用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 真係咁難頂?
樓主: msyoyolam
go

sfa 真係咁難頂?   [複製鏈接]

回覆樓主

我嘅睇法係,讀乜學校都好,如果係一直要靠父母跟、狂補習,過咗小學都好難過中學!SFA係好學校,收得你就唔好放棄,但之後如果太辛苦、搞唔掂,就要揾出路啦

neiviv    發表於 17-8-13 17:10

momama 發表於 17-8-12 15:20
我嘅睇法係,讀乜學校都好,如果係一直要靠父母跟、狂補習,過咗小學都好難過中學!SFA係好學校,收得你就 ...

同意,樓主小朋友正選入,有一定的程度,點解唔畀佢一個機會?間間學校都有人跟到、有人跟唔到呀!

小王子J 發表於 17-8-12 15:34
同意,樓主小朋友正選入,有一定的程度,點解唔畀佢一個機會?間間學校都有人跟到、有人跟唔到呀!
...
樓主小朋友好似仲係waiting中咋喎!

Wmacy89 發表於 17-8-12 15:37
樓主小朋友好似仲係waiting中咋喎!

Oic..... 咁等 call 咗先諗,咁快驚定?!

回覆樓主:

SFA 呢類無中學 backup 嘅私小,好睇升中業績,佢情願收唔夠人都唔會降低收生要求,所以樓主要有心理準備,如果好想入讀但無收 call, 可能真係要考過。

我fd話呢間好多資優生,普通人入到去做陪襯?

Bobo1210 發表於 17-8-12 16:09
我fd話呢間好多資優生,普通人入到去做陪襯?

唔好以為該校有收資優生,非資優生成績就會墊底,我眼見反而有d資優生離開佢的強項領域,同常人根本無分別,甚至更差。
例如有個英文資優學生,英文科份份 paper 都近滿分,但數學考、測經常唔合格,結果佢因數學科而留班!資優都唔係全方位完美!
睇嚟外人對呢間學校真係有幾大誤解。

yuenkw 發表於 17-8-12 16:20
唔好以為該校有收資優生,非資優生成績就會墊底,我眼見反而有d資優生離開佢的強項領域,同常人根本無分別 ...
其實係我fd講,我都唔係好理解,所以問下。

Dtw 發表於 17-8-12 13:28
正確資訊係外判老師話如果寫滿五版 (每版100字)就有一張書簽,十張書簽可換一份禮物。因為只要十天上課, ...

我講一成料,一日500字,已經有幾個唔信,以為老作,兼當成是洪水猛獸。你仲講晒10日5千字,想嚇死人咩!
不過讀得SFA又點會怕洪水猛獸,梗係要打神獸喇。

AgapePa 發表於 17-8-12 16:28
我講一成料,一日500字,已經有幾個唔信,以為老作,兼當成是洪水猛獸。你仲講晒10日5千字,想嚇死人咩!
...

咁事實你的料的確係錯wor。

一日要求500字,定一日500字有禮物換,根本完完全全係兩回事。

回覆樓主

體育老師話做滿30下sit up有禮物。

定做滿30下先達到合格要求,已經完全不同。

AgapePa 發表於 17-8-12 16:28
...

其實我倆個囝都在此校讀,首先倆個都冇上過小一預備班,多年來也冇学過硬筆書法班,暫時也從未試過一日要寫五百字的功課。但老實講要應付三測三考家長都好疲倦,仲未計久不久要做book report/隨筆功課,加上小學d分好接近(其實間間小學都一樣)如果小朋友唔穩定,名次會大上大落。真係怕會因住址轉區升中學時會跌落去band 2,最慘係好辛苦(提心膽吊)才捱完六年

我囝仔五年前係 SFA 嘅小一生。當時並無被要求五百字,只有簡單作句約十字左右。

三測三考係事實,但坦白講壓力並不大因考試範圍很淸楚。本人覺得比其他計平時分嘅小學易讀,因每年只雖測驗考試前溫習便可。目標清晰。

測驗考試固然有小部分題目會考小朋友上堂有冇留心聽書,係書本同 notes 係冇嘅,但整體上並不會另小朋友不合格。有溫習便可以。

每年都會有人轉校,但最主要原因是考到佢地覺得「更好」的學校。讀不上而走的只是偶爾一兩個。

囝仔固然每年學校生活都很充實,但學校派位很好十分有保證所以感覺踏實。基本上我見每年級七十以上學生都會去到家長們都覺得「很好」的學校。而且聽前輩講佢地去到各中學都會名列前矛。

flyda 發表於 17-8-12 18:15
我囝仔五年前係 SFA 嘅小一生。當時並無被要求五百字,只有簡單作句約十字左右。

三測三考係事實,但坦白 ...

大部份都入到唔錯的英中,家長應該好滿意。

flyda    發表於 17-8-12 21:56

kwan_kwan3 發表於 17-8-12 18:08
其實我倆個囝都在此校讀,首先倆個都冇上過小一預備班,多年來也冇学過硬筆書法班,暫時也從未試過一日要 ...
好欣賞你夠老實,不會一味只維護

Wmacy89 發表於 17-8-12 19:42
好欣賞你夠老實,不會一味只維護

每間學校都有人讀得輕鬆、有人讀得吃力,有咩奇?
btw, 其實以上的SFA用家都好老實!

yuenkw 發表於 17-8-12 19:59
...

我意思肯講真心話的家長唔多,多數講好的,唔好的事會避開唔講,我也信你地老實,但好似該位家長肯咁樣講返學校比較負面的事實的確係少!

yuenkw 發表於 17-8-12 19:59
...

相比其他私校,SFA用家一向大部分老實客觀

讀書邊有不勞而獲?
又要升中好,又要打好學術底,唔考測好難有推動力溫書
吃力/輕鬆睇小朋友資質
資優不等於積優
高小大部份學校也會好忙,係傳統小學普遍現象。

siden    發表於 17-8-12 20:24
HM168    發表於 17-8-12 20:13

momama 發表於 17-8-12 15:20
我嘅睇法係,讀乜學校都好,如果係一直要靠父母跟、狂補習,過咗小學都好難過中學!SFA係好學校,收得你就 ...

Can't agree more, 有D人補習補到電視台拍戲咁。08 接09, 做完廠景做外景。馬不停蹄。結果,對,ㄧ關過完又ㄧ關,最後最關鍵大學畢業,就係過唔到。禁又何必呢?
‹ 上一主題|下一主題