用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節的時間表出左啦
樓主: Naughtymom
go

校際朗誦節的時間表出左啦 [複製鏈接]

Re: 校際朗誦節的時間表出左啦

monkey,
幾點開始比賽

我女舊年參加, 係上午9:xx開始, 大約11點多就可以走, 我女仲趕得切返學校上埋最後2堂.

請問有無小朋友舊年參加過中文朗誦

有什麼細節要留意呢, 請大家指教

我想問我個女時間係2:15PM, 第26個, 咁係咪可以遲D入去, 因為下午早走, 去到好趕.

winwin323 寫道:
monkey,
幾點開始比賽

我女舊年參加, 係上午9:xx開始, 大約11點多就可以走, 我女仲趕得切返學校上埋最後2堂.

thank you winwin323

時間係9:15,咁都放心
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid32/pac839b9dab6f70f33d64e875ada230b4/fd415f80.gif[/img] [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid32/pc9e2c55e0530feae8a1325449fefabd5/fd4160da.jpg[/img]

student handbook or HKID Card or Birth Cert for verfiication.

daisysyc 寫道:
請問是不是只帶報名表回條就ok. 還需帶什麼?

醒目開學勳章 王國長老

其實出世紙/身份証都無相既, 鬼知有無"請槍"咩........

點樣可以教孩子讀得大聲D呢?

請槍勝出都唔光彩啦

Charlotte_mom 寫道:
其實出世紙/身份証都無相既, 鬼知有無"請槍"咩........
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid32/pac839b9dab6f70f33d64e875ada230b4/fd415f80.gif[/img] [img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid32/pc9e2c55e0530feae8a1325449fefabd5/fd4160da.jpg[/img]

醒目開學勳章 王國長老

我就怕d家長為左嬴, 咩唔光彩事都照做, 你都見有人牛龜咁大, 報一級琴比賽呀.....幾多人厚住面皮呃宗教分呀.....
點解唔規定要一份有photo既証明呢

我唸無人咁做掛,如果真係請槍嬴咗,叫佢present返出嚟,都present唔倒啦,係咪?

我也為小女報了小一朗誦,請問話早上9時15分開始,但小女第四十三個才出場,能否遲些到?知不知大約何時完畢?

好似有人開了個題目:今天阿女朗誦啦,不知去了哪兒?   

我女上星期已經比賽左, 普通話獨誦, 整個比賽, 唔計評判評語那 part, 用了約兩小時 (大概每個鐘 30 個), 中間沒有 break.

我女都係排 4x, 不過我都係準時到, 等佢睇埋其他參賽者既水準同表現, 學下野;  不過我都見有 d 番緊學, 跟住趕過黎既, 一般只要參賽 number 未到, 都可以的, 但就真係要好小心, 有 d 文章可能較短, 比賽流程就會比較快, 所以時間控制要留意, 否則叫了 number 出唔到場的, 後補出場係唔會有分數, 只會比評語.

想請問未輪到的小朋友會先分開坐嗎(我係指父母坐一邊觀眾席, 參賽小朋友坐一邊輪流等出場)?還是小朋友會和父母一起坐, 當叫no.才離開父母出場?
我好擔心佢臨時唔肯出場, 咁就'閉家火'啦!  

kk22446688k 寫道:
想請問未輪到的小朋友會先分開坐嗎(我係指父母坐一邊觀眾席, 參賽小朋友坐一邊輪流等出場)?還是小朋友會和父母一起坐, 當叫no.才離開父母出場?
我好擔心佢臨時唔肯出場, 咁就'閉家火'啦!  

每個場地唔同, 有唔同既做法嫁, 有機會係參賽者全部坐一邊, 家長坐另一邊, 又有可能係參賽者分批坐出去 (例如每次 10 個) 等等.

Zoey,
我女也是第一次參加普通話獨誦,多謝你的意見。如不介意,可否分享評判的評語,以作參考。
Zoey 寫道:
我女上星期已經比賽左, 普通話獨誦, 整個比賽, 唔計評判評語那 part, 用了約兩小時 (大概每個鐘 30 個), 中間沒有 break.

我女都係排 4x, 不過我都係準時到, 等佢睇埋其他參賽者既水準同表現, 學下野;  不過我都見有 d 番緊學, 跟住趕過黎既, 一般只要參賽 number 未到, 都可以的, 但就真係要好小心, 有 d 文章可能較短, 比賽流程就會比較快, 所以時間控制要留意, 否則叫了 number 出唔到場的, 後補出場係唔會有分數, 只會比評語.

phylli,

評判話, 首要既係咬字要準確, 好似四聲, 不同舌位既發音一定要多加留意, 若果發音不正, 讀出黎係另一些字既話, 就算幾好既感情, 都引唔起別人既共鳴;  當然, 能配合埋聲線, 眼神, 吸氣, 適當既動作配合就更好!  

祝妳囡囡順利, 有理想既表現!

叫佢讀俾最遠嗰個人聽, 唔係讀俾評判聲, 仲要好似自己做咗大明星咁表演俾人睇 (聲線+自信)都win咗一半    總之過75分就會有cert   

想請教大家, 英語朗誦通常一位小朋友需時多久?
女兒的位置是 No.54, 時間於 1:45pm 開始, 大概什麼時間到會較合適呢??
thanks in advance............

賽後可以拍照嗎? 是否即時有成績呢

ball
‹ 上一主題|下一主題