親身經驗, 高小絕對未算谷, 升中我覺得以唔谷的來計都好好,  長遠改善中文是要的,   發表於 16-10-10 07:59

serinac 發表於 16-10-10 07:46
Happy school? Out la!

過去呢幾年,我都有朋或同事係不同年級就讀,課程慢慢開始加深,尤其中文。加上 ...

//親身經驗, 高小絕對未算谷, 升中我覺得以唔谷的來計都好好,長遠改善中文是要的,  //

4年前,阿女考的時候,我有見過校長,他給我的印象是不會滿足於=》只是唔谷,又有好升中的。

阿仔今年考,雖然他的學術程度比家姐當年好,但難說可過第一關,希望有機會再見楊校長啦!(emoji)
‹ 上一主題|下一主題