用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼定附近幼稚園?非常掙扎...
樓主: dragonwarrior
go

名幼定附近幼稚園?非常掙扎... [複製鏈接]

引用:Quote:teambuilder+發表於+13-5-24+22:04+

原帖由 taktakchichi 於 13-05-27 發表
如果我無估錯, 你個女讀緊個間係九龍塘樂基, 都唔易入
樂基因為位少,難入過SC好多好多!

crazymum 發表於 13-5-27 13:28
樂基因為位少,難入過SC好多好多!
原來如此, 當日樂基同SC面試撞時間 (SC面試10:00, 樂基11:00), 所以我都無去

引用:Quote:crazymum+發表於+13-5-27+13:28+樂基

原帖由 taktakchichi 於 13-05-27 發表
原來如此, 當日樂基同SC面試撞時間 (SC面試10:00, 樂基11:00), 所以我都無去
咁樂基算係play school?

咁算唔算名幼呀?

各位jm可否講下邊D係名幼呀?(at least 響你心目中)

請不要用簡寫,我睇唔明

回覆:名幼定附近幼稚園?非常掙扎...

SC, Victoria, 根德園,基督堂(沒K1)等。

引用:SC,+Victoria,+根德園,基督堂(沒K1)等。

原帖由 Moonlight819 於 13-05-27 發表
SC, Victoria, 根德園,基督堂(沒K1)等。
咁樂基同協恩算明幼嗎?

Thank you

dragonwarrior 發表於 13-5-28 00:20
咁樂基同協恩算明幼嗎?

Thank you
協恩算是名幼, 只得2班, 有數百人爭.
樂基不確定, 但都係難入

蘇浙,真光,玫瑰崗(依家仲出名wakaka),培正,st. Paul K (spk),st. Paul N (SPN),民生.......但一間都無考過

引用:Quote:dragonwarrior+發表於+13-5-28+00:20

原帖由 taktakchichi 於 13-05-28 發表
協恩算是名幼, 只得2班, 有數百人爭.
樂基不確定, 但都係難入
Thanks for your info...

Wah 收兩班,但有幾百人爭  我諗大離份名幼都係咁上下!

引用:蘇浙,真光,玫瑰崗(依家仲出名wakaka),

原帖由 miss0217 於 13-05-28 發表
蘇浙,真光,玫瑰崗(依家仲出名wakaka),培正,st. Paul K (spk),st. Paul N (SPN),民生.......但一間都 ...
Oh...原來有咁多名幼既...其實點classify 為名幼呢?

難道自封?!

我同c6傾開報邊度既幼稚園,我地都覺得響附近讀好D,尤其係N班。

不過,佢好可愛咁問我:「你會唔會唔開心架?因為你身邊全部朋友都係讀名幼...好似邊個同....」

你地會唔會因為咁而有D壓力呢?

lingan  如果你咁都要比較,遲d 你大把野要比較。每個小朋友都不同,唔可以咁比架。  發表於 13-5-28 10:49

引用:Quote:原帖由+miss0217+於+13-05-28+發表蘇

原帖由 dragonwarrior 於 13-05-28 發表
Oh...原來有咁多名幼既...其實點classify 為名幼呢?

難道自封?!
名幼,名小,名中,名牌大學,名乜名物...都係咁架啦。
個d名唔少人識同多人爭入讀果d咪係名幼囉。
大把名幼啦,仲有唔少地區名幼,如綠楊幼稚園,德福幼稚園,等等.....

引用:我同c6傾開報邊度既幼稚園,我地都覺得響附

原帖由 dragonwarrior 於 13-05-28 發表
我同c6傾開報邊度既幼稚園,我地都覺得響附近讀好D,尤其係N班。

不過,佢好可愛咁問我:「你會唔會唔開心 ...
我覺得呢D壓力好小兒科,更重要係間學校適合仔仔,而且呢D睇長缐的,就算成個學業中無讀過名牌,唔代表D乜,最重要令佢唔怕讀書(我絕對唔信勝在起跑缐)

dragonwarrior 發表於 13-5-25 21:19
多謝你咁詳細既分享!

