用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 常寧綠茵交學費
樓主: klingbaby
go

常寧綠茵交學費 [複製鏈接]

回覆:常寧綠茵交學費

這間學校真係咁差? 但我只有這間學校的全日offer, 有啲無奈。我又好想仔仔讀全日。

引用:這間學校真係咁差?+但我只有這間學校的全

原帖由 winwin1122 於 14-05-15 發表
這間學校真係咁差? 但我只有這間學校的全日offer, 有啲無奈。我又好想仔仔讀全日。

...
Same here

winwin1122 發表於 14-5-15 15:42

...

唔駛咁擔心的. 學校軟件硬件唔差, 英普語景係有, 只不過校長管理手法和對待佢眼中不是太合符標準的學生苛刻囉. 或者校長見到會有所改善呢! 佢剛剛生完, 做左人媽媽希望佢識從媽媽角度出發, 將來會好D! 好似我都一定要係過度讀, 如我之前所講你咪去配合佢囉! 或者你小朋友係有能力夾到常寧綠茵呢! D家長都覺得佢好架. 能力高的學生校長會重點栽培佢去比賽, 對佢將來考小學PROFOLIO都好D. 無辦法咪讀住先. 如果不是太合符佢標準的學生, 都差不多學期中或尾時你從校長的態度會知啱唔啱係度讀.不合的而又不想聽說話學其他姊妹話齋就好考慮考其他幼稚園! 又或者到時佢改善左呢! 唔好咁無奈, 向好方面諗.

引用:Quote:winwin1122+發表於+14-5-15+15:42+這

原帖由 waiwaileung1 於 14-05-15 發表
唔駛咁擔心的. 學校軟件硬件唔差, 英普語景係有, 只不過校長管理手法和對待佢眼中不是太合符標準的學生苛 ...
多謝的鼓勵。咁都啱嘅,冇選擇,就試吓啦:)

回覆:waiwaileung1 的帖子

都係嗰句, 要知自己定位囉.  如果佢有St. Catherine咁嘅名氣, 就算D硬件配套差, 都會有大把人仆去讀.  再者, 收得咁嘅學費, 如果提供唔到成正比嘅配套, 搵鬼讀咩....

引用:Quote:winwin1122+發表於+14-5-15+15:42+這

原帖由 waiwaileung1 於 14-05-15 發表
唔駛咁擔心的. 學校軟件硬件唔差, 英普語景係有, 只不過校長管理手法和對待佢眼中不是太合符標準的學生苛 ...
其實我都覺得個校長怪怪地,佢明知我可說流利廣東話,但佢選擇用英文同我溝通!

回覆:aprilmom 的帖子

唔咁做又點sell到佢哋係"international" school吖

捷古華拉 發表於 14-5-15 18:04
唔咁做又點sell到佢哋係"international" school吖

之前我都話過我個人感覺佢比較鍾意外籍或滿口流俐英語的家長, 佢鍾意做門面野, 試到你能用流俐英文溝通可以做到俾其他人睇英文好的家長都選擇到佢地綠茵, 咪可以營造佢哋係"international" school囉! 我呢D港式英語的家長就見到當都見唔到. 佢公關手腕一流, 從人地一查詢報名笑容滿面就知啦!

弊在佢自己D英文都吾純正,吾好扮啦!

弊在佢自己D英文吾純正呢,吾好甘啦!

引用:弊在佢自己D英文吾純正呢,吾好甘啦!

原帖由 Bestmom 於 14-05-15 發表
還有唔純正的普通話!

回覆:常寧綠茵交學費

最好笑佢要D普通話老師扮唔識廣東話,對住D公公婆婆都要講普通話!

lulumelody 發表於 14-5-15 23:00
最好笑佢要D普通話老師扮唔識廣東話,對住D公公婆婆都要講普通話!

係咩? 唔會全部普通話老師都係呀? ! 我都覺得怪, 我明明好似聽到有D講普通話老師好似識講廣東話, 因為有時唔覺意聽到佢地講野, 但太細聲唔敢肯定. 我普通話唔係咁好, 有時聽唔明, 佢地都寧願講多幾次都唔肯講廣東話架喎!
原來佢地真係識架, 校長咁做唔係幾好, 點解要迫D老師? 唔講會唔會俾佢鬧? 我家人真係有見過佢地老師喊. 佢唔咪想要營造佢地連普通話都係NATIVE SPEAKER架呀? 以加咩年代, 唔需要呃人好多識講廣東話的人普通話都好好喎!

你諗下, 有D普通話老師喺本地教育學院畢業, 有咩可能唔識廣東話?不過打份工都要全天候普通話啦....

其實佢地大部分份都在香港師範畢業,很多都是在香港讀書長大,冇可能唔識廣東話,而且我見過一個普通話老師接電話用流俐廣東話講!

lulumelody 發表於 14-5-16 00:01
其實佢地大部分份都在香港師範畢業,很多都是在香港讀書長大,冇可能唔識廣東話,而且我見過一個普通話老師 ...
過個我估到係邊個, 因為我唔覺意聽到佢地講野就係接電話附近, 但係我面前我幾唔明佢點都唔講廣東話.

佢哋可能都係被逼呢?冇辦法, 打份工....

捷古華拉 發表於 14-5-16 00:37
佢哋可能都係被逼呢?冇辦法, 打份工....
我梗係明白啦! 見校長連家長都俾說話聽, 何況係佢地員工.

sorry,我以為UP吾到,無心POST甘多次!
‹ 上一主題|下一主題