用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD VS La salle
樓主: ericby
go

DBSPD VS La salle [複製鏈接]

DEL   

[ 本文章最後由 youma 於 08-7-7 01:36 編輯 ]

1. La Salle 要到高中才分精英班 (不太肯定從第幾年級??); DBS則 在form 1已分精英班, 在互相感染的效應下, 強者愈強, 弱者愈弱!

2. 全港約500間小學, 全級TOP 5 學生有2000人以上, 全班TOP 5 近萬人, 個個想入名校... 而事實是, 兩間中學每年都reject數以百計的TOP 5申請人,而且較喜歡收名小學學生!

[ 本文章最後由 youma 於 08-7-7 01:52 編輯 ]

English Cub Scout in DBSPD

I strongly encourage those who are studying  in DBSPD to join the Cub Scout in English (英文男小童軍). It is commanded by Mr Bailey --the highest commander in Cub Scout (English) in Hong Kong and a very dedicated leader. Every Cub Scout can learn a lot from him. To my observation, every boy appreciates and even admire him.  I tell you the truth,there are only a few teams of Cub Scout which is fully instructed using English medium.  Activities include regular meetings, hiking, camping in the school compound or outside hostels and badge work.  Other English Cub Scout will join the activities from time to time and thus the students can have a chance to communicate with foreigners.  I dare to say there is not other school in Hong Kong can offer such a opportunity to the students.

DBS 勇奪香港學界紫荊杯

恭賀DBS 勇奪香港學界體育最高榮譽--紫荊杯

要奪得此杯,要在十多項的體育項目中有極優異成績,累積的分數才能壓倒羣雄,榮登寶座,殊非易事。
此杯代表在體育方面最高的成就。恭喜!恭喜!

兩間均有直屬中學, 請問這兩所中學今年A-LEVEL 放榜成績如何?

點解呢d 唔post去小學一覽under男小拔 or 中學topic?
莫非家長又想show off ?
你哋學校幾勁係人都知啦
不過幾叻都係"外求", 又唔係學校一手一腳train番黎.

原文章由 HeiKiBaBa 於 08-7-7 04:38 發表
I strongly encourage those who are studying  in DBSPD to join the Cub Scout in English (英文男小童軍). It is commanded by Mr Bailey --the highest commander in Cub Scout (English) in Hong Kong and a ve ...

原文章由 overview 於 08-7-7 12:11 發表
點解呢d 唔post去小學一覽under男小拔 or 中學topic?
莫非家長又想show off ?
你哋學校幾勁係人都知啦
不過幾叻都係"外求", 又唔係學校一手一腳train番黎.

...

買d band 3 生但 sports 好勁的同佢打生打死之嗎, 係人都知 ....

本來見到樓主呢個題目, 我覺得又可能會無無聊聊咁惹來一場對罵...但睇睇下又覺得幾有建設性噃, 事關可以順便睇下d家長的質素...呢樣野都好重要架, 因為有d真係好得人驚架....唔知你感唔感受到呢?

DBS 直資的優勢

1. DBS 的同學有機會入住價值一億三千萬的豪華宿舍,內有超豪暖水泳池,雄偉體育館及水晶餐廳。寄宿制可培養同學的獨立能力,亦提供另類學校生活。價值一億六千萬的綜合大樓及演奏廳正在籌劃中,加上現時大型運動草地場,DB 的設備真是完備啊!同學可文可武,動靜皆宜。

2.DBS 提供IB 課程,使同學可多一個選擇,IB 課程能銜接外國大學,對有志出國留學的同學有莫大的幫助。IB 提倡獨立思考,論文式的考核,更能培養高級管理人員。同學可選IB 或傳統課程,各自各精采。

[ 本文章最後由 HeiKiBaBa 於 08-7-7 22:32 編輯 ]

This is a big "advantage" for kid development (but the smell of $$$$ is bad)

If you donate enough $$$, you will get a seat. FYI, there is a "permanent" donation counter at the school office.

原文章由 HeiKiBaBa 於 08-7-7 21:45 發表
1. DBS 的同學有機會入住價值一億三千萬的豪華宿舍,內有超豪暖水泳池,雄偉體育館及水晶餐廳。寄宿制可培養同學的獨立能力,亦提供另類學校生活。價值一億六千萬的綜合大樓及演奏廳正在籌劃中,加上現時大型運動草地場,DB 的 ...