其實都好難講好定唔好,每人心中把呎都唔同。
對我來講,小朋友讀得開心,學校老師有愛心,學術方面不太差(我喜歡有書本)不太 push,admin 通知快而準,就已經算係好。每間學校都要 make profit,如果唔太濫收費,已經算好好。同區的比較,可能要看其他父母的 comment了。

dragonwarrior 發表於 13-5-28 03:57

不過,佢好可愛咁問我:「你會唔會唔開心 ...
趁仲有時間, 建議你留意一下依家中小學的教育同升學模式, 仲有大家升小一的煩惱 (嚟緊呢個星期六係小一大抽獎公佈結果).

早D瞭解, 早D為小朋友決定升學方向, 再決定揀咩幼稚園啦.

花多D工夫, 做多D準備, 總好過日後後悔為小朋友選錯方向

回覆:dragonwarrior 的帖子

我女兒今年八月返pn 了,我大約報左10間學校,有名校,村校,全部都離屋企不太遠,最遠車程15分鐘(自己揸車)。 樓主選擇學校時,應該了解下學校理念是否適合自己小朋友,自己親身去睇下,e.g. 報名時,open day, 面試時。 網上或朋友意見只能作“參考“,因每個人要求唔同,我問朋友意見時,不會問這間學校好唔好,我會問關於課程,校園生活等問題,講真,除非間學校十分差,否則你問讀緊嘅家長佢地係唔會話間學校唔好的。 當我面試完後,我就知道那一間學校是心儀的,小女好幸運入了我首選的學校,而這間學校是很多人心目中的名校,但我不是因為該校的“名“而喜愛它,而是它的教學理念與我教導女兒的理念相似,另外從我在interview 時的觀察,女兒對這學校的反應而將它作為首選。這個世界只有你先知道那間學校適合你小朋友,希望這小小分享可以幫到你。

引用:Quote:原帖由+dragonwarrior+於+13-05-28+

原帖由 miss0217 於 13-05-28 發表
我覺得呢D壓力好小兒科,更重要係間學校適合仔仔,而且呢D睇長缐的,就算成個學業中無讀過名牌,唔代表D乜 ...
絶對認同!

不過呢,依然未諗通,點為之適合

引用:Quote:dragonwarrior+發表於+13-5-25+21:19

原帖由 lingan 於 13-05-28 發表
其實都好難講好定唔好,每人心中把呎都唔同。
對我來講,小朋友讀得開心,學校老師有愛心,學術方面不太差 ...
如果間學校有你以上講既優點,咁唔止係名校,係神校了!

真係無辦法做到咁好,一間學校有太多既組件了...就好似一個人,要由頭到腳趾都咁健康同靚,基本上冇乜可能

引用:Quote:dragonwarrior+發表於+13-5-28+03:57

原帖由 taktakchichi 於 13-05-28 發表
趁仲有時間, 建議你留意一下依家中小學的教育同升學模式, 仲有大家升小一的煩惱 (嚟緊呢個星期六係小一大抽 ...
多謝你既建議呀!

大家一直講緊既教學模式,其實係指邊方面呢?好抽象呀!可否舉些實際例子呢?

若果可以用一間半間KG黎做例子就非常好了

引用:我女兒今年八月返pn+了,我大約報左10間學

原帖由 littlecatmiko 於 13-05-29 發表
我女兒今年八月返pn 了,我大約報左10間學校,有名校,村校,全部都離屋企不太遠,最遠車程15分鐘(自己揸 ...
多謝你分享自己既經驗呀!
親自去交表,順便觀察下間學校,的確係個非常好的提意!

其實教育理念都幾抽象,可否分享一下自己的教學理念同你心儀學生既理念呢?

自己揸車,車程十五分鐘,的確離家不遠。
我都有諗過自己揸車接送返學放學,不過又怕佢會冇左個學習自立既機會,呢方面你又點睇呢?

dragonwarrior 發表於 13-5-29 03:16
多謝你既建議呀!

大家一直講緊既教學模式,其實係指邊方面呢?好抽象呀!可否舉些實際例子呢?:love ...
方便透露你住那一區再跟你分析嗎?
‹ 上一主題|下一主題