用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我買了個seven書包給仔仔用不過....
樓主: linwailin
go

我買了個seven書包給仔仔用不過.... [複製鏈接]

Re: 我買了個seven書包給仔仔用不過....

小甜
咁你好番哂未呀?小心身體哦!

我諗仔仔真係揹唔慣個書包咁重,加上佢又真係冇乜肉同埋太細粒,所以我慢慢加啲書上去,等佢慢慢習慣。希望過多排,佢會慢慢適應,唔駛我咁擔心。真係唔該哂你啦!

linwailin :
多謝你關心,現在還要食藥,無胃口食飯!你試下比多一個細細地公仔袋比個仔用,將書包內,例如細本書同筆袋放落細袋,希望慢慢你個小朋友習慣。
linwailin 寫道:
小甜
咁你好番哂未呀?小心身體哦!

我諗仔仔真係揹唔慣個書包咁重,加上佢又真係冇乜肉同埋太細粒,所以我慢慢加啲書上去,等佢慢慢習慣。希望過多排,佢會慢慢適應,唔駛我咁擔心。真係唔該哂你啦!

小甜
唯有試吓咁!其實另一bk媽咪都見意我拿多個袋,不過他咁細粒,而且還要拿多個飯壺袋,真係要諗吓點放會好些,謝謝你。

醒目開學勳章

我頭先響海運Barocco (shopG45), 立埋最後一個舊年款細碼紅色Seven書包, HK$690.

我見隔幾間舖, 賣名牌童裝

見你

買左既mama可以影D書包相上來睇下得嗎......謝謝...

另外.....請問其實舊款細size同新款中size.....爭幾多, 因個sales係電話同我講唔爭好多, 如果夠高, 可以用中size喎, 但唸住今年9月小一用....會否太大呢......Thanks!

想請問各位媽咪可以在那買這款書包?
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_799.gif[/img]

邊到買, 請睇前幾版內容.....

咁貴買一個書包﹖ 值得嗎﹖

不如等子女有進步先買俾佢地當獎勵

BBHim
我諗用舊款細size會好啲,已經足夠空間放書,除非生得高大都可以用中size,我影咗啲相不過唔知得唔得。

yeungmum
這個書包相比其他書包是貴了些,當我買的時候都覺得很貴,但我買這個書包原因是它真的很輕,好啱仔仔咁細粒的小朋友用,我想信其他家長買的原因都是這樣想法,其實我覺得唔應該當係奬勵而送給他,而是有需要和想仔女揹得冇咁辛苦才買給他們用。

醒目開學勳章

成HK$700一個書包, 我初初聽落都覺得好貴.

但計落, 小朋友一年返200日學, 日日用個書包, 除開每日既書包錢, 都係HK$3.5. 而且有媽咪仲話可以用

醒目開學勳章

新款中碼, 比舊款細碼大唔係好多, 約高多8-10cm到啦, 闊就好似差唔多.

老實講, 我買

真係唔該晒各mama的回應, 仲要麻煩影張相, 因我未有時間去買, 但見妳地話冇晒細碼, 我驚中碼會大好多......

一見張相, 死啦.....就覺得個書包好大....中碼未.......

不過冇晒細碼都冇辦法, 唯有安慰自己新款中碼會多D款同顏色揀啦......

實際上....請問各位見到D新款多唔多(男仔款), 銅鑼灣既sales話佢地多款過..尖沙咀...又是否呢......

謝謝....

醒目開學勳章

男仔多款

linwailin,
i did the same thing. my gal uses a snack bag to carry her snacks + water.  i found it's a little balancing for their tiny build!
fannyyu
該用戶已被刪除

happyallthetime
其實個書包唔算十分大,不過個書包就屬於長形,就比較長身一些,但個書包就比較薄身和輕身,因為揹在仔仔身上,他實在太細粒,便覺得更加大,,我或者講個size比你,你再同其他比較吓會好啲!
書包未放書時大約高16吋濶12吋半,重1磅
而我上星期同朋友睇過spi有TLE的字,我揹過都幾舒適,salesman磅過個書包大約兩磅多啲!small size 350元
large size 390元,還有一個再新款啲有公仔圖案,不過要等下個才有得買,重量都差唔多。如果seven唔啱這兩款我覺得都可以考慮一吓的,但這只是我自己的意見,最緊要都係帶小朋友去試清楚,因為未必啱自己和仔女的要求。

Thanks for all mummy sharing, I buy the dark blue one , they suggest Middle size for my son, my son is 55-57 pounds and 120 cm,is it for him ,It seem quite big ,but the price is $890ar , why different ? I buy at Lee Garden
The look quite good.'

[quote]
YongXin 寫道:

男仔多款

matthew_mama,

中碼係賣$890, 細碼先係賣$690.

‹ 上一主題|下一主題