[ 本文章最後由 matthewdad 於 08-7-7 21:59 編輯 ]

外援---有什麼問題?

美國和香港的成功,誰能說單靠自己培育的人材?沒有外援,成功的路可漫長得多。最重要你能像磁石般吸引他們。妒忌枉然。

捐錢--有什麼問題?

捐錢,只要是自願的,絕對沒有問題。捐錢使人人受惠,造福後人,他們(沒有錢的人)那會反對呢?你真傻!清醒下喇!或者日後益你的小朋友(孫)呢!

[ 本文章最後由 HeiKiBaBa 於 08-7-7 22:53 編輯 ]

Do you know why Li Ka Shing do not donate to DBS ...but to other school such as SPCC ..etc in HK ?

原文章由 HeiKiBaBa 於 08-7-7 22:50 發表
捐錢,只要是自願的,絕對沒有問題。捐錢使人人受惠,造福後人,他們(沒有錢的人)那會反對呢?你真傻!清醒下喇!或者日後益你的小朋友(孫)呢!

Li Ka Shing Donation

Li Ka Shing donated to SPCC simply because his sons had studied there and his granddaughter is now studying in SPCC.  The school is more close to his home ! Understand ?

唔知喎…

不過上星期,旺角一間男校AL家長去搵校長,要求學校出信去考試局上訴成績 ( 考試局規定學校考生要經學校才能提出查卷,反而自修生就唔使,奇怪…)。

點解要查卷?考得唔係咁好囉。點唔係咁好?即係我讀書果陣咪駛旨意入U果亭。點唔係咁好法?自已去問校長好喎。

咁咪係囉,出名學校就無人考得唔好?唔出名學校就無人考得好?唔明。

讀書不過是人生其中一個階段遮,大家唔使講到好似賭埋呢場無下鋪咁先得架。而家先講緊小學咋。

有樣真係唔多明,學校硬件夠(當然呢個係優點),就代表個個都文武全材?我有無理解錯?
原文章由 kaan 於 08-7-7 08:43 發表
兩間均有直屬中學, 請問這兩所中學今年A-LEVEL 放榜成績如何?

He also donate to a lot of schools. How many grad daughter do he have ????

原文章由 HeiKiBaBa 於 08-7-7 23:54 發表
Li Ka Shing donated to SPCC simply because his sons had studied there and his granddaughter is now studying in SPCC.  The school is more close to his home ! Understand ?

係度見有些家長不停守衛自己學校, 覺得幾好笑.
不講學生質素, 卻先睇到家長質素.
無論你體藝成績有幾好, 入大學始終計讀書成績.
如果查一下今年兩校A-level成績, 比較一下, 可能有不同見解.

原文章由 亞水 於 08-7-8 00:54 發表
唔知喎…

不過上星期,旺角一間男校AL家長去搵校長,要求學校出信去考試局上訴成績 ( 考試局規定學校考生要經學校才能提出查卷,反而自修生就唔使,奇怪…)。

點解要查卷?考得唔係咁好囉。點唔係咁好?即係我讀書果陣咪駛旨意 ...

原文章由 ha8mo 於 08-7-7 14:39 發表
好老實講
好難單單會係學校一手一腳train的
因為一來資源問題
二來某種運動好的小朋友
好有機會被招入港隊,去體院train
又或者入clubs如南華會或地區team等
可能有好多教練

正如有人話
某校的準小一生
已經係n級鋼琴 ...

你有位師弟好proud of 自己間學校係真正全人教育架喎, 唔通佢講大話?

亞水講得對, 小學只不過係人生學習階段的一個開始,入到父母心儀既小學當然開心,但小朋友既努力及用功先至係最重要. 所以學校硬件夠真不代表個個都文武全材, 但係買點亦係優點,試想想一間質數有口卑的小學加上有足夠硬件配套的學,是否能給小朋友一個更好的學習環境.我亦好明白每間小學都有佢既suporters, 我更明白乜野係sour grape.
‹ 上一主題|下一主